«Τα εν οίκω μη εν δήμω» ήταν η λακωνική απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση για το ποιο ήταν το περιεχόμενο της πρόσφατης συζήτησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την πιθανή πώληση των στρατηγικής σημασίας πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Μητσοτάκης, εμφανώς ενοχλημένος από τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα των Meteor, θέλησε να «βάλει τελεία» τονίζοντας ότι «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεν προσφέρονται για πολλές δημόσιες συζητήσεις» και πως στη συνάντηση στο Παρίσι επιβεβαιώθηκε η άριστη στρατηγική σχέση συνεργασίας των δύο χωρών.
Βέβαια το θέμα των Meteor, για το οποίο ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να γίνονται δημόσιες συζητήσεις, πρώτος το ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα πρέσβη στην Αθήνα. Ο κ. Δένδιας δημοσιοποίησε την ενόχληση της Αθήνας στο ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων στην Τουρκία, παρότι στο ελληνογαλλικό σύμφωνο δεν προβλέπεται καμία τέτοια δέσμευση από γαλλικής πλευράς.
Αμυντική συνδρομή
Η πώληση των πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς στην τουρκική πολεμική αεροπορία συνιστά πλήγμα στην εικόνα που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για την ελληνογαλλική συμμαχία έναντι της Τουρκίας και των αξιώσεών της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή του αμυντικού συμφώνου στα Ηλύσια Πεδία τον Σεπτέμβριο του 2021.
Εκτός από τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, η οποία στην περίπτωση της Τουρκίας, ως μέλους του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστη, η ελληνική κυβέρνηση, για να ενισχύσει την επιλογή της αγοράς των 24 μαχητικών Rafale και των τριών φρεγατών Belharra, προέβαλε το στρατηγικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης αγοράς η οποία περιλαμβάνει την ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Meteor, στα γαλλικά αεροσκάφη. Η προωθούμενη πώληση των πυραύλων φανερώνει ότι τα πλεονεκτήματα της ελληνογαλλικής συμφωνίας δεν ήταν εκείνα που επικοινωνιακά είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση για το ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας