Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομερτά για τα δάνεια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

Σιγή ιχθύος εξακολουθεί να επικρατεί όσον αφορά το θέμα της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δύο κομμάτων προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ομερτά για τα δάνεια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

  • A-
  • A+

Βαθύ σκοτάδι επικρατεί στο ζήτημα των χρεών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς αδιευκρίνιστο παραμένει το θέμα της αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με την οποία στο αρχείο έχει μπει –ελέω τροπολογίας βουλευτών της Ν.Δ. (2013)– το θέμα της κακουργηματικής απιστίας των διοικήσεων των τραπεζών (και ειδικά της ΑΤΕ) που είχαν χορηγήσει τα επίμαχα δάνεια, το ζήτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα.

«Προχωρούν κανονικά τα τραπεζικά ιδρύματα στην είσπραξη των δανείων που έχουν χορηγήσει στα κόμματα, ύψους 210 εκατ. για τη Νέα Δημοκρατία και 150 εκατ. για το ΠΑΣΟΚ και, εάν όχι, με ποιους τρόπους (εμπράγματες διασφαλίσεις - περιουσιακά τους στοιχεία) θα προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον;» ρωτά τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Παράλληλα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ εμποδίζει από τον Νοέμβριο του 2015 την προώθηση στην Κομισιόν ερώτησης του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε. Νίκου Χουντή για τη διαγραφή των δανείων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη τελικής απόρριψής της».

Ο Νίκος Χουντής, με ερώτησή του τον προηγούμενο Νοέμβριο καταδείκνυε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρυψε γεγονότα κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και έκανε τα «στραβά μάτια» για τη διαγραφή του χρέους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Οι υπηρεσίες όμως του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησαν την απόσυρση της επίμαχης ερώτησης, με το αιτιολογικό ότι «ο ρόλος της Κομισιόν δεν είναι η δημόσια παροχή πληροφοριών για μεμονωμένα δάνεια από μια τράπεζα, που έχει ανακεφαλαιωθεί με κρατική βοήθεια», και κάλεσαν τον ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε. να αποσύρει το σχετικό ερώτημα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υποβαλλόταν στον πρόεδρο του Ε.Κ. για να αποφασίσει για το παραδεκτό ή όχι του ερωτήματος.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Σουλτς «ακόμα εξετάζει το παραδεκτό της ερώτησης».

Υπενθυμίζεται πως και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αρνήθηκε να απαντήσει τον Δεκέμβριο του 2014 σε αντίστοιχη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, καθώς επικαλέστηκε την «εμπιστευτικότητα» των στοιχείων του ελέγχου των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Αδυναμία να δημοσιοποιήσει στοιχεία, πάλι λόγω του απορρήτου, δήλωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος (εποπτεύων φορέας) τον Ιούνιο του 2015.

Τι λέει ο Αδωνις

Κι ενώ είναι δεδομένο πως η σχετική ζημιά από τη μη αποπληρωμή των δανείων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έχει ήδη μετατραπεί σε απώλεια κεφαλαίου και μεταφέρεται στους πολίτες μέσω της φορολογίας, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές πως το χρέος της Ν.Δ. είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί και θα ζητήσει διαγραφή του.

Ο δε νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας (6/11/2015), παραδεχόμενος δημόσια τις ευθύνες του κόμματός του.

Στις 16 Οκτωβρίου 2014, βουλευτές της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ψήφισαν διάταξη που διασφαλίζει ότι το 40% της κρατικής χρηματοδότησης θα καταλήγει στα ταμεία των καταχρεωμένων κομμάτων και δεν θα κατάσχεται, όταν για τους πολίτες το ακατάσχετο ήταν 1.500 ευρώ. Οι δανειστές έχουν ζητήσει την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Πάντως, ακόμα και αν το σύνολο της μειωμένης πλέον κρατικής επιχορήγησης κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των δανείων, θεωρείται δεδομένο ότι το χρέος των δύο κομμάτων είναι μη βιώσιμο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα χρυσά «βοσκοτόπια» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ
Ο νέος διοικητής της Τράπεζας Αττικής και πρώην της Αγροτικής με την πολύωρη κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αποκάλυψε όλη την τρύπα του συστήματος που οδήγησε σε αφανισμό την ΑΤΕ....
Τα χρυσά «βοσκοτόπια» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάτι ξέχασε ο επίτιμος
Στην απάντηση που έδωσε ο Κων. Μητσοτάκης για να ξεκαθαρίσει το θέμα του δανείου της εφημερίδας «Κήρυξ Χανίων», δεν εξηγεί γιατί ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του, δηλώνει μέτοχος της...
Κάτι ξέχασε ο επίτιμος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερευνητική... αποπληρωμή δανείων
Η Ν.Δ. μέσα στη διετία 2016-2017 έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της.
Ερευνητική... αποπληρωμή δανείων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υπέρογκα δάνεια χωρίς εγγυήσεις
Την πρακτική της δανειοδότησης των «θαλασσοδανείων» είχε αναδείξει και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων. Χωρίς να διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία, τουλάχιστον...
Υπέρογκα δάνεια χωρίς εγγυήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξέσπασε «πόλεμος» για τα «θαλασσοδάνεια» Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
«Πώς και πότε θα επιστρέψουν τα κλεμμένα;», είναι το ερώτημα που απευθύνει σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά την παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης για τα «θαλασσοδάνεια» των...
Ξέσπασε «πόλεμος» για τα «θαλασσοδάνεια» Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερχονται ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ
Την άσκηση ποινικής δίωξης για τα «θαλασσοδάνεια» του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. παρήγγειλε η οικονομική εισαγγελία, καθώς μεγάλο μέρος τους έχουν καταστεί...
Ερχονται ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας