• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 17.9°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.0°C / 16.6°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.6°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 8.9°C
  0 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 9.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 19.6°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 18.1°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.3°C / 16.6°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 15.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%

Ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ με την κόρη του Αλεξία ποζάρει εν μέσω των χουντικών χαμογελαστός, προκειμένου να μην αμφιβάλλει κανείς για τα αισθήματά του έναντι του απριλιανού πραξικοπήματος

Η φωνή της χούντας στη «Δημοκρατία»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετά το «Βήμα» που ανέλαβε να ξεπλύνει τον Κωνσταντίνο Γκλίξμπουργκ με την τρίτομη αυτο(αγιο)γραφία του και την απάντηση της «Εφ.Συν.» με το ένθετο «Οσα δεν είπα», ιδού και τρίτη εφημερίδα αναγγέλλει παρέμβαση στο ζήτημα με δικό της βιβλίο.

Η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» θα μοιράσει τη δική της απάντηση στον τέως, την οποία έχει εκδώσει πριν από λίγες μέρες ο Ιωάννης Γιαννάκενας, γνωστό στέλεχος του χώρου της Ακροδεξιάς, παλιός συνεργάτης του Μάκη Βορίδη στο Ελληνικό Μέτωπο.

Το κείμενο υπογράφει ο Μάνης Χατζηδάκης (καμιά σχέση φυσικά με τον Μάνο Χατζιδάκι), συγγραφέας πολλών κειμένων ανάλογου περιεχομένου, οπαδός του Ιωάννη Μεταξά και του Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Το εν λόγω πόνημα επιτίθεται στον τέως όχι επειδή ταυτίστηκε με τη δικτατορία, αλλά επειδή δεν συνεργάστηκε όσο έπρεπε μαζί της και προσωπικά με τον Παπαδόπουλο, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί όλη τη χουντική προπαγάνδα για την προδικτατορική περίοδο, τα κόμματα και τον «κομμουνιστικό κίνδυνο».

Δεν είναι βέβαια πρώτη φορά που η «Δημοκρατία» συντάσσεται με την πιο ακραία εκδοχή της Δεξιάς για την πρόσφατη ελληνική ιστορία, αλλά οπωσδήποτε δεν παύει να μας ξαφνιάζει η ευκολία με την οποία αναπαράγονται στο φύλλο που πρόσκειται στη «σκληρή» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ως θέσφατα οι απόψεις των Απριλιανών.

Το βιβλίο βέβαια δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, εφόσον πρόκειται απλά για ένα συμπίλημα παραθεμάτων από προγενέστερα πονήματα ομοφρόνων του συγγραφέα, ενώ δεν λείπουν και οι χοντρές ανακρίβειες.

Διαβάζουμε λ.χ. σε ένα σημείο: «Τον Απρίλιο του 1963 η Φρειδερίκη είχε δεχθεί στο Λονδίνο επίθεση από αριστερούς διαδηλωτές υπό την ηγεσία του κομμουνιστού Αμπατιέλου και της γυναίκας του» (σ. 48).

Βέβαια εκείνη την εποχή ο Αντώνης Αμπατιέλος ήταν φυλακισμένος στην Ελλάδα, καταδικασμένος σε ισόβια.

Και η διαμαρτυρία της συζύγου του προς τη Φρειδερίκη είχε αντικείμενο ακριβώς την απελευθέρωσή του, όπως και των άλλων πολιτικών κρατουμένων.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους επίγονους του Γεωργαλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αντιφάσεις μεταξύ ισχυρισμών που διατυπώνονται με διαφορά λίγων σελίδων.

Ενώ ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι μετά το αντικίνημα-φιάσκο του Γκλίξμπουργκ και τη φυγή του στο εξωτερικό «η άμεση επάνοδος του Βασιλέως στην Ελλάδα πράγματι ήταν η μόνη σωστή κίνησις που μπορούσε να κάνει» και ότι «αυτό επεδίωξε και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος από την πρώτη στιγμή» (σ. 215), λίγο παρακάτω αποκαλύπτει ότι «οι επαναστάτες αξιωματικοί δεν μπορούσαν να συγχωρήσουν στον Βασιλέα ότι έστρεψε τα όπλα εναντίον τους», ότι «κάποιοι πρωτεργάτες της Επαναστάσεως ήθελαν την άμεση εκθρόνισή του» και ότι ο Κ. Ασλανίδης δήλωνε «εάν έλθει ο Κωνσταντίνος θα τον σκοτώσω» και ο Μ. Μπαλόπουλος «να προειδοποιηθεί ο Κωνσταντίνος για να ξέρει τι τον περιμένει» (σ. 225).

Οσο για τα κρίσιμα ιστορικά ζητήματα, όπως λ.χ. τις εκλογές της βίας και νοθείας του 1963, το βιβλίο ακολουθεί τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, ακριβώς όπως κάνει και ο τέως.

Αποφεύγει δηλαδή να πάρει θέση, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο (αλληλοαποκλειόμενα) ενδεχόμενα:

Είτε η ΕΡΕ πράγματι κατεχράσθη τον κρατικό μηχανισμό για να κερδίσει τις εκλογές με εκλογικό πραξικόπημα, είτε η Ενωση Κέντρου κατηγόρησε αβάσιμα την ΕΡΕ (σ. 45).

Εδώ εισάγεται η ιστορική έρευνα που απαιτεί από τον αναγνώστη να απαντήσει σε πολλαπλή επιλογή!

Στο ανοιχτά φιλοχουντικό βιβλίο δεν λείπουν σελίδες που εκθειάζουν προσωπικά τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, ενώ για το «δημοψήφισμα», που διενεργήθηκε κάτω από τις γνωστές συνθήκες το 1973, υποστηρίζεται ότι «πουθενά και από κανέναν δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε μορφή παραποιήσεως, παρασπονδίας ή νοθείας» (σ. 276).

Εκεί που η συλλογιστική του βιβλίου ξεπερνά και την πιο δημιουργική φαντασία είναι το σημείο όπου η έκδοση του βιβλίου του τέως από το «Βήμα» αποδίδεται στην... Κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ:

Η έκδοσις του βιβλίου του (από κεντροαριστερή εφημερίδα) συμπίπτει με την περίοδο που κυβερνά την Ελλάδα η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαίο άραγε; (σ. 51).

Η κατακλείδα του βιβλίου συνοψίζει το πνεύμα του συγγραφέα: «Η συνεργασία Βασιλέως - Γ. Παπαδοπούλου θα είχε κυριολεκτικά αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος» (σ. 281).

Το κακό είναι ότι αυτή η συνεργασία όντως υπήρξε το 1967 και πράγματι άλλαξε την ιστορία μας, εγκαινιάζοντας μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εργα και ημέρες του θεωρητικού του «γύψου»
Ενας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της μαύρης χουντικής επταετίας δεν πρόλαβε να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Ο Γεώργιος Γεωργαλάς πέθανε την Κυριακή, σε...
Εργα και ημέρες του θεωρητικού του «γύψου»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν ο Παπαδόπουλος νόμιζε ότι είναι Βενιζέλος
Ελλάδα-Τουρκία: Το πιο γνωστό και ασφαλώς το πιο τραυματικό σχετικό επεισόδιο υπήρξε το χουντικό πραξικόπημα για την ανατροπή του προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, και η τουρκική εισβολή που...
Οταν ο Παπαδόπουλος νόμιζε ότι είναι Βενιζέλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλιότητα κατά Βούτση διά χειρός Στ. Παναγούλη
Παραμονές εκλογών και η λάσπη βγήκε στα μανταλάκια. Το χθεσινό «Μακελειό» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Χαφιές της ΚΥΠ ο Βούτσης». Ασφαλώς δεν θα ασχολιόταν κανείς αν δεν εμφανιζόταν ως φορέας της σχετικής...
Αθλιότητα κατά Βούτση διά χειρός Στ. Παναγούλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πίστις μου η Δημοκρατία»
Το ντοκουμέντο που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα είναι ένα εννιασέλιδο χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο συνοψίζει τις θέσεις που επρόκειτο να προβάλει ο Ανδρέας σ’ αυτή τη δίκη που δεν έγινε ποτέ. Για την...
«Πίστις μου η Δημοκρατία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κληρονομιά ενός δικτάτορα
Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, μαζί με την «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου. Για την κληρονομιά που μας άφησε η χούντα του Παπαδόπουλου και σίγουρα δεν είναι η δημοκρατία που προσπαθεί να μας...
Η κληρονομιά ενός δικτάτορα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλοχουντικές συμπτώσεις!
Την τιμητική του είχε χθες ο «παπαδοπουλικός», όπως ο ίδιος παραδέχεται, Μάνος Χατζηδάκης. Η «Καθημερινή» δημοσίευσε συνέντευξή του και η «Δημοκρατία» έδινε δώρο το βιβλίο του «Η 21η Απριλίου και το καθεστώς...
Φιλοχουντικές συμπτώσεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας