Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.6° 22.2°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 22.1°
2 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 20.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
23.0° 21.8°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.5°
1 BF
70%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 21.2°
3 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 21.6°
2 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 22.9°
2 BF
56%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 21.5°
1 BF
63%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 24.9°
5 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
27.1° 21.4°
0 BF
40%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
0 BF
78%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.5°
2 BF
81%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ilias kikilias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
O Ηλίας Κικίλιας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στο στούντιο της «Εφ.Συν.»

Ηλίας Κικίλιας: «Εντελώς σχιζοφρενικό το σύστημα της επαγγελματικής κατάρτισης»

Επίκαιρο απόσπασμα από το podcast στην «Εφ.Συν.» του υποψήφιου ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

To πρόσφατο σκάνδαλο με τις απευθείας αναθέσεις προγραμμάτων, που αποτελούν την προσφιλή βιομηχανία για τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, δηλαδή του πρώην ΟΑΕΔ, καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές τις επισημάνσεις του Ηλία Κικίλια στο προεκλογικό podcast που θα αναρτήσει μέσα στην εβδομάδα η «Εφ.Συν.». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησε στο στούντιο της εφημερίδας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ και πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για την αιτία της αναποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και μας απάντησε τα εξής:

«Η πολιτική διαχείριση των χρηματοδοτικών πόρων είναι το πρόβλημα. Διάφορες πολιτικές ηγεσίες και οι οργανισμοί θέλουν να διαχειρίζονται αυτούς τους πόρους με πολιτικά κριτήρια και όχι με αντίληψη αγοράς εργασίας. Ενα παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή, μόνο από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η χώρα διαθέτει 1 δισ. ευρώ για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Και από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ διαθέτει τουλάχιστον άλλα τόσα. Ομως, τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης (Τ.Α.) λειτουργούν με ένα σύστημα που στο τέλος της ημέρας διαφημίζονται «προγράμματα ΟΑΕΔ, 1.000 ευρώ»!

Δηλαδή σαν επιδόματα. Προγράμματα που γίνονται χωρίς μελέτη. Αλλά και το ίδιο το σχέδιο του Τ.Α. δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη για τις ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους. Περιέχει μόνο λίστες από έργα. Για να γίνει μια γρήγορη απορρόφηση αυτών των ποσών και να λειτουργήσουν συνδυαστικά επελέγη ένα σύστημα το οποίο είναι εντελώς σχιζοφρενικό. Επομένως ούτε οι άνεργοι φταίνε ούτε οι φορείς, τα περίφημα ΚΕΚ. Κάνουν αυτό που τους λέει το σύστημα να κάνουν. Π.χ. αφιερώνουν τεράστια ποσά για να καταρτίσουν μεταπτυχιακούς σε προγράμματα χρήσης ίντερνετ, Microsoft, windows κ.λπ. τα οποία είναι δεδομένο ότι οι μεταπτυχιακοί τα γνωρίζουν. Προγράμματα τα οποία στην ιδιωτική αγορά διαρκούν 80 ώρες, αλλά στα αντίστοιχα της ΔΥΠΑ διαρκούν 200 ώρες. Υπάρχουν μέσα ειδικότητες για τις οποίες κανείς δεν ξέρει από πού προέκυψαν. Πιστοποιείται δε περίπου το 99,5% των καταρτιζόμενων! Καταλαβαίνετε δηλαδή για το τι είδους σύστημα πρόκειται».

Τελικά πόσο ευθύνονται οι φορείς και τα ΚΕΚ για την κατάσταση;

«Το πρόβλημα δεν είναι στους φορείς, είναι στο σύστημα. Οι φορείς, απλώς, ακολουθούν τους κανόνες. Και τους κοινωνικούς εταίρους (ο καθένας στον τομέα του έχει πολύ σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις) κανείς δεν τους παίρνει υπόψη, παρότι ο καθένας ξέρει πολύ καλά τι χρειάζεται στον τομέα του. Παράδειγμα, εμείς στον τουρισμό ως ΙΝΣΕΤΕ ξέρουμε τι θα χρειαστεί ο κλάδος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Και όχι μόνο σε ειδικότητες χαμηλής ειδίκευσης αλλά και υψηλής. Ολα αυτά τα αγνοεί η πολιτεία με αποτέλεσμα να πετάμε 1 δισ. στον αέρα. Οχι ακριβώς στον αέρα, γιατί θα μοιραστούν πάρα πολλά επιδόματα…».

Μάλιστα ο κ. Κικίλιας συνδέει το αρρωστημένο επιδοματικά σύστημα κατάρτισης και με τις υψηλές εγγραφές των ανέργων στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

«Θεωρώ ότι έτσι όπως οργανώνονται αυτά τα προγράμματα είναι κι ένας από τους λόγους που αρκετοί παραμένουν εγγεγραμμένοι για να έχουν, παρότι δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, πρόσβαση στα προγράμματα».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραιτήθηκε από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ τον Μάιο του 2013, «έπειτα από μια διένεξη που υπήρξε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά». Του είχε ζητηθεί μια παρέμβαση σε σχέση με τους περιφερειακούς διευθυντές του ΟΑΕΔ. «Η δική μου απάντηση ήταν ότι δεν είχαν καμία δουλειά ούτε ο υπουργός ούτε ο πρωθυπουργός στα εσωτερικά του Οργανισμού». Kαι όπως επισημαίνει στο podcast της «Εφ.Συν.»,« το πρόβλημα το μεγάλο είναι το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του πολιτικού συστήματος πάνω στο κράτος είναι αυτό που το καθιστά πελατειακό και αναποτελεσματικό. Και όχι οι δημόσιοι λειτουργοί».

Στη συνέντευξή του ακολουθούν και άλλα ενδιαφέροντα. Για τον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο χαρακτηρίζει «δεξιό», για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε οι κοινωνικοί στόχοι να είναι δεσμευτικοί για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να μην παίρνει αέρα η Ακροδεξιά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ηλίας Κικίλιας: «Εντελώς σχιζοφρενικό το σύστημα της επαγγελματικής κατάρτισης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας