Μήνυμα ενότητας έστειλε από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου που στεγάζεται στην ανακαινισμένη οικία του μεγάλου Χανιώτη πολιτικού.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο και τα οράματα του Βενιζέλου, τονίζοντας με σημασία πως για εκείνον «η εξουσία δεν ήταν πάντα αυτοσκοπός αλλά θεμιτό κατάλληλο μέσο επίτευξης υψιπετών εθνικών βλέψεων». Αναφερόμενος στις πολιτικές παρακαταθήκες του Βενιζέλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μηνύματα με σαφείς αναφορές στο σήμερα τονίζοντας πως «ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ως όραμα την μεγάλη Ελλάδα μεγάλη όχι μόνο σε έκταση και πληθυσμό, αλλά σε κύρος και δύναμη διεθνούς υποδείγματος. Μια Ελλάδα με πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, αντάξια της εμβληματικής ιστορίας της».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχιση του έργου του Βενιζέλου ως «ένα μεγάλο εθνικό βάρος και ένα μεγάλο χρέος το οποίο οφείλομε να το φέρομε σε πέρας ενωμένοι, μακριά από μικρές διαφορές καθώς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα» ενώ έγινε πιο σαφής λέγοντας πως η σύσταση αυτή απευθύνεται στο λαό μας, κυρίως όμως στις πολιτικές του ηγεσίες, αρχής γενομένης από τον ίδιο...
Στα εγκαίνια του Μουσείου παρέστη εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας και βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτές, o αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Η οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου χτίστηκε το 1880 στη συνοικία της Χαλέπας από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο και συνδέεται με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής και πολιτικής διαδρομής του. Αποτελείται από 3 ορόφους συνολικής επιφάνειας 1000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει 18 επισκέψιμα δωμάτια με αυθεντικά εκθέματα.
Μεταξύ άλλων εκτίθενται τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Βενιζέλο, οι πένες με τις οποίες υπέγραψε τις συνθήκες των Σεβρών( 1820) και της Λωζάνης ( 1923 ) και τα αυθεντικά κείμενα τους, τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη Γαλλία το 1920, το αυτοκίνητο Packard ( μοντέλο 1920) στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του στη λεωφόρο Κηφισίας το 1933 που φέρει και σημάδια από 66 σφαίρες, το περίστροφο που χρησιμοποίησε ως επαναστάτης στην Κρήτη καθώς και δυο σπάνια γραμμόφωνα με δίσκους 78 στροφών που περιλαμβάνουν ηχογραφημένες ομιλίες του. Στην αυλή του σπιτιού υπάρχουν 280 σκαλιστοί λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν στο ανάθεμα εναντίον του το 1916.
Αν και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν τώρα, το μουσείο λειτουργεί ήδη εδώ και τρεις μήνες έχοντας υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας