Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.8° 28.9°
2 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
32°C
32.7° 29.6°
2 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
2 BF
45%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
0 BF
61%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
37%
Βέροια
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
1 BF
35%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
23°C
26.8° 23.4°
1 BF
31%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
35%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.6° 27.1°
2 BF
40%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 28.9°
2 BF
44%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
3 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.1°
1 BF
35%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
30.2° 28.9°
0 BF
32%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 25.5°
1 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.8°
3 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
30.4° 29.2°
2 BF
23%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 23.3°
0 BF
38%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
31.1° 29.7°
3 BF
37%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.4° 25.4°
1 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
oikodomi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Νυχτερινή τροπολογία για το μπόνους στα ύψη των κτιρίων αφήνει ανικανοποίητους τους δημάρχους

Από τρεις σε δύο ορόφους περιορίζεται το συνολικό ύψος που μπορούν να κερδίσουν τα κτίρια βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, σύμφωνα με πρόταση του υφυπουργού ΥΠΕΝ Νίκου Ταγαρά ● Νέα βήματα προαναγγέλλει η ΚΕΔΕ.

«Ψαλίδι-κόφτη» στα μπόνους αύξησης του ύψους των κτιρίων περίμεναν οι δήμοι και όσοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση με νυχτερινή τροπολογία κατέληξε σε... νυχοκόφτη. Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) λίγο πριν από τα μεσάνυκτα της Τετάρτης και παρουσιάστηκε χθες βράδυ στη Βουλή από τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.

Με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, το συνολικό ύψος που μπορούν να κερδίσουν τα κτίρια βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού («νέου» κατ’ όνομα, καθώς ισχύει από το 2012) μπορεί να φτάσει έως τα 6 μέτρα (πρακτικά δύο όροφοι), ενώ έως τώρα το «κέρδος» άγγιζε σχεδόν τα 9 μέτρα, δηλαδή τους τρεις ορόφους. Η τροπολογία επηρεάζει τα κίνητρα που δίνουν τα άρθρα 10.1 και 15.8 του ΝΟΚ, δηλαδή του νόμου 4067/2012. Ομως, σύμφωνα και με την παρουσίαση που έγινε στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από τον Α’ αντιπρόεδρό της, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, υπάρχει και το άρθρο 19.2 που επίσης οδηγούσε σε αύξηση του ύψους κατά 3,40 μέτρα.

Αναλυτικότερα:

● Το άρθρο 10, παράγραφος 1, πρόσφερε αύξηση του ύψους κατά 3,25 μέτρα εάν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεχόταν να μειώσει το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου.

● Το άρθρο 15, παράγραφος 8, πρόσφερε αύξηση του ύψους έως και κατά 2 μέτρα εφόσον το κτίριο πρόσφερε χώρους του ισογείου και της πιλοτής για να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης οχημάτων. Με την τροπολογία, το συνολικό μπόνους από τον συνδυασμό των δύο παραπάνω διατάξεων είναι 2 μέτρα σε περιοχές όπου ο συντελεστής δόμησης είναι μεταξύ 0,8 και 1,6. Σε περιοχές μεγαλύτερων κτιρίων, με συντελεστή δόμησης πάνω από το 1,6, το συνολικό μπόνους θα φτάνει έως τα 2,5 μέτρα. Στον Δήμο Αθηναίων, κάτω του συντελεστή 0,8 είναι μόνον η Πλάκα και ο Ελαιώνας.

● Η τροπολογία όμως δεν θίγει καθόλου το άρθρο 19, παράγραφος 2. Με βάση αυτήν τη διάταξη, τα κτίρια μπορούν να ψηλώνουν κατά 3,40 μέτρα εφόσον στην άδειά τους προβλέπονται στοιχεία νερού (πισίνα) και φυτεμένο δώμα στο μεγαλύτερο μέρος της οροφής.

Τα κίνητρα αύξησης του ύψους των κτιρίων προβλέπονταν στον ΝΟΚ προκειμένου οι ιδιοκτήτες να εφαρμόζουν μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης και τα πρώτα χρόνια δεν προκάλεσαν αντιδράσεις λόγω και της σφοδρής οικονομικής κρίσης που είχε παγώσει την οικοδομή. Μετά το 2019, όμως, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης, έδωσε το σήμα για τη συνδυαστική χρήση των κινήτρων και μάλιστα με τρόπους που μπορεί κάποιες συγκεκριμένες κατασκευές (πατάρια, απολήξεις, έρκερ κ.λπ.) να μη λογίζονται στον συντελεστή δόμησης.

Η κόντρα με τους δημάρχους ξέσπασε πριν από τις εκλογές του 2023, όταν η κυβέρνηση κατάργησε τα κίνητρα για συγκεκριμένες ακριβές περιοχές (Π. Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) όπου είχαν αρχίσει να ξεφυτρώνουν κτίρια ψηλότερα από τα διπλανά τους. Η μία μετά την άλλη ξεσηκώθηκαν άλλες περιοχές όπου έχουν εκτοξευτεί οι αξίες γης και υπάρχουν αδόμητα οικόπεδα. Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη (ΒΒΒ), Αλιμος, Γλυφάδα στην παραλιακή ζώνη, Κηφισιά, Παπάγου-Χολαργός, Αγία Παρασκευή και Βριλήσια στη συνέχεια. Προσφυγές κατοίκων στον Αλιμο προκάλεσαν και τις αποφάσεις 293 και 310 του ΣτΕ (Ε’ Τμήμα) που δέχτηκε το βάσιμο των επιχειρημάτων και παρέπεμψε το θέμα της αντισυνταγματικότητας για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Ο δήμαρχος ΒΒΒ και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρ. Κωνσταντέλλος έδωσε εντολή να «παγώσει» η έκδοση οικοδομικών αδειών και η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρή αντίδραση και αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό. Πάντως, χθες, ο κ. Κωνσταντέλλος σχολίαζε ότι το πρόβλημα με τα αυξημένα ύψη κτιρίων λύνεται μόνον κατά το 1/3 και προανήγγειλε νέα βήματα από πλευράς ΚΕΔΕ.

Στην παρουσίαση της τροπολογίας ενώπιον της Βουλής, ο υφυπουργός Ν. Ταγαράς σημείωσε ότι πλέον όποιος κάνει χρήση των μπόνους θα ελέγχεται από τους ανεξάρτητους ελεγκτές δόμησης σε τέσσερις φάσεις: στη θεμελίωση του κτιρίου, την ολοκλήρωση του σκελετού, την ολοκλήρωση του κτιρίου και στη συνέχεια κάθε 5 χρόνια. Οι ρυθμίσεις της τροπολογίας θα ισχύσουν έως τις 31/12/2025 με την παραδοχή ότι έως τότε θα έχουν τελειώσει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα ορίζουν τι επιτρέπεται σε κάθε περιοχή της χώρας. Αυτός ο στόχος, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξος καθώς θα πρέπει, έως τότε, κάθε μελέτη να έχει εγκριθεί, να ελεγχθεί από το ΣτΕ και να γίνει Προεδρικό Διάταγμα.

Κηφισιά

Αναφορά στα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί το αυξημένο ύψος των κτιρίων, ειδικά στην Κηφισιά, έγινε σε χθεσινή εκδήλωση στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων και ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, χαρακτήρισε λάθος την αύξηση του ύψους των κτιρίων χωρίς σχεδιασμό και πολεοδομικές μελέτες. Πρόσθεσε ότι τα παλαιότερα κτίρια θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, αντί να κατεδαφίζονται για να χτιστούν «φιλικότερες» στο περιβάλλον οικοδομές.

Ζήτησε, επίσης, έλεγχο στις οικοδομές καθώς οι άδειες μπορεί να «έχουν λάθη» αφού εκδίδονται χωρίς προέγκριση από τον δήμο. Ο δήμαρχος Κηφισιάς Β. Ξυπολυτάς μίλησε για 1.000 οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν την τελευταία 4ετία και άλλες 388 που εκκρεμούν. Χαρακτήρισε πάντως «πρώτη νίκη» τη χθεσινή τροπολογία και τελική νίκη μια μελλοντική ακύρωση του νόμου από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί

Στη λογική της «ανάπτυξης» μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας κινείται ακόμα μία διάταξη της τροπολογίας, που αφορά τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιτάχυνση για τις διαδικασίες μέσω των οποίων θα μπορεί να γίνεται μεταβίβαση των επιμέρους συνεταιριστικών ακινήτων, όπως αυτά προκύπτουν από την απόφαση έγκρισης των διαγραμμάτων εφαρμογής της οικείας πολεοδομικής μελέτης.

Οι επενδυτές ακινήτων επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα που διαθέτουν πάνω από 300 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με έκταση που ξεπερνά τα 300.000 στρέμματα, καθώς η νομοθεσία επιτρέπει την αξιοποίησή τους εν όψει και της ολοκλήρωσης των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων έως το 2025. Μεγάλο μέρος αυτών των εκτάσεων αντιμετωπίζουν σήμερα εμπλοκές με την πολεοδομική-δασική νομοθεσία αλλά και ιδιοκτησιακά θέματα. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές δείχνουν έτοιμοι να αναλάβουν τις δαπάνες των έργων υποδομής που αδυνατούν να αναλάβουν οι συνεταιριστές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις μικτής οικονομικής αξιοποίησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νυχτερινή τροπολογία για το μπόνους στα ύψη των κτιρίων αφήνει ανικανοποίητους τους δημάρχους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας