Πριν από ακριβώς δύο χρόνια η κυβέρνηση επιχείρησε να κλείσει το ζήτημα των υποκλοπών, το οποίο μόλις άνοιγε ύστερα από τεκμηριωμένες καταγγελίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Στις 29-7-2022 συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την παρουσία των τότε επικεφαλής της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ.
Το βράδυ εκείνης της ημέρας ανακοινώθηκε το κλείσιμο της Βουλής για έναν μήνα, προφανώς με το σκεπτικό ότι έτσι θα ξεφούσκωνε η υπόθεση. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων, ομολόγησε την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ομολογήθηκε και η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ίδια υπηρεσία. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή.
Δύο ακριβώς χρόνια μετά, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στην ίδια θέση, αφού κατάφερε να εμποδίσει την έρευνα της υπόθεσης τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Δικαιοσύνη και να έχει στα χέρια της το πόρισμα Ζήση που τη βγάζει εντελώς λάδι.
Με τη Βουλή να έχει κλείσει από προχθές, θα συνεδριάσει σήμερα –ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης– η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Σώματος. Για να κάνει τι; Ο κ. Ζήσης και η κ. Αδειλίνη δεν θα προσέλθουν στη συνεδρίαση για να εξηγήσουν τα έργα τους στο ζήτημα του σκανδάλου, γιατί κατά την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής η Δικαιοσύνη είναι «ανεξάρτητη εξουσία».
Σύμφωνα με τον συνταγματικό τύπο, είναι ανεξάρτητη. Στην πράξη, όμως, δεν είναι. Και στην εξεταζόμενη υπόθεση είναι σκανδαλωδώς εξαρτημένη. Αλλά ας μείνουμε στον τύπο. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη. Αποφασίζει για θέματα της αρμοδιότητάς της, αλλά οι αποφάσεις της δεν είναι οι «πλάκες του Μωυσή». Καμία εξουσία δεν μπορεί στη δημοκρατία να έχει ως αρχή «αυτό αποφάσισα και σ’ όποιον αρέσει».
Για ένα τόσο σοβαρό θέμα –πολιτικό και δικαστικό, που αφορά τα θεμέλια του πολιτεύματος– όπως είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι δικαστές οφείλουν να απαντήσουν –και στη Βουλή και στην κοινωνία– στα εύλογα ερωτήματα που προκάλεσε η απόφασή τους.
Η Βουλή δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την απόφαση –αυτό θα ήταν παρέμβαση–, αλλά έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να μάθει από τους εμπλεκόμενους δικαστές όσα της χρειάζονται για να σχηματίσει γνώμη. Στο απυρόβλητο δεν βρίσκεται κανείς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας