• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 28.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  76%

Οι διαγραφές βουλευτών από κόμματα της Αριστεράς.

Αριστεροί βουλευτές που πήραν... διαζύγιο

 • A-
 • A+

«Οταν ένας βουλευτής της Αριστεράς διαφωνεί με την πολιτική του κόμματός του, τι πρέπει να πράξει;»

Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει απασχολήσει τα στελέχη και τον κόσμο της Αριστεράς ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.

Είναι μια συζήτηση που περιστρέφεται ουσιαστικά γύρω από την εκάστοτε θεώρηση για την πολιτική και τους εσωτερικούς κομματικούς κανόνες.

Και σε αυτά εμπλέκεται η πολιτική συγκυρία, οι λόγοι της διαφωνίας και οι οργανωτικοί συσχετισμοί ανάμεσα στις «αντιμαχόμενες» πλευρές.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι οι περιπτώσεις στις οποίες τηρήθηκαν οι εσωκομματικές συμφωνίες είναι εξαιρετικά λίγες.

Εξετάζοντας την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, τις πρώτες ανοικτές διαφωνίες και ανεξαρτητοποιήσεις τις συναντάμε το 1989.

Στη συνεργασία του ΣΥΝ με τη Ν.Δ. αντιδρά ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, Κώστας Κάππος, που ψήφισε «λευκό». Δήλωσε ότι «η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για το ΚΚΕ» και διεγράφη αμέσως.

Από την κατοπινή βουλευτική του αποζημίωση παρέδιδε το 1/3 στο ΚΚΕ και το άλλο 1/3 στην Κούβα. Στη συμμετοχή του ΚΚΕ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα αντέδρασε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Δεσύλλας, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, ακολουθώντας, όπως και ο Κώστας Κάππος, τα στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που δημιούργησαν το ΝΑΡ.

«Η ηγεσία του ΚΚΕ καταργεί στην πράξη την ιδεολογικοπολιτική αυτοτέλεια του κόμματος» δήλωσε τότε, προσθέτοντας ότι η ευρωβουλευτική του αποζημίωση θα διετίθετο «διαρκώς και εξ ολοκλήρου» στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ (σ.σ. είχε διαγραφεί το μεγαλύτερο τμήμα της).

Η ηγεσία του ΚΚΕ αντέδρασε τότε έντονα. «Η αγανάκτηση θα συνοδεύσει τον Δημήτρη Δεσύλλα ώς την τελευταία του πνοή, αν δεν υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από το αξίωμα του ευρωβουλευτή», ανέφερε το ιστορικό στέλεχος Νίκανδρος Κεπέσης στον «Ριζοσπάστη».

Η μεγάλη διάσπαση

Οι «περιπέτειες» βέβαια δεν έληξαν εκεί. Η διάσπαση που συντελέστηκε την επαύριο της ολοκλήρωσης του 13ου Συνεδρίου το 1991 είχε προεκτάσεις και στους βουλευτές που ήταν μέλη του κόμματος.

Το συνέδριο οριστικοποίησε το «διαζύγιο» του ΚΚΕ με τον ΣΥΝ, ενώ αποφασίστηκε η μη συμμετοχή των στελεχών στην Πανελλαδική Συνέλευση του συμμαχικού σχήματος, που διεξήχθη τον Ιούνιο.

Η μη «συμμόρφωση» των «ανανεωτικών» οδήγησε σε διαγραφή ή αποχώρηση τα 54 από τα 111 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Από τους 21 βουλευτές του ΣΥΝ, οι 14 προέρχονταν από το ΚΚΕ, το οποίο και αποφάσισε την ίδρυση ξεχωριστής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πέντε «ανανεωτικοί» όμως εξ αυτών επέλεξαν να παραμείνουν υπό τη στέγη του ΣΥΝ.

Η ηγεσία του ΚΚΕ ζήτησε να παραδώσουν τις έδρες τους, με το αιτιολογικό ότι τους υπέδειξε και τους ανέδειξε το κόμμα και ότι παραβιάζουν το άρθρο 38 του Καταστατικού του κόμματος. Εν τέλει διεγράφησαν όλοι τους από το ΚΚΕ.

Από εκεί και πέρα οι σχετικοί «πονοκέφαλοι» αφορούσαν τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το καλοκαίρι του 1993, η τότε πρόεδρος του ΣΥΝ, Μαρία Δαμανάκη, διέγραψε τον βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη με μια λιτή της επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.

Αφορμή οι δηλώσεις Ανδρουλάκη κατά της πολιτικής της ηγεσίας, σχεδόν επί παντός του επιστητού.

Επόμενος «σταθμός» ήταν το 2010, ύστερα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι εσωκομματικές διαφωνίες και οι διαφορετικές στάσεις σε ψηφοφορίες, εκλαμβάνονταν ως «πλούτος».

Η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο 6ο Συνέδριο του Ιουνίου, με επίκεντρο τη σχέση του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, επέφερε και την αποχώρηση από την Κ.Ο. τεσσάρων βουλευτών, των Φώτη Κουβέλη, Νίκου Τσούκαλη, Θανάση Λεβέντη και Γρηγόρη Ψαριανού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος του κόμματος, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο.:

Απευθύναμε ύστατη έκκληση, η αποχώρηση που αλλοιώνει τη λαϊκή εντολή να μην πραγματοποιηθεί, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

Η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, δεν ευτύχησε να δει την Κοινοβουλευτική της Ομάδα συμπαγή.

Τον Ιούλιο του 2013, εν μέσω των συζητήσεων για το εάν πρέπει να συνεχιστεί η συμμετοχή στη συγκυβέρνηση με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κουβέλης διέγραψε τους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά.

Η ΔΗΜΑΡ τότε επισήμανε ότι οι δυο βουλευτές δεν καταγράφουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υποστηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό του κόμματος.

«Η προληπτική διαγραφή μας, αποκλειστικά στη βάση της πρόθεσής μας να ζητήσουμε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ κανένα συλλογικό όργανο της ΔΗΜΑΡ δεν έχει συζητήσει το θέμα, δεν συνάδει με το δημοκρατικό πνεύμα του κόμματός μας», σημείωσαν οι δυο βουλευτές.

Το σίριαλ Τατσόπουλου

Ο επόμενος «πρωταγωνιστής» τέτοιου «σίριαλ» ήταν ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από μια σειρά δηλώσεών του περί στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, «συμπαθούντων προς τη “17 Νοέμβρη”», ενώ επέμενε ότι φυσικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κεντροαριστερά.

«Είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την Κ.Ο., όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από τη διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος» ανέφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος δεν παρέδωσε την έδρα, ενώ στη μετέπειτα ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταψήφισε την πρόταση της Ν.Δ., λέγοντας ότι θα ακολουθήσει την απόφαση του κόμματος με το οποίο εξελέγη.

Η υπογραφή του νέου προγράμματος από την κυβέρνηση Τσίπρα προκάλεσε ισχυρές σεισμικές δονήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράστηκε με την καταψήφισή του από τους βουλευτές που συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα.

Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν τότε για το τι έπρεπε να πράξουν οι 32 βουλευτές (στην πλειονότητά τους από τη ΛΑ.Ε.) ήταν πολλά.

Κλιμάκια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι βουλευτές έπρεπε να παραιτηθούν.

Οι διαφωνούντες ξεκαθάριζαν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί το πρόγραμμά του, εξ ου και δικαιούνται να καταψηφίσουν. Ελέω της γενικότερης «διαλυτικής» κατάστασης, η χώρα τελικά οδηγήθηκε σε εκλογές.

Οι δε Νίκος Χουντής και Σοφία Σακοράφα διαχώρισαν τις θέσεις τους και κράτησαν τις ευρωκοινοβουλευτικές τους έδρες.

Στις τελευταίες εκλογές οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «υπέγραψαν» τον κώδικα δεοντολογίας, που μιλούσε ξανά για τήρηση των συλλογικών κομματικών αποφάσεων.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τηρώντας τους άτυπους κανόνες της Αριστεράς, παραιτήθηκε προχτές και παρέδωσε την έδρα του, καθώς, όπως δήλωσε, αδυνατούσε να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική.

Ο δε Στάθης Παναγούλης, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, διεγράφη από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κατήγγειλε αντιδημοκρατική πρακτική.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακατεύεται η κομματική τράπουλα
​Πώς λειτουργεί ένα αριστερό κόμμα όταν σχηματίζει κυβέρνηση; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίας, ωστόσο η πραγματικότητα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ...
Ανακατεύεται η κομματική τράπουλα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση με... αριθμούς
Ως «αρχή της αναγκαίας μεταρρύθμισης του κράτους» χαρακτήριζαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε, ενώ οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «το ευέλικτο αυτό σχήμα διαμορφώθηκε μέσα σε μια...
Η κυβέρνηση με... αριθμούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημειολογία εντός των τειχών της Αριστεράς
Μια απολύτως ήρεμη πορεία, σαφώς μικρότερη από πέρσι (αν και όχι από το ιστορικό ναδίρ του πρώτου μισού της δεκαετίας του 1990), σ’ ένα αθηναϊκό κέντρο προληπτικά νεκρό. Το ΚΚΕ -ήταν τα 2/3 της πορείας- έδωσε...
Σημειολογία εντός των τειχών της Αριστεράς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Ευρώπη σε κρίση, κοινωνικές αντιστάσεις και πολιτικές προοπτικές»
Τριήμερο ανοιχτών πολιτικών συζητήσεων (4-6/11) διοργανώνει το Rproject, με εισηγητές εκπροσώπους της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από Ελλάδα και Ευρώπη. Τίτλος: «Η Ευρώπη σε κρίση: κοινωνική αντίσταση, Αριστερά...
«Η Ευρώπη σε κρίση, κοινωνικές αντιστάσεις και πολιτικές προοπτικές»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό αντίο στον Αντώνη Σαλούρο
Εφυγε από τη ζωή έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 62 ετών ο αγωνιστής της Αριστεράς Αντώνης Σαλούρος. Ο Αντώνης Σαλούρος γεννήθηκε το 1954 και από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στην Αριστερά.
Στερνό αντίο στον Αντώνη Σαλούρο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι τρεις δρόμοι των «53»
Από τις 17 Απριλίου που η «Κίνηση των 53+» έκανε το πρώτο της δημόσιο βήμα, πολλά έχουν αλλάξει στο εσωτερικό της συγκεκριμένης τάσης. Μια μερίδα στελεχών παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, μια δεύτερη αποχώρησε μεν από...
Οι τρεις δρόμοι των «53»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας