Αναλυτική απάντηση στις «συκοφαντικές επιθέσεις» -χωρίς, πάντως, να κατονομάζει την πηγή αυτών…- έδωσε χθες το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο ίδρυσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και μέλος του Κοινοβουλίου, Αθηνά Λινού. Στην ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο επαναλαμβάνει ότι έχει ήδη προχωρήσει «στις απαραίτητες νομικές ενέργειες με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης».
Στην ουσία της διένεξης, επισημαίνει ότι, «σε αντίθεση με τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, το Ινστιτούτο ελέγχεται ενδελεχώς, σε ετήσια βάση, από ορκωτούς λογιστές και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε.». Και, πιο αναλυτικά στη συνέχεια, «από το 1990 μέχρι σήμερα, το Ινστιτούτο έχει κατακτήσει μέσα από το έργο του (εθνικά, και ευρωπαϊκά προγράμματα) διεθνή καταξίωση και αναγνώριση».
Ειδικά το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ, «από το 2012 έως σήμερα, έχει διαθέσει πάνω από 18,7 εκατομμύρια γεύματα σε 941 σχολεία και 196.800 μαθητές σε ευπαθείς περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, καταπολεμώντας την επισιτιστική ανασφάλεια και προάγοντας την υγιεινή διατροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση με την παράλληλη διευκρίνιση ότι «τα ονόματα των σχολείων δεν δημοσιοποιούνται προς αποφυγή του στιγματισμού των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους, ωστόσο τα στοιχεία των σχολείων συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των μαθητών και των γευμάτων που έχουν διατεθεί είναι άμεσα διαθέσιμα».
Επιπροσθέτως, «σε όλα τα στάδια υλοποίησης του Προγράμματος τηρούνται αυστηρές διαδικασίες ανάδειξης και ελέγχου των προμηθευτών και διασφάλισης της ποιότητας και των ειδικών προδιαγραφών των γευμάτων. Η παράδοση των γευμάτων πιστοποιείται με δελτία αποστολής που υπογράφουν και σφραγίζουν οι διευθυντές των σχολείων, ενώ ακόμα και την περίοδο της πανδημίας, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, το Πρόγραμμα στήριζε τους μαθητές με 15ήμερα πακέτα τροφίμων».
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση σημειώνονται τα εξής: «Δεδομένης της τεράστιας ανάγκης, όπως φανερώνουν και φέτος οι αιτήσεις συμμετοχής σχολείων που ξεπερνούν τις 1.300, το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη ιδιωτικών, αλλά και κρατικών πόρων».
Και, στο διά ταύτα, «οι αναληθείς, συκοφαντικοί και υβριστικοί ισχυρισμοί σπιλώνουν το έργο 34 ετών και θίγουν την υπόληψη και την επιστημονική ακεραιότητα 35 εργαζομένων και δεκάδων ακόμη που έχουν στο παρελθόν εργαστεί στο Ινστιτούτο, καθώς και τη συνεισφορά εκατοντάδων εθελοντών και υποστηρικτών. Την ίδια στιγμή, θέτουν σε κίνδυνο προγράμματα που παρέχουν έμπρακτη στήριξη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (όπως παιδιά που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών, μοναχικούς ηλικιωμένους, γυναίκες Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες). Υπονομεύουν δράσεις που παρέχουν ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για την υγεία (όπως την ψυχική υγεία των παιδιών και της οικογένειας, τη διατροφή και τον εμβολιασμό)», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας