Ακόμα ένα ράπισμα για την κυβέρνηση, τη φορά αυτή από την πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας από το Ινστιτούτο Τσίπρα: σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες –ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ.– βλέπουν κυβερνητική συγκάλυψη και στις υποκλοπές και στα Τέμπη.
Συγκεκριμένα, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών 74% απαντά ότι υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών. Μόλις 18% –κάτω, δηλαδή, και από το δημοσκοπικό ποσοστό της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα– αντιτείνει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Οι απαντήσεις αυτές αντιστοιχίζονται και με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων: αξίζει να σημειωθεί ότι στους μεν κεντρώους το 69% βλέπει συγκάλυψη και 23% απόδοση ευθυνών, ενώ στους κεντροδεξιούς οριακά προηγούνται εκείνοι που βλέπουν ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης (48% έναντι 44%).
Για τις υποκλοπές
Στην υπόθεση των υποκλοπών, 72% εκτιμά πως υπήρξε κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη ευθυνών, όταν μόλις 13% –χειρότερα, δηλαδή, και από την αντίστοιχη απάντηση για τα Τέμπη– πιστεύει πως η Δικαιοσύνη λειτούργησε και παρέπεμψε σε δίκη όλους τους υπεύθυνους. Σε σχέση με την πολιτική τοποθέτηση, η πεποίθηση ότι υπήρξε συγκάλυψη προηγείται σε όλες τις πολιτικές ομάδες: 92% μεταξύ των αριστερών, 82% μεταξύ των κεντροαριστερών, 73% μεταξύ των κεντρώων, 43% μεταξύ των κεντροδεξιών. Ισως η πιο αξιοπρόσεκτη ένδειξη, το 75% των δεξιών πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. συγκάλυψε το εν λόγω σκάνδαλο.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της τηλεφωνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο μεταξύ 1.205 ατόμων –τα παρουσίασαν ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης– έχουν ως εξής:
Οικογένεια, ένοπλες δυνάμεις και πανεπιστήμια είναι οι μόνοι θεσμοί που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο ως προς την εμπιστοσύνη, με την οποία τους περιβάλλουν οι πολίτες (με ποσοστά 82%, 58% και 45% αντιστοίχως). Οριακά προηγούνται οι αρνητικές γνώμες έναντι των θετικών όσον αφορά την Εκκλησία, την αστυνομία και από εκεί και πέρα το… χάος. Ενδεικτικά, στη Δικαιοσύνη έχει εμπιστοσύνη 22%, όταν 51% δεν έχει. Ακολουθούν υπερεθνικοί οργανισμοί και ΕΣΥ. Την κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη το 15%, όταν το 69% δεν την εμπιστεύεται. Την ίδια εικόνα περίπου εμφανίζουν τράπεζες και Κοινοβούλιο. Στο ναδίρ της εμπιστοσύνης τα συνδικάτα (με 7% θετικές γνώμες) και τα πολιτικά κόμματα (6%).
Αρνητικό είναι το ισοζύγιο και στην επόμενη κάρτα, στο ερώτημα αν διασφαλίζεται ή όχι:
• η ανεμπόδιστη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών
• η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών
• η ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, καταγωγή κ.ο.κ.
• η διάκριση των τριών εξουσιών
• η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία της Δικαιοσύνης
• η ισότητα ευκαιριών
• ο έλεγχος της εξουσίας και η λογοδοσία προς τους πολίτες.
Σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, ειδικότερα, 91% των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι αργή, 79% πολιτικά ελεγχόμενη, 76% ανεπαρκής στην οργάνωση, 74% νομικά δαιδαλώδης. Επίσης, το 70% τη χαρακτηρίζει κοινωνικά άδικη, το 51% υπερβολικά επιεική, 29% υπερβολικά αυστηρή και μόλις 27% ανεξάρτητη.
Κρίση εμπιστοσύνης
Ακόμα πιο δυσάρεστη για την ηγεσία της Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση η διαπίστωση ότι πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν χειρίζεται (η Δικαιοσύνη) με επάρκεια σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη: εν προκειμένω, 31% απαντά «Με πλήρη ανεπάρκεια» και 42% «Μάλλον ανεπαρκώς». Στον αντίποδα, 22% εκτιμά ότι χειρίζεται τις υποθέσεις «Μάλλον επαρκώς», ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% που λέει «Με μεγάλη επάρκεια». Τα ποσοστά αυτά διασταυρώνονται με τα αντίστοιχα ποσοστά περί χαμηλής/υψηλής πολιτικής εμπιστοσύνης.
Σε θεσμικό επίπεδο, 9 στους 10 θεωρούν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζεται σοβαρές αλλαγές (συγκεκριμένα, 88% έναντι 11% που αναφέρει ότι είναι επαρκές).
Στο ερώτημα «Πώς πρέπει να ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης;» 56% δίνει την απάντηση, από μια αρχή αποτελούμενη από δικαστές, δικηγόρους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Περιορισμένης απήχησης, οι υπόλοιπες απαντήσεις: Από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία (16%), από τους ίδιους τους δικαστές (15%), από τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (7%). Πάντως, ο σημερινός τρόπος επιλογής, από την κυβέρνηση, συγκεντρώνει και τις λιγότερες ψήφους (4%).
Τελευταίο ερώτημα, τα πρώτα δείγματα γραφής του προέδρου των ΗΠΑ: Πολύ/μάλλον αρνητικά κρίνονται από το 42%, πολύ/μάλλον θετικά από το 29%. Οι πιο αρνητικά διακείμενοι έναντι του Ντόναλντ Τραμπ είναι οι γυναίκες (47%) και οι άνω των 65 ετών (52%). Στον αντίποδα, οι πρώτες πράξεις Τραμπ κερδίζουν την υποστήριξη του 37% των ανδρών και των νεαρότερων ηλικιών (35% στους 17-34 ετών).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας