Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.9° 25.8°
3 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.1° 26.6°
4 BF
39%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
29.4° 25.0°
2 BF
63%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
47%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 25.9°
3 BF
44%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
31.0° 23.5°
0 BF
51%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.4° 25.1°
2 BF
21%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
30°C
29.6° 29.6°
3 BF
39%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.8° 24.9°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.9° 25.1°
2 BF
50%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
27.8° 22.2°
2 BF
73%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
1 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
5 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
0 BF
20%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 26.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
31.8° 26.6°
3 BF
46%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.1° 27.1°
3 BF
28%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.3° 22.7°
2 BF
64%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
29.4° 24.2°
3 BF
59%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.0° 23.0°
3 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
pyrgos food festival
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πεδίο αντιπαράθεσης φαίνεται πως ήταν το 1ο Pyrgos Food Festival που έγινε τον περασμένο Αύγουστο (18-20) στο λιμάνι του Κατακόλου, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και το οποίο συνδιοργάνωσε η ιστορική εφημερίδα με τον Δήμο Πύργου και με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το αξιοσημείωτο με το food festival ήταν το γεγονός ότι, ενώ για πολύ καιρό διαφημιζόταν μέσω δελτίων Τύπου ως μια εκδήλωση στην οποία η είσοδος ήταν ελεύθερη, τελικά είχε αντίτιμο!
Eκβιασμούς και απειλές καταγγέλλει ο δήμαρχος Πύργου από ντόπιο εκδότη

Φαρ Ουέστ η Ηλεία!

Η «Εφ.Συν.» βγάζει στο φως σειρά απειλητικών και εκβιαστικών μηνυμάτων που φέρεται να έστειλε εκδότης ιστορικής εφημερίδας της Ηλείας προς τον Τάκη Αντωνακόπουλο ● Πολλά ερωτήματα για σειρά εκδηλώσεων, η σχέση του ομίλου με τη Ν.Δ. και η μήνυση του δημάρχου.

«Επειδή έχουν πάρει τα μυαλά σου αέρα, κοντέ και αρχιμαλ..., λοιπόν θα σε πάω γα...ντας μέχρι να σε τελειώσω κωλόπαιδο... που δεν αναγνωρίζεις τέσσερα χρόνια στήριξη, κατανόηση και διάθεση συνεργασίας».

Το ανωτέρω είναι το πρώτο από αρκετά μηνύματα (sms) που φέρεται να έλαβε ο απερχόμενος δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος από τον εκδότη ιστορικής, τοπικής εφημερίδας τους τελευταίους μήνες. Ο δήμαρχος κατέθεσε ήδη μηνυτήρια αναφορά για το θέμα στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Πύργου, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη σχέση τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακού Τύπου, η οποία αρκετές φορές –όπως θα δούμε και πιο κάτω– μόνο διακριτή δεν είναι, αντιθέτως αποτελεί πεδίο διαμάχης με αντικείμενο τόσο την εξόντωση των «αντιπάλων», όπου αντίπαλοι τα άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όσο και η εκμετάλλευση των πόρων της αυτοδιοίκησης, με απλά λόγια τα χρήματα των δημοτών από συγκεκριμένα κέντρα.

«Τάκη για απόκριες. 1. live streaming, 2. όλα τα εκτυπωτικά, 3. δημοσιότητα σε όλα τα μέσα μας. Μην δοθεί τίποτε απ’ όλα αυτά σε... άλλους ενδιαφερόμενους. Αρκετά τους έχουν δοθεί!!!» φέρεται να λέει σε άλλο μήνυμα ο εκδότης, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει το μονοπώλιο προβολής και κάλυψης των εκδηλώσεων του Δήμου Πύργου για τις Απόκριες. Το πρώτο αίτημα έχει προφανώς άμεση σχέση με το γεγονός ότι ο εν λόγω μιντιακός όμιλος διατηρεί και τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, το δεύτερο αφορά τη δυνατότητα να εκτυπώνει διάφορα έντυπα και το τρίτο αφορά την προβολή των εκδηλώσεων τόσο από την εφημερίδα του όσο και από το κανάλι.

Εν συνεχεία, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει κι έτερος ενδιαφερόμενος, γι’ αυτό και φαίνεται να στέλνεται στο κινητό του δημάρχου το εξής μήνυμα (αυτή τη φορά αποστολέας φέρεται να είναι ο αδελφός του εκδότη): «Τα 2.000 που δίνεις στο ΙΟΝΙΟ (σ.σ. προφανώς εννοεί το Ionian TV, περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι με έδρα την Πάτρα) να τα δώσεις στην ΟΡΤ να βγάλει το καρναβάλι (από το πολιτιστικό μέσω του Π). Εάν έρθει το ΙΟΝΙΟ στον Πύργο δεν υπάρχει... κλίμα συζήτησης».

Μερικά από τα μηνύματα (sms) που φέρεται να έλαβε ο απερχόμενος δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος από εκδότη τοπικής εφημερίδας, τους τελευταίους μήνες

Αλλο πεδίο αντιπαράθεσης φαίνεται πως ήταν το 1ο Pyrgos Food Festival που έγινε τον περασμένο Αύγουστο (18-20) στο λιμάνι του Κατακόλου, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και το οποίο συνδιοργάνωσε η ιστορική εφημερίδα με τον Δήμο Πύργου και με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. «Tάκη, 1. Την προσφορά που στείλαμε για το Food Festival ήταν 20.000 και είπες να το βάλουμε 15.000 και συνδιοργάνωση με ΔΠ. Το κάναμε, δεν μου είπες όμως ότι οι άλλες 7.000 που έχει ο κωδικός θα κάνει... φεστιβάλ μπύρας... ο άνεργος ΑΑ με το Εν Λευκώ και θα το χρηματοδοτήσει ο δήμος... 2. Τη μελέτη και την τεχνική έκθεση για τις κάμερες βασανίζομαι από το 22 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει», αναφέρει το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Κ.Β. στον δήμαρχο Πύργου στις 15 Ιουνίου, περίπου δύο μήνες πριν κι ενώ ο δήμος είχε προγραμματίσει ένα άλλο φεστιβάλ μπίρας μέσα στην πόλη.

Το αξιοσημείωτο με το food festival ήταν το γεγονός ότι, ενώ για πολύ καιρό διαφημιζόταν μέσω δελτίων Τύπου ως μια εκδήλωση στην οποία η είσοδος ήταν ελεύθερη, τελικά είχε αντίτιμο. Πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε στο τοπικό site iliaoikonomia.gr στις 19 Αυγούστου: «[...] Ομως απ’ ό,τι αποδείχθηκε η είσοδος δεν ήταν καθόλου δωρεάν αλλά μάλιστα ζητούσαν αντίτιμο ως είσοδο για να μπει κανείς στο χώρο που γινόταν όλη η εκδήλωση ενώ είχαν μπει και κάγκελα που έφραζαν το χώρο, αποτρέποντας την είσοδο σε άλλα σημεία πέραν αυτού που ελεγχόταν και ζητούσαν οικονομικό αντίτιμο».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εν προκειμένω είναι ουκ ολίγα. 1. Πώς επιτράπηκε η επιβολή αντιτίμου σε μια εκδήλωση που είχε χρηματοδοτηθεί προκειμένου να είναι ελεύθερη η είσοδος για τον κόσμο 2. Ποιός εισέπραξε τα έσοδα;

Πέραν του μέρους του μηνύματος που αφορά στο Food Festival ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο άλλο σκέλος αναρωτιέται τι συμβαίνει με τις «κάμερες», τη «μελέτη» και την «τεχνική έκθεση» που τις συνοδεύει. Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με άλλες δραστηριότητες του ομίλου, καθώς, πέραν της εφημερίδας, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες των ιδιοκτητών του με διαφορετικό αντικείμενο εργασιών.

Με ένα σεργιάνι στη Διαύγεια διαπιστώνει κανείς ότι μια εξ αυτών είναι διαφημιστική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί απευθείας αναθέσεις από φορείς και δήμους του Νομού Ηλείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απευθείας ανάθεση για την προμήθεια 200 ατζεντών και 200 στιλό με το λογότυπο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης έναντι 5.000 ευρώ.

Η σύνδεση με τη Ν.Δ.

Διευθύνων σύμβουλος σε όλες τις εταιρείες του ομίλου είναι σύμφωνα με το βιογραφικό του όπως είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, ο κ. Ε.Β. (γιος του εκδότη), ο οποίος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. το 2019 αλλά και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο υιός γνωρίζει για το περιεχόμενο των μηνυμάτων όπως αυτά φέρονται να έχουν σταλεί από τα τηλέφωνα των συγγενών του.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο όμιλος τα έχει καλά με το Μαξίμου. Π.χ., αν ανατρέξει κανείς στη λίστα Πέτσα και στις χρηματοδοτήσεις του περιφερειακού Τύπου θα διαπιστώσει ότι ο όμιλος πήρε τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης του νομού (στην Ηλεία κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια περισσότερες από μία ημερήσιες εφημερίδες). Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα πήρε κάτι παραπάνω από 12.000 ευρώ (με ΦΠΑ), την ώρα που οι υπόλοιπες δύο εφημερίδες της Ηλείας πήραν από κοινού τα μισά. Αλλα 1.200 ευρώ πήρε ο ιστότοπος της εφημερίδας, 2.480 ευρώ έλαβε ο ραδιοφωνικός σταθμός και άλλα 6.200 ευρώ πήρε η τηλεόραση του ομίλου

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πέρυσι, σε εκδήλωση που έγινε για τα 120 χρόνια της εφημερίδας παραβρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη, ενώ και στις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η εφημερίδα (οικονομικού, αναπτυξιακού περιεχομένου) παρελαύνουν υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ., φανερώνοντας έτσι την προνομιακή της σχέση με το κυβερνών κόμμα.

«Η οικογένεια Β. απαιτούσε, υποδείκνυε, προειδοποιούσε, απειλούσε»

Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

«Με ενημέρωσε ο Γ. Κ. ότι είδε στη Διαύγεια ότι πέρυσι παρά το γεγονός ότι είχες πει ότι θα συνεργαστείς με μας η εντολή σου... παραβιάστηκε και δόθηκε τελικά αλλού και η Pro... πήρε τελικά το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ. Αν γίνει το ίδιο φέτος, αυτό αποτελεί casus belli. Καλό σου βράδυ». Για να επιστρέψουμε στα επίμαχα μηνύματα, αυτό ήταν άλλο ένα από εκείνα φέρεται να έλαβε ο δήμαρχος Πύργου από μέλη της τοπικής εκδοτικής οικογένειας. Με αφορμή το σύνολο των μηνυμάτων, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Αντωνακόπουλο:

Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

Εδώ και πόσο καιρό λαμβάνετε μηνύματα τέτοιου ύφους; Ρωτώ, επειδή το επίμαχο μήνυμα, για το οποίο καταθέσατε και σχετική μήνυση κατά του εκδότη έχει ημερομηνία 28 Ιουλίου.

Είναι γνωστό στον χώρο της πολιτικής πως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της θητείας σε πολιτικούς θεσμούς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση αυξάνονται οι απαιτήσεις, οι πιέσεις, ακόμα και οι εκβιασμοί από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την αγορά, ακόμα και τους συνεργάτες. Δηλαδή όλοι προσπαθούν να κερδίσουν πολλά περισσότερα από αυτά που προσφέρουν, φτάνοντας στα όρια του εκβιασμού. Ολοι αυτοί γνωρίζουν πόσο επικίνδυνες είναι για το εκλογικό αποτέλεσμα οι αναταράξεις σε προεκλογικό χρόνο. Ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός που χαρακτηρίζει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στις μέρες μας είναι ο θανάσιμος εχθρός της σοβαρότητας. Ετσι, λοιπόν, από την οικογένεια Β. δεχόμουν γραπτά μηνύματα, και όχι μόνο, απαιτήσεων για δουλειές, υποδείξεων, προειδοποιήσεων και... απειλών.

Γιατί καθυστερήσατε να πάτε στον εισαγγελέα και να καταγγείλετε τις απειλές εις βάρος σας;

Διότι είχαμε δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή έργου, όπως αυτό φαίνεται σήμερα. Αποψή μας ήταν, εμείς προχωράμε στον δρόμο μας και τα σκυλιά μπορούν να γαβγίζουν. Περιμέναμε να περάσουν οι εκλογές.

Στο ίδιο μήνυμα υποστηρίζει ότι σας στήριζε και ότι είχε «κατανόηση» απέναντί σας. Τι ακριβώς θεωρείτε ότι εννοούσε με όλα αυτά;

Οτι δεν μας έκανε εκβιασμό και απειλές από την αρχή όπως έκανε όσο πλησίαζαν οι εκλογές.

Σε άλλο μήνυμα που σας έχει στείλει, αναφέρει: «Την μελέτη και την τεχνική έκθεση για τις κάμερες βασανίζομαι από το 22 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει». Κατά την εκτίμησή σας τι ακριβώς εννοεί με αυτό;

Συνέβαινε ότι δεν είχε κατανοήσει τα διαδικαστικά βήματα και δεν ανταποκρινόταν στις προϋποθέσεις και στις προδιαγραφές που έθεταν η σχετική νομοθεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Επιδείκνυαν μια αυταρχική εργοδοτική νοοτροπία απέναντι στο πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του δήμου.

! Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε μέσω μηνύματος και με τον εκδότη προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις του σε σχέση με τα όσα καταγγέλλει ο δήμαρχος Πύργου. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαμε λάβει απάντηση εκ μέρους του. Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φαρ Ουέστ η Ηλεία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας