Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μουζάλας επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Ο Μουζάλας επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της «ΕΦ.ΣΥΝ.»

  • A-
  • A+

Τα ντοκουμέντα που έφερε στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών» για το πώς στήθηκε ο εκβιασμός εξόδου από τη Σένγκεν προς την Ελλάδα επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας κάνοντας λόγο για «υστεροβουλία».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που λέει η εφημερίδα δεν είναι τόσο ότι "αλλοιώθηκαν" τα στοιχεία όσο ότι χρησιμοποιήθηκαν επιλεκτικά. Είναι προφανές ότι αν έγινε αυτό, κρύβει μια υστεροβουλία και χρησιμοποιήθηκε για να μας πλήξει και όχι για να μας βοηθήσει».

Ως παράδειγμα έφερε τη σύσταση που έχει γίνει στην Ελλάδα πως δεν έχει γίνει καλά η καταγραφή με τις αυτόματες μηχανές (eurodac). «Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι μέχρι τον Νοέμβρη είχαμε 48 μηχανήματα. Το κάθε ένα γράφει σε 24ωρη βάρδια περίπου 100 άτομα. Με φουλ λειτουργία μέχρι τον Νοέμβρη μπορούσαμε να καταγράψουμε 4.8000 την ημέρα».

«Η ελληνική αστυνομία έκανε ηρωικές προσπάθειες. Ότι δεν καταγραφόταν με τα eurodac, καταγραφόταν με μελάνι. Να σημειώσω ότι μέχρι το Νοέμβρη είχαμε 48 eurodac, αλλά το καλοκαίρι είχαμε μόλις 20. Τώρα αγοράστηκαν 100 μηχανήμα και θα είμαστε  πλήρεις από εδώ και στο εξής οι καινούργιες εκθέσεις θα είναι καλύτερες» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τα έγγραφα-ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η «ΕΦ.ΣΥΝ.» καταδεικνύουν ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η έκθεση της Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων αλλοιώθηκαν, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο αρνητικό για την Ελλάδα. 

Πλήρης επιβεβαίωση και από Ν. Ξυδάκη

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικής Πολιτικής Νίκος Ξυδάκης επιβεβαίωσε πλήρως τα στοιχεία της «Εφ.Συν.»: "Πρώτον οι εκθέσεις αξιολόγησης δεν τέθησαν εγκαίρως υπόψη της ελληνικής πλευράς κατά παράβαση της παγίας και διαρκούς τακτικής που έχουν οι ομάδες εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, άρα έχουμε ένα στοιχείο αιφνιδιασμού, και δεύτερον και σημαντικότερο, οι λεκτικές διατυπώσεις άλλαξαν από χαρτί σε χαρτί. [...] Βλέπουμε μια μεταβολή στάσης και λεκτικού η οποία λαμβάνει τιμωρητικό χαρακτήρα για την Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες. [...] Παντού γίνονται εκθέσεις που διαπιστώνουν ανεπάρκειες, πουθενά δεν λένε ότι η χώρα αρνήθηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Πολύ περισσότερο που η κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική από το Νοέμβριο», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης. 

Επισήμανε ότι πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις διεξάγεται ένα "μεγάλο πολιτικό παιχνίδι" που έχει να κάνει με την παράταση για δύο χρόνια της ντε φάκτο κατάργησης της συνθήκης Σένγκεν από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία. «Εκτίμησή μας είναι ότι αυτή τη στιγμή επιχειρείται ένα μπλέιμ γκέιμ ώστε να επιρριφθεί η ευθύνη σε κάποιον άλλο κρίκο της συνθήκης Σένγκεν. Η Ελλάδα ουδέποτε έθεσε εαυτήν εκτός Σένγκεν, δεν πάγωσε την ελευθερία κίνησης. Άλλες χώρες το έχουν επιβάλει, αυτές πρέπει να πάρουν την ευθύνη. [...] Δεν θα γίνουμε ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα δεινά και τις ολιγωρίες της ΕΕ». 

Στο δημοσίευμά μας αναφέρθηκε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, μιλώντας «Στο Κόκκινο»: «Η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» είναι σοβαρή κατηγορία αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι αλλοιώθηκαν όλα τα στοιχεία για την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ακραίοι κύκλοι κάνουν επίθεση στην Ελλάδα

Για το δημοσίευμα ρωτήθηκε και η Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια του briefing.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι διάβασε προσεκτικά το δημοσίευμα και σχολίασε ότι «Mε διαρροές και όχι επώνυμα οι ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης κάνουν επίθεση στην Ελλάδα. Εμείς απαντάμε σε επίσημες δηλώσεις. Οι απειλές για διάλυση της Σένγκεν δεν ισχύουν, όλοι οι ισχυροί της Ευρώπης μίλησαν για περισσότερη Σένγκεν».

Ουδέν σχόλιον από τις Βρυξέλλες 

Το θέμα έφτασε και στις Βρυξέλλες με τον Μαργαρίτη Σχοινά, εκπρόσωπο της Κομισιόν, να δηλώνει «ουδέν σχόλιον».

Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, δε θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, παρέπεμψε ωστόσο στη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου θα διεξαχθεί σχετική με το θέμα συζήτηση, με τη συμμετοχή του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και του αρμόδιου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Να αντισταθούμε στις πιέσεις
Τον Ιανουάριο του 2016 ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε πως στο πεδίο του προσφυγικού «η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αρνητική», ενώ είχε στηλιτεύσει τη στάση αρκετών κρατών-μελών της...
Να αντισταθούμε στις πιέσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συστάσεις», δεσμεύσεις και στη μέση η Σένγκεν
Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Νατάσα Μπερτό. Την Τρίτη θα παρουσιαστεί ένα πρώτο...
«Συστάσεις», δεσμεύσεις και στη μέση η Σένγκεν
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Επανάληψη
Έχει ενδιαφέρον πώς μένει σαν αληθινή μια ψευδής είδηση, όταν επαναλαμβάνεται συχνά. «Η λίστα με τους φορείς και τις ΜΚΟ που πήραν 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό» ήταν ο τίτλος ιστοσελίδων σχετικά με τα...
Επανάληψη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκινητική αλλαγή φρουράς με μηνύματα προς την Ευρώπη
Από κοινού θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο επόμενο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. για το προσφυγικό ο Γιάννης Μουζάλας και ο Δημήτρης Βίτσας, όπως ανακοίνωσαν στη συγκινητική τελετή παράδοσης και παραλαβής του...
Συγκινητική αλλαγή φρουράς με μηνύματα προς την Ευρώπη
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πρωτοβουλίες για προσφυγικό-μεταναστευτικό
Η χώρα μας, ο λαός της, οι αρχές της και η κυβέρνησή της καλούνται εδώ και μία τριετία να διαχειριστούν μια τεράστια κρίση με τρόπο που αρμόζει σε μια ευαίσθητη δημοκρατία. Η προσφυγική και μεταναστευτική...
Πρωτοβουλίες για προσφυγικό-μεταναστευτικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα ζητά ο Μουζάλας
Έτοιμος να τις συζητήσει άλλες προτάσεις για νόμιμη είσοδο των μεταναστών στην Ένωση, αν υπάρξουν, δηλώνει ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παράλληλα σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν αντέδρασε με τον πρέποντα χρόνο και...
Περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα ζητά ο Μουζάλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας