Μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο και τις απαντήσεις που μας έστειλε η Εθνική Τράπεζα τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, θύματα και οι δύο του Predator, ζητούν με ξεχωριστές αιτήσεις τους από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις που είχαν καταθέσει σε βάρος του προσώπου-κλειδί Αιμίλιου Κοσμίδη στο πλαίσιο της πλήρους διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών.
Και οι δύο μηνυτές επικαλούνται την επίσημη απάντηση που δόθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και δημοσιοποιήθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το InsideStory, απάντηση η οποία αναιρεί τους ισχυρισμούς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, ότι κάποιο τρίτο πρόσωπο θα μπορούσε να κάνει χρήση της προπληρωμένης κάρτας του μηνυόμενου Κοσμίδη χωρίς να έχει γνώση του PΙΝ αυτής. Υπενθυμίζεται ότι περίπου το ένα δέκατο των γνωστών προσπαθειών επιμόλυνσης με Predator έχει προέλθει από αποστολή γραπτών sms από την κάρτα του Αιμίλιου Κοσμίδη.
Ποινική δίωξη
Για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των υποκλοπών, δείχνοντας αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο, ζητώντας πλέον την ποινική δίωξη του Κοσμίδη για ψευδή κατάθεση. «Η εκδοχή που παρουσίασε στην κατάθεσή του ο εγκαλούμενος Κοσμίδης είναι, σύμφωνα με την επίσημη θέση της αρμόδιας τράπεζας, όχι μόνο αναληθής, αλλά και πρακτικώς αδύνατη, καθώς για να χρησιμοποιήσει κάποιος μια κάρτα σαν και αυτή με την οποία αγοράστηκαν τα μολυσμένα μηνύματα έπρεπε να έχει στα χέρια του τόσο τον φάκελο που του έχει σταλεί όσο και το κινητό τηλέφωνο του εγκαλούμενου με το σχετικό μήνυμα της τράπεζας για να σχηματίσει με συνδυασμό δύο στοιχείων το PIN. Και φυσικά δεν εννοείται κάποιος να χρησιμοποιήσει άλλο δικό του PIN και όχι το σωστό PIN που εξέδωσε η τράπεζα» επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη μήνυσή του σημειώνει ότι ήταν πρακτικά αδύνατον να συμβούν οι καταγγελλόμενες αξιόποινες πράξεις χωρίς τη γνώση και ενεργό συμμετοχή τουλάχιστον του Κοσμίδη.
Στη δική του μήνυση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης υπογραμμίζει: «Παρόλο που ο διενεργών την προκαταρκτική εξέταση αξιολόγησε ως πειστικούς, αξιόπιστους και αληθείς τους ισχυρισμούς του μηνυόμενου, εν τέλει αποδείχθηκε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά αποτελούν ένα μύθευμα, επινόησης του Αιμίλιου Κοσμίδη. [...] Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η ως άνω απάντηση της Εθνικής Τράπεζας πλήττει ευθέως το από 7/1/2025 πόρισμα του Ζήση Αχιλλέα, διαψεύδοντας με τρόπο κατηγορηματικό την παραδοχή περί χρήσης της επίδικης τραπεζικής κάρτας από τρίτους, με χρήση δικού τους κωδικού PIN, εν αγνοία του μηνυομένου και κατόχου της κάρτας, Αιμίλιου Κοσμίδη. Μάλιστα, και δεδομένου ότι η εν λόγω εσφαλμένη παραδοχή αποτέλεσε τη βάση επί της οποίας ο διενεργών την προκαταρκτική εξέταση κατέληξε στην έκδοση του από 7/1/2025 Πορίσματος Αρχειοθέτησης, είναι αυτονόητο ότι πλήττεται η συνολική ορθότητα του Πορίσματος και των συμπερασμάτων αυτού».
Σύμφωνα με τον Κουκάκη, η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας, που ανέδειξε την αναλήθεια των καταθέσεων του μηνυόμενου Κοσμίδη και ανέτρεψε τα εσφαλμένα συμπεράσματα του κ. Ζήση πλήττοντας τη συνολική εγκυρότητα του πορίσματος αρχειοθέτησης, «αποτελεί μεταγενέστερο στοιχείο που πρέπει να οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη του αρ. 43 παρ. 6 ΚΠΔ».
Ο δημοσιογράφος δεν ζητά μόνο την επανεξέταση της υπόθεσης, αλλά και την αναζήτηση του πλήρους ιστορικού των κινήσεων της επίδικης προπληρωμένης κάρτας, την επιβεβαίωση του αριθμού κινητής τηλεφωνίας στον οποίο απεστάλη το PIN καθώς και την εξέταση των 116 προσώπων που πιστοποιήθηκαν ως θύματα του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator εκτός των ελαχίστων που έχουν ήδη καταθέσει.
Λογισμικό
Οπως υπογραμμίζεται στη μήνυση -και αυτό έχει καθοριστική αξία-, «το Εισαγγελικό Πόρισμα παραλείπει να αξιολογήσει το γεγονός ότι από τα 116 άτομα, τα οποία πιστοποιημένα παγιδεύτηκαν με το επίδικο κατασκοπευτικό λογισμικό, δεν κλήθηκαν να καταθέσουν άνω των 100 κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας. Ανεξάρτητα λοιπόν από την υποκειμενική κρίση του διενεργούντος την έρευνα περί του πλήθους των αποδείξεων, η παράλειψη κλήσης και εξέτασης των παγιδευμένων πολιτών αποτελεί αδιαμφισβήτητη αστοχία και παραδοξότητα, η οποία στέρησε την έρευνα από πολύτιμο αποδεικτικό υλικό. Η δε αναφορά περί διακριτικής ευχέρειας των θυμάτων να υποβάλουν έγκληση έρχεται σε αντίθεση με τον αυτεπαγγέλτως διωκόμενο χαρακτήρα των επίδικων κακουργημάτων. Η κλήση για εξέταση και των 116 θυμάτων από το κατασκοπευτικό λογισμικό αποτελεί απαραίτητη ενέργεια προς διακρίβωση της αλήθειας και τη διερεύνηση της τέλεσης των αδικημάτων της κατασκοπίας και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ιδίως όταν μέσα σε αυτό τον αριθμό των παγιδευμένων προσώπων συμπεριλαμβάνεται ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και κρίσιμοι πολιτειακοί παράγοντες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας