Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.7° 21.9°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
24.6° 20.8°
4 BF
52%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
25.4° 19.9°
2 BF
71%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.9° 20.9°
3 BF
52%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
23.0° 20.1°
2 BF
46%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
0 BF
40%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
41%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.2° 23.3°
5 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.0° 23.9°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.6° 20.8°
5 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 21.8°
3 BF
50%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
83%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
25.2° 21.9°
2 BF
60%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.5° 22.5°
2 BF
55%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.8° 22.7°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.4° 21.0°
2 BF
44%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.3° 20.5°
2 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.7° 20.8°
2 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
3 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Cyprus
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ερευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), του Reporters United και της «Εφ.Συν.»

Η αθέατη εταιρεία του Predator Gate που πουλούσε δεδομένα ευζωίας

Μέσα από χιλιάδες έγγραφα, η έρευνα «Cyprus Confidential» του ICIJ (της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων), με τη συμμετοχή του Reporters United από την Ελλάδα, αποκαλύπτει τον ρόλο της Censura, μιας αθέατης ώς τώρα κυπριακής εταιρείας του Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτή της Intellexa, και της συντρόφου του και συνεταίρου του Σάρα Χάμου. Αναπάντητα ερωτήματα από μια ανεξήγητη συναλλαγή: H Censura, σε χρόνο που το Predator βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, αμείβεται με 325.000 ευρώ για να παράσχει δεδομένα «ευζωίας» σε εταιρεία που φτιάχνει ένα app «διαλογισμού» η οποία ανήκει σε ζεύγος Ισραηλινών επιχειρηματιών που ζουν στην Αθήνα.

Αποκαλύπτουμε σήμερα μέσα από την έρευνα «Cyprus Confidential» του ICIJ (της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων) την αθέατη έως τώρα συμβουλευτική εταιρεία-κόμβο του πρώην κατασκόπου των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν και της δεύτερης -και πιθανώς πρώην- συζύγου του Σάρα Χάμου. Πρόκειται για τη Censura Ltd η οποία συνδέεται απευθείας με την Intellexa, την εταιρεία που έφερε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα.

Η Censura είναι μια σκιώδης εταιρεία παροχής υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο, η οποία λειτουργεί ως όχημα μεταφοράς χρημάτων προς και από δεκάδες άλλες εταιρείες στις οποίες εμπλέκονται και οι βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Η γκουρού των οφσόρ

Η Censura μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει τη δημοσιογραφική ή εισαγγελική έρευνα των ελληνικών αρχών, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά γι’ αυτή στην πορισματική έκθεση της PEGA, της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Και όμως χιλιάδες έγγραφα, emails, τιμολόγια και τραπεζικά εμβάσματα, στα οποία το Reporters United απέκτησε πρόσβαση στο πλαίσιο της έρευνας Cyprus Confidential, αποδεικνύουν τον κομβικό της ρόλο στο δαιδαλώδες πλέγμα των εταιρειών που σχετίζονται με τις υποκλοπές και ρίχνουν φως σε άγνωστες δραστηριότητες που ανέπτυσσε η «γκουρού των οφσόρ», η 38χρονη επιχειρηματίας και νομικός Σάρα-Φαϊσάλ Αλεξάνδρα-Χάμου.

Η Σάρα Χάμου και ο Ταλ Ντίλιαν

Η πολωνικής καταγωγής Χάμου από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα εμφανίζεται στο ελληνικό μητρώο επιχειρήσεων ως σύμβουλος-διαχειρίστρια της Intellexa. Η εξέταση των δεδομένων δείχνει ότι η ίδια έχει συμμετάσχει στα διοικητικά συμβούλια περισσότερων από 20 εταιρειών που συνδέονται με τον Ντίλιαν. Κατείχε μετοχικά μερίδια σε τουλάχιστον τρεις απ’ αυτές και ήταν ιδιοκτήτρια τριών άλλων εταιρειών, που συνδέονται μαζί του.

Το 2017 η Χάμου, ήδη από το 2013 στενή συνεργάτρια και σύντροφος του Ντίλιαν, αποκτά το 50% των μετοχών της Censura και το 2019, σε μια περίοδο που ασκείται πίεση στον ίδιο στην Κύπρο για την υπόθεση του βαν των υποκλοπών, ο Ντίλιαν μεταβιβάζει το σύνολο των μετοχών στη Χάμου.

Στη διαρροή Cyprus Confidential το όνομα της Χάμου, εκπροσώπου της Intellexa, εμφανίζεται σε πάνω από 6.000 έγγραφα. Το ICIJ εξέτασε περισσότερα από 1.800 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έγραψε η ίδια.

Η εταιρεία του Predator συναντά το app που εξελίσσει τον ύπνο

Πολλές από τις συναλλαγές της Χάμου και της Censura συνδέονται φυσικά με τον γαλαξία Intellexa. Ορισμένες απ’ αυτές, όπως θα δούμε στη συνέχεια, παρουσιάζουν ελληνικό ενδιαφέρον. Υπάρχει όμως και μία η οποία δεν ταιριάζει με τις υπόλοιπες, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο ενδιαφέρουσα. Το αντίθετο: Λαμβάνει χώρα σε χρόνο (Οκτώβριο 2021) που το Predator βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Και αφορά τη σχέση της Censura και της Χάμου με μια διάσημη Ισραηλινή ηθοποιό και επιχειρηματία που ζει στην Ελλάδα. Η τελευταία, ενώ δεν έχει καμία σχέση με τον νεφελώδη χώρο των λογισμικών υποκλοπών, ζητάει από τη Censura και τη Χάμου να παράσχει στην εταιρεία της δεδομένα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε μια εφαρμογή mindfulness (στα ελληνικά αποδίδεται συχνά ως ενσυνειδητότητα) που έχει αναπτύξει στο Ισραήλ.

Μιχάλ Γιανάι

H 51χρονη Μιχάλ Γιανάι είναι διάσημη Ισραηλινή ηθοποιός και πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια, γνωστή από τη δεκαετία του ’90 ως «η βασίλισσα των παιδιών» καθώς εμφανιζόταν σε καλωδιακό κανάλι με εκπομπές για παιδιά. Το 2019, ως επιχειρηματίας πια, λάνσαρε μια εφαρμογή στο Ισραήλ για κινητά τηλέφωνα για διαλογισμό και mindfulness με στόχο τη μείωση του στρες. Το app ονομάζεται My Med - Meditation & Sleep (Διαλογισμός & Υπνος), είναι διαθέσιμο στα εβραϊκά στις πλατφόρμες της Apple και της Google και έχει περισσότερα από 70.000 «κατεβάσματα».

Toν Αύγουστο του 2021, η ίδια μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της Μπεν Μουσκάλ, επιχειρηματία στον χώρο της τεχνολογίας, αποφασίζουν να φύγουν από το Ισραήλ και επιλέγουν ως νέα κατοικία τους ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η εταιρεία της, η ισραηλινή Michal Yanai Ltd, υπογράφει σύμβαση με τη Censura Ltd της Χάμου, σύμφωνα με την οποία η Censura θα εισπράξει 325.000 ευρώ.

Σύμβαση Censura - Michal Yanai

Στη σύμβαση αναφέρεται πως η Censura θα παρείχε -μεταξύ άλλων- δεδομένα «για τα επίπεδα στρες» και τα «επίπεδα ευτυχίας» σε διαφορετικές χώρες ώστε η Μιχάλ να «εξελίξει τον κόσμο του ύπνου». Στην πρώτη φάση η έρευνα αγοράς θα γινόταν στο Ισραήλ και στη συνέχεια κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Επειτα από αυτό η έρευνα θα εξαπλωνόταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τέλος σε αραβόφωνες χώρες.

Μια σοβαρή αντίφαση

Για ποιο λόγο μια ισραηλινή εταιρεία «mindfulness» να συνεργάζεται με μια εταιρεία σαν τη Censura, η οποία δεν διέθετε καμία τεχνογνωσία στο θέμα; Τι ακριβώς δεδομένα είναι αυτά που ζήτησε η Michal Yanai και από πού προέρχονται; Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η Ελλάδα ως χώρα προτεραιότητας -μετά το Ισραήλ- στη συγκέντρωση αυτών των δεδομένων; Πώς δικαιολογείται οικονομικά το υψηλό ποσό που αναφέρεται στη σύμβαση για μια έρευνα αγοράς για ένα app; Πρόκειται για ερωτήματα που θέσαμε στο ζεύγος Γιανάι-Μουσκάλ.

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την κ. Γιανάι. Μέσω του συζύγου της ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά πως «δεν είναι διαθέσιμη». Σε γραπτές ερωτήσεις που της στείλαμε, δεν πήραμε απάντηση. Σε επικοινωνία που είχε τo ΙCIJ με τον άντρα της για την ίδια υπόθεση, αυτός αρκέστηκε να δηλώσει: «Ανεξάρτητα από τον σύζυγό της (σ.σ.: τον Ντίλιαν), η Σάρα είναι καλή φίλη της Μιχάλ. Η Μιχάλ μετακόμισε στο εξωτερικό, δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά σε όλο τον κόσμο και στο πλαίσιο αυτό διανέμουμε την εφαρμογή μας στον κόσμο».

Ομως, η δήλωση του κ. Μουσκάλ περιέχει μια ενδεχομένως σημαντική αντίφαση: Ο ίδιος, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του στην πλατφόρμα Linkedin, είναι σύμβουλος (συγκεκριμένα μέλος του Advisory Board) της εταιρείας Unibeam, από τον Αύγουστο του 2021 ώς σήμερα.

Σύμφωνα με έγγραφα του Cyprus Confidential στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Reporters United, στις 9 Οκτωβρίου του 2018, η Σάρα Χάμου σε μέιλ προς τον λογιστή της αποκαλύπτει ότι ο Ντίλιαν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της μαλτέζικης εταιρείας MNT Investment. Και στο έγγραφο που η Χάμου επισυνάπτει αποκαλύπτει ότι η MNT διαθέτει εκείνη τη στιγμή το 3,86% της Unibeam. Με άλλα λόγια, ο Μουσκάλ, που στη δήλωσή του μας είπε ότι η συναλλαγή με τη Censura οφείλεται μόνο στη γνωριμία της συζύγου του με τη σύζυγο του Ντίλιαν, είναι σύμβουλος σε εταιρεία στην οποία κρυφά ο Ντίλιαν ήταν (άγνωστο αν είναι ακόμα) μέτοχος.

Την εποχή που υπογράφεται η σύμβαση με τη Censura στην Ελλάδα δεν έχει ξεσπάσει ακόμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, όμως το όνομα του Ταλ Ντίλιαν -που σχετίζεται με τη Censura- έχει ήδη συνδεθεί με τις παράνομες παρακολουθήσεις: έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου μετά τη συνέντευξη του στο Forbes (στην οποία έδειξε ο ίδιος εν λειτουργία το βαν των υποκλοπών).

Παραμένει άγνωστο αν η σύμβαση τελικά υλοποιήθηκε και ποια δεδομένα παραδόθηκαν στη Michal Yanai Ltd. Το μόνο σίγουρο είναι, όπως προκύπτει από την έρευνα Cyprus Confidential, ότι στις 23 Νοεμβρίου του 2021, η Censura της Χάμου εκδίδει ένα τιμολόγιο 240 χιλιάδων ευρώ προς την εταιρεία της Ισραηλινής ηθοποιού. Στις 16 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς η ισραηλινή εταιρεία πληρώνει 160.587 ευρώ στη Censura. Παραμένει ασαφές αν η Γιανάι γνώριζε ή είχε οποιαδήποτε σχέση με τις υπόλοιπες σκιώδεις δραστηριότητες της «φίλης» της.

Ο Ντίλιαν κρύβει τα ίχνη του

Παράλληλα η προσωπική εταιρεία του ζεύγους Ντίλιαν-Χάμου, η Censura, ενόσω το Predator λειτουργεί στην Ελλάδα, δέχεται πλήθος πληρωμών για συμβουλευτικές υπηρεσίες από ένα δίκτυο συνδεδεμένων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τις υποκλοπές. Στα δεδομένα της έρευνας Cyprus Confidential εντοπίζονται τιμολόγια συνολικού ύψους 34.290 ευρώ της Censura το 2020 και το 2021 προς την Intellexa (BVI) για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα, ο ιδρυτής της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, επιχειρεί να βγει από το προσκήνιο μεταβιβάζοντας περιουσιακά στοιχεία στη Χάμου. Οπως προκύπτει από τη διαρροή, ένα από τα έγγραφα που εστάλησαν στους λογιστές της Censura, πιθανότατα κατά λάθος, είναι μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Ντίλιαν το 2019 προς την Τράπεζα της Κύπρου, η οποία εξουσιοδοτεί την έκδοση δύο επιταγών συνολικού ύψους άνω των 700.000 ευρώ, από ακόμα μία κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Lusata Investments. Η τελευταία διαθέτει πάνω από 2,3 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα. O Ντίλιαν και η Χάμου κατείχαν από κοινού τη Lusata Investments από την ίδρυσή της το 2019 μέχρι που η πλήρης ιδιοκτησία μεταβιβάστηκε στη Χάμου το 2023.

Η Σάρα Χάμου δεν προσήλθε ποτέ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν στο εξωτερικό και περιορίστηκε στην κατάθεση γραπτού υπομνήματος με το οποίο απαντούσε στις ερωτήσεις μόνο των βουλευτών της Ν.Δ. Ακόμα και σήμερα, το υπόμνημά παραμένει απόρρητο.

Tόσο η Σάρα Χάμου όσο και ο Ταλ Ντίλιαν δεν απάντησαν μέχρι σήμερα στις γραπτές ερωτήσεις του ICIJ.

Το χρυσό οχυρό των Ρώσων ολιγαρχών

Η νέα μεγάλη διασυνοριακή έρευνα του ICIJ με συμμετοχή περισσότερων από 270 δημοσιογράφων από 68 συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το Reporters United από την Ελλάδα, ρίχνει φως στον κομβικό ρόλο της Κύπρου στην αθέατη διακίνηση κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών. Χιλιάδες έγγραφα αποκαλύπτουν πως δεκάδες άτομα και εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο, αλλά και λογιστικοί «γίγαντες» όπως η PwC, έκαναν ό,τι μπορούσαν, συστήνοντας νέες και συχνά οφσόρ διαδρομές, για να προστατεύσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από την απειλή των διεθνών κυρώσεων.

Τα έγγραφα προσφέρουν επίσης μια ματιά στον τρόπο ζωής των ολιγαρχών: τα υπερπολυτελή σκάφη τους, τις ανεκτίμητες συλλογές έργων τέχνης με έργα των Ματίς, Μονέ και Λούσιαν Φρόιντ και τις ιδιωτικές συναυλίες τους με σταρ όπως οι Red Hot Chili Peppers και η Amy Winehouse. Αναδεικνύουν όμως και σκοτεινές συναλλαγές, όπως την πληρωμή μέσω Κύπρου ενός Γερμανού δημοσιογράφου, ένθερμου υποστηρικτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, από πράκτορες του Κρεμλίνου.

Διαβάστε τα βασικά ευρήματα στο Reporters United

Η ταυτότητα της έρευνας «Κύπρος Εμπιστευτικό»

Η νέα μεγάλη διασυνοριακή έρευνα του ICIJ, της Paper Trail Media και ακόμη 67 media partners -με τη συμμετοχή του Reporters United από την Ελλάδα- και περισσότερων από 270 δημοσιογράφων σε 55 χώρες. Στο επίκεντρο της οκτάμηνης έρευνας βρίσκονται 3,6 εκατομμύρια αρχεία που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022.

Τα στοιχεία προέρχονται από έξι παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κύπρο (ConnectedSky, Cypcodirect, DJC Accountants, Kallias & Associates, MeritKapital, MeritServus) και τη λετονική Dataset SIA που διατηρεί τον ιστότοπο i-Cyprus. Η Distributed Denial of Secrets (DDoS), η Paper Trail Media και το δημοσιογραφικό δίκτυο OCCRP απέκτησαν τα έγγραφα σε επτά ξεχωριστές διαρροές και τα παραχώρησαν στο ICIJ.

Οι ελληνικές συναλλαγές της άγνωστης εταιρείας των Ντίλιαν-Χάμου

Από τον Ελληνα λογιστή που έστησε τις εταιρείες του PredatorGate ώς τις εξαγωγές του Predator μέσω του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ας επιστρέψουμε όμως στον «γαλαξία Intellexa». Σύμφωνα με έγγραφα που είναι στη διάθεση του Reporters United, η συμβουλευτική εταιρεία Censura εμφανίζεται να σχετίζεται οικονομικά άμεσα με την εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Chadera Entreprise, στην οποία βασικός μέτοχος παραμένει ο Ταλ Ντίλιαν.

Η Chadera βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Ευρωπαίας εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι για τον ρόλο που φέρεται να έχει διαδραματίσει στη φοροαποφυγή του πλέγματος εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών. «Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί από τις ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel [συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, του οποίου τις συνδέσεις με το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αποκαλύψει το Reporters United], την ιρλανδική εταιρεία Thalestris [μητρική της Intellexa] και τις κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές», αναφέρει δημοσίευμα του Euractiv.

Censura πληρώνει Chadera, Chadera πληρώνει Censura

H άμεση σχέση Censura-Chadera αποδεικνύεται από πλήθος τιμολογίων, τραπεζικών λογαριασμών και emails που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη βάση δεδομένων του Cyprus Confidential. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια (2018-2019) η Chadera του Ντίλιαν πληρώνει στη Censura των Ντίλιαν-Χάμου τουλάχιστον 268.000 ευρώ μέσα από 14 διαφορετικές συναλλαγές. Το 2020 μεταφέρονται ακόμα 126.263 ευρώ στη Censura.

Την επόμενη διετία το χρήμα παίρνει την αντίστροφη πορεία. Η Chadera του Ντίλιαν κόβει τιμολόγια στη Censura της Χάμου και εισπράττει πίσω 260 χιλιάδες ευρώ μέσα από τρία διαφορετικά τιμολόγια μέσω της ελβετικής τράπεζας CBH (Compagnie Bancaire Helvetique). Η δικαιολόγηση αυτών των πληρωμών είναι αμοιβές διαχείρισης (management fees).

Βλέποντας αυτές τις συναλλαγές, ο λογιστής της Censura ανησυχεί. Στις 4 Ιανουαρίου 2020 στέλνει ένα mail στη Χάμου: «Παρακαλώ εξηγήστε τι είναι οι διοικητικές αμοιβές προς τη Chadera αξίας 60.000. Σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου αυτό μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα και θα χρειαστούν εξηγήσεις», της επισημαίνει. «H Chadera μάς βοηθά στην παροχή δραστηριοτήτων επιχειρηματικής ανάπτυξης και γνωριμίας με εταιρείες και άτομα με υψηλές διασυνδέσεις», απαντά η ίδια.

Πληρωμές στην εταιρεία που εξήγαγε το Predatοr

Μία από τις εταιρείες στις οποίες ήταν διευθύντρια η Χάμου ήταν και η επίσης κυπριακή Maravilhas Solutions, η οποία δημιουργήθηκε το 2018 και χρησιμοποιήθηκε για να διαδοθεί η χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cyprus Confidential, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει πλήθος πληρωμών προς τη βρετανική Signum που επίσης ανήκει στον εταιρικό γαλαξία της Intellexa. Η Signum εμφανίζεται στα έγγραφα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τα οποία δόθηκε η άδεια εξαγωγής του Predator ώστε να διευκολυνθεί το αυταρχικό καθεστώς της Μαδαγασκάρης, όπως αποκάλυψε το Reporters United στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας Predator Files.

H άδεια εξαγωγής από την ελληνική κυβέρνηση (και πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το inside story, από τον εντεταλμένο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εξωτερικών Γιάννη Σμυρλή) υπογράφεται στις 15 Νοεμβρίου 2021. Η Maravilhas Solutions θα διαλυθεί οριστικά στις 19 Ιανουαρίου του 2022.

Το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης των υποκλοπών έχει τη δική του σημασία και πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω από τις αρμόδιες αρχές. Οπως προκύπτει, η μητρική εταιρεία του Predator, η ιρλανδική Thalestris, τις χρονιές που το λογισμικό δρούσε ανεξέλεγκτο, και στην Ελλάδα έκανε χρυσές δουλειές. Το 2021 ο συνολικός κύκλος εργασιών της Thalestris έφτασε τα 34,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 65% σε σχέση με το 2020. Πόσα από αυτά προέρχονται από την ελληνική Intellexa δεν είναι γνωστό ακόμη καθώς η Intellexa δεν δημοσίευσε, όπως όφειλε, στο ΓΕΜΗ τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 με αποτέλεσμα από τις 14 Οκτωβρίου 2023 η ίδια να βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής καταχώρισης.

Κούριερ στον (κρυφό) Ισραηλινό διευθυντή της Αθήνας

Αποκαλύπτεται ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο ελληνικού ενδιαφέροντος από ένα τιμολόγιο εταιρείας ταχυμεταφορών για αποστολή εγγράφων. Στο τιμολόγιο, με ημερομηνία 14.2.2022, αναφέρονται ως αποστολείς η ελληνική Intellexa, η Censura Ltd και η Feroveno, η οποία ανήκει στο πλέγμα των εταιρειών της Intellexa και στην οποία -σε παλαιότερο χρόνο- είχε διατελέσει εκπρόσωπος ο Φέλιξ Μπίτζιος, μεταξύ άλλων κάτοχος του 35% της Intellexa μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo.

Ως παραλήπτες των συγκεκριμένων εγγράφων φαίνονται το λογιστικό γραφείο Κυριακίδη και η Optima Bank, η οποία λαμβάνει στοιχεία από τη Feroveno στο πλαίσιο ενδεχόμενης τραπεζικής σχέσης με την εταιρεία.

Ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης παρείχε υπηρεσίες στις εταιρείες Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies και Feroveno Limited ενώ, όπως έχει γράψει το inside story, εκπροσωπούσε φορολογικά Ισραηλινούς που ήταν στελέχη αυτών των εταιρειών.

O Κυριακίδης, κατά δήλωσή του, σταμάτησε να συνεργάζεται με την Intellexa λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Predator την άνοιξη του 2022, ενώ όμως είχαν ήδη δημοσιευτεί οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Κουκάκη από το Predator και από την ΕΥΠ.

Eπικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον κ. Κυριακίδη ο οποίος υπογράμμισε: «Εγώ δεν συνεργαζόμουν πια ως φοροτεχνικός με την Intellexa, κακώς μου τα έστειλαν, είχαν κάνει αλλαγή έδρας και δεν το είχαν δηλώσει και τους έχω κάνει και μήνυση γι' αυτό. Τα έχω καταθέσει όλα στον εισαγγελέα.Την εταιρεία Censura πρώτη φορά την ακούω».

Σε ένα άλλο τιμολόγιο με ημερομηνία 5.11.2021 η Censura στέλνει έγγραφα προς τα κεντρικά γραφεία της Intellexa στο Ελληνικό. Παραλήπτης του εγγράφου είναι ο στενός συνεργάτης του Ντίλιαν, Μερόμ Χαρπάζ.

Ο Χαρπάζ είναι κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση: σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενώ δεν δηλωνόταν στις ελληνικές αρμόδιες αρχές ως εργαζόμενος στην Intellexa A.E., έγγραφο της Intellexa (στο οποίο έχει πρόσβαση το Reporters United) τον εμφανίζει ως γενικό διευθυντή της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η αθέατη εταιρεία του Predator Gate που πουλούσε δεδομένα ευζωίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας