• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.6°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  2 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, με ιταμό ύφος και νεοαποικιακή αντίληψη, απειλεί ευθέως την Αθήνα με διακοπή του συναφθέντος προγράμματος

Ούτε τροπολογία χωρίς τους θεσμούς

 • A-
 • A+

Θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους θα ετίθετο σε κίνδυνο εξαιτίας τριών τροπολογιών του υπουργείου Παιδείας ήσσονος σημασίας και σε κάθε περίπτωση άσχετες με τη δέσμευση εξορθολογισμού της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας;

Κι όμως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών που επιτηρούν την ελληνική οικονομία, Ντέκλαν Κοστέλο, με ιταμό ύφος και αντίληψη νεοαποικιακού τύπου, απειλεί ευθέως την Αθήνα με διακοπή του συναφθέντος προγράμματος, αν δεν αναιρεθούν οι διατάξεις για την επιλογή διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!

Ιδού λοιπόν, τι αναφέρει ο κ. Κοστέλο, απαντώντας στον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη, αναφορικά με το «ατόπημα» να προχωρήσει στην νομοθέτηση που προκάλεσε τη σφοδρή ενόχληση των Βρυξελλών:

Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το Μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM.

Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, βάζοντας το μαχαίρι στον λαιμό της κυβέρνησης, διαμηνύει: Ή παίρνει πίσω την απόφασή της ή σταματά η ροή της χρηματοδότησης. Στο ίδιο πλαίσιο, εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος από την κυβερνητική πρωτοβουλία, δηλώνοντας έκπληξη και «επιπλήττοντας» τον κ. Φίλη, διότι -όπως σημειώνει- «η εντύπωση που αποκομίσαμε από τη συνάντηση μαζί σας ήταν πως δεν επρόκειτο να υποβληθούν αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς».

Κατά διασταυρωμένες πληροφορίες, σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Κοστέλο επισημαίνει τις μάλλον ευνόητες «σοβαρές επιφυλάξεις του», τις οποίες επιδιώκει να δικαιολογήσει, παραπέμποντας στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, που θεωρητικά δεν διασφαλίζεται με τις εν λόγω τροπολογίες.

Προβάλλει -δε- παρόμοιες ενστάσεις για τον τρόπο κατάθεσης του νομοθετήματος και για την επείγουσα διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι προηγείται της ήδη συμφωνημένης διαδικασίας και του χρονοδιαγράμματος για την εκπαιδευτική αναθεώρηση που συμφωνήθηκε με το Μνημόνιο. Ωστόσο, λησμονεί -πιθανότατα σκοπίμως- ότι η πρακτική που επικρίνει, αποτελεί ουκ ολίγες φορές παρότρυνση των δανειστών, π.χ. για να μη χαθούν προθεσμίες, για να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις κ.λπ.

Η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο προς τον υπουργό Παιδείας είναι ουσιαστικά ακόμη μια απόπειρα επίδειξης δύναμης εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι, αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα σαν να επρόκειτο για προτεκτοράτο, δίνουν εντολή για το ποιες διατάξεις τυγχάνουν της έγκρισής τους και ποιες πρέπει να ακυρωθούν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι υποδείξεις δεν αφορούν ζητήματα αιχμής, όπως θα ήταν ενδεχομένως το ασφαλιστικό ή η εφαρμογή κορυφαίων μνημονιακών υποχρεώσεων.

Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις μπορεί να μη διαφέρουν από το παραδοσιακά προκλητικό στιλ των θεσμικών εταίρων, εντούτοις μόνο ως τυχαία δεν εκλαμβάνεται η συγκυρία που αυτές επαναλαμβάνονται, και μάλιστα με αυξανόμενη ένταση.

Ανάμεσα στις πολυεπίπεδες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνονται οι απειλές βίαιης αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, λόγω μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις των Ευρωπαίων για τη διαχείριση του προσφυγικού, τα επίμονα σενάρια για τη δήθεν αναγκαιότητα συγκρότησης οικουμενικής, τα ευφάνταστα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα είναι «ακυβέρνητη πολιτεία», αλλά και η βεβαιότητα που εξέφραζαν το καλοκαίρι εγχώρια και διεθνή κέντρα ότι, εξαιτίας των καταστροφικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, η χώρα οδηγείται στα βράχια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ορόσημο για τη χώρα η 21η Αυγούστου»
Ο πρωθυπουργός σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη γερμανική Die Welt μίλησε για την ιστορική απόφαση με την ΠΓΔΜ, την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τις συντάξεις και το δημοψήφισμα του 2015.
«Ορόσημο για τη χώρα η 21η Αυγούστου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν βλέπουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια
Σε ευθεία αμφισβήτηση του πρωθυπουργικού αφηγήματος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια προχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν βλέπουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ολοκλήρωση του μνημονίου και μετά διαπραγμάτευση για το χρέος σε διμερή βάση»
Διμερή διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του χρέους με κάθε κράτος και θεσμό χωριστά προτείνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χριστοδουλάκης και υποστηρίζει ότι για να μην οδηγηθεί η χώρα σε τέταρτο μνημόνιο θα...
«Ολοκλήρωση του μνημονίου και μετά διαπραγμάτευση για το χρέος σε διμερή βάση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βρίσκει συμμάχους, ψάχνει λύση
Η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας θα αργήσει μερικές ημέρες ή εβδομάδες λόγω δανειστών. Ο πρωθυπουργός ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένος για μια ακόμη «μάχη πειθούς» με τους θεσμούς, ώστε να κλείσει η...
Βρίσκει συμμάχους, ψάχνει λύση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίμετρα στα... μέτρα
Τα σχέδια της κυβέρνησης για να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση και να κλείσει η αξιολόγηση. Πώς αντιδρά η εσωκομματική τάση των «53+» και ποιοι Ευρωπαίοι, που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων,...
Αντίμετρα στα... μέτρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μονόδρομος το Καστελόριζο»
Λίγο πριν από τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δήλωση προσφυγής στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης από το Καστελόριζο, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζει μονόδρομο και «αναγκαστική απόφαση» την επιλογή της 23ης...
«Μονόδρομος το Καστελόριζο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας