Mια εν μέρει διαφορετική «κατάταξη» δυνάμεων εμφάνιζαν τα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου μέχρι τα μεσάνυχτα, με την ενσωμάτωση να αγγίζει το 36%. Η Ν.Δ. είχε σαφή διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 41%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση με ποσοστό που πλησίαζε το 15%. Ομοίως και το ΠΑΣΟΚ, είχε κατοχυρωμένη την τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 10,5%. Από εκεί και πέρα ακολουθούσαν τρία αριστερά κόμματα: στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 7,6. Στην πέμπτη θέση το ΜέΡΑ25 με 5%. Στην έκτη η Νέα Αριστερά με περίπου 3,5%.
Μικρότερα ποσοστά σε σύγκριση με αυτά της φυσικής παρουσίας σε εκλογικά τμήματα κατέγραψαν η «Ελληνική Λύση» (3%), η Πλεύση Ελευθερίας (2,7%) και η «Νίκη» (2,45%). Στην 10η θέση βρισκόταν η «Φωνή Λογικής» (2%) - η επιστολική ψήφος αναμενόταν να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που την ήθελαν να αποτελεί τη συνθήκη που θα άφηνε εκτός Ευρωκοινοβουλίου την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Σε αυτήν την περίπτωση, την έδρα θα κερδίσει το τέταρτο κόμμα.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, από τις 202.515 αιτήσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν με επιστολή συνολικά 178.601 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 136.454 κατοικούν στην ελληνική επικράτεια και 42.147 στο εξωτερικό.
Οσον αφορά την εκλογική περιφέρεια «εξωτερικού» (όπου υπήρχε μόνο η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου), στο 33,33% της ενσωμάτωσης, η κατάταξη των πολιτικών κομμάτων είχε ως εξής: 1) Ν.Δ. 42,45%, 2) ΣΥΡΙΖΑ 10,71%, 3) ΚΚΕ 9,24%, 4) ΜέΡΑ25 9,12%, 5) ΠΑΣΟΚ 7,74%, 6) Νέα Αριστερά 4,30%, 7) «Νίκη» 2,29%, 8) «Πλεύση Ελευθερίας» 2,06%, 9) «Ελληνική Λύση» 1,96%, 10) «Κόσμος» 1,74%.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες το ΚΚΕ προέβη σε καταγγελίες, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, με βάση καταγγελίες που δέχθηκε το ίδιο και οι εκλογικοί του αντιπρόσωποι, στον χώρο συγκέντρωσης των επιστολικών ψήφων:
● Παραλήφθηκε πλήθος φακέλων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου για την εγκυρότητά τους («ανοιγμένοι ή με φθορές φάκελοι επιστροφής της επιστολικής ψήφου») με αποτέλεσμα «αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία» (κάτι που προβλεπόταν για την ημέρα της εκλογικής Κυριακής).
● «Χιλιάδες φάκελοι» επιστροφής της επιστολικής ψήφου δεν περιλάμβαναν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, με αποτέλεσμα ούτε αυτοί να καταμετρηθούν.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «για χιλιάδες ψηφοφόρους που ψήφισαν με επιστολική δεν καταμετρήθηκε η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα». Για το θέμα δεν υπήρχε μέχρι χθες απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Το σίγουρο συμπέρασμα, πάντως, των χθεσινών εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν ότι η επιστολική ψήφος -παρά το αντίθετο κυβερνητικό αφήγημα- δεν μπόρεσε έστω να «τιθασεύσει» την αποχή που αποδείχθηκε θηριώδης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας