Με τη συνυπογραφή της «Εφ.Συν.» το θέμα που έλαβε χθες το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2024! Πρόκειται για το βραβείο του Ευρωκοινοβουλίου που τιμά τη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε για την έρευνά της. Η έρευνα «Lost in Europe» με θέμα την εξαφάνιση περισσότερων από 50.000 ασυνόδευτων παιδιών στην Ευρώπη ξεχώρισε, ανάμεσα σε περίπου 318 υποψηφιότητες, αξιόλογα θέματα δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο. Τα συγκλονιστικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι από το 2021 μέχρι το 2023 εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 51.433 ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες μετά την άφιξή τους σε χώρες της Ευρώπης.
Στην έρευνα συμμετείχαν μέσα ενημέρωσης από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα με την «Εφ.Συν.». Συνολικά 5 θέματα με ελληνικό χρώμα και συμμετοχή έφτασαν στην τελική 10άδα των δημοσιογραφικών έργων που ψηφίστηκαν από την πολυμελή κριτική επιτροπή που αποτελείται από 27 εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων των κρατών-μελών -για την Ελλάδα η ΕΣΗΕΑ.
Πιο αναλυτικά, πέρα από το νικητήριο, στον τελικό έφτασαν δύο ρεπορτάζ των Reporters United για τις υποκλοπές, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες που δημοσιεύτηκαν και στην «Εφ.Συν.», ένα θέμα του Αποστόλη Φωτιάδη (Ο αγώνας της Ε.Ε. εναντίον παιδικής πορνογραφίας - Φόβοι για επιτήρηση online) και ένα ακόμα της Εύας Κωνσταντάρα με θέμα το Brain Waste.
«Η παρακαταθήκη της Daphne Caruana Galizia συνεχίζεται μέσα από το έργο των δημοσιογράφων που ζουν για να αποκαλύπτουν την αλήθεια και που αρνούνται να σιωπήσουν. Ο αγώνας τους για δικαιοσύνη υπερνικά τις απειλές εκείνων που προσπαθούν να υπονομεύσουν το σπουδαίο έργο τους. Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία της Daphne συνεχίζουμε να τιμούμε τη μνήμη της με ένα βραβείο που μας υπενθυμίζει τη διαχρονική προσήλωση του Κοινοβουλίου σε αυτές τις θεμελιώδεις αξίες», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η βραβευθείσα έρευνα
Η έρευνα «Lost in Europe» (Χαμένοι στην Ευρώπη) έφερε στο φως συγκλονιστικές πληροφορίες, οι οποίες δείχνουν ότι, από το 2021, κάθε μέρα κατά μέσον όρο 47 παιδιά εξαφανίζονται μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην έρευνα συνέλεξαν στοιχεία από 31 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ άλλων από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία), βάσει των οποίων αποκαλύπτεται ότι τα τελευταία χρόνια αγνοούνται στην ήπειρό μας δεκάδες χιλιάδες παιδιά μετανάστες.
Η πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα έδειξε μάλιστα ότι ο αριθμός των εξαφανισμένων παιδιών ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού οι ασυνέπειες στην καταγραφή και η πλημμελής συλλογή δεδομένων σε ορισμένες χώρες δημιουργούν σημαντικά κενά όσον αφορά τα στοιχεία που συγκεντρώνονται. Οι τελευταίες αυτές αποκαλύψεις αποτελούν συνέχεια της αρχικής έρευνας «Lost in Europe» που είχε γίνει το 2021 και στην οποία είχε διαπιστωθεί ότι από το 2018 μέχρι το 2020 εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη πάνω από 18.000 παιδιά-μετανάστες.
Στη διεξαγωγή και τη δημοσίευση της έρευνας συμμετείχαν από κοινού οι εξής εκδοτικοί οργανισμοί: De Standaard (Βέλγιο), Small Stream Media (Ολλανδία), RBB (Γερμανία), Knack (Βέλγιο), ANSA (Ιταλία), Domani (Ιταλία), CNN (Ηνωμένο Βασίλειο/ΗΠΑ), VRT (Βέλγιο), «Εφημερίδα των Συντακτών» (Ελλάδα), The Journal (Ιρλανδία), Tagesschau (Γερμανία) και NRC (Ολλανδία). Η Ελλη Ζώτου είναι η συμβραβευόμενη δημοσιογράφος που συμμετείχε στην έρευνα από την Ελλάδα και δημοσίευσε στην εφημερίδα μας το πόρισμα της έρευνας με τίτλο «51.433 ασυνόδευτοι ανήλικοι “χάθηκαν” στην Ευρώπη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας