• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 31.3°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 29.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 29.8°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.1°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.1°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.9°C / 31.5°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.7°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  52%

Ο Κώστας Κάππος το Λακκί της Λέρου

«Ο ορισμός του ήθους της Αριστεράς»

 • A-
 • A+

Να ξεχωρίσει κάποιος στην Αριστερά του 20ού αιώνα -και μάλιστα στην κομμουνιστική- για τους αγώνες, την ανιδιοτέλεια και το ήθος του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οχι, γιατί υπήρχαν λίγοι τέτοιοι αγωνιστές στις τάξεις της, αλλά -αντιθέτως- γιατί υπήρχαν πολλοί. Πάρα πολλοί. Ενας από αυτούς που ξεχώρισαν ήταν ο Κώστας Κάππος.

Ο άνθρωπος που εξέφρασε στη σύγχρονη εποχή, με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, με λόγο και με πράξη, το πρότυπο του αγωνιστή, του ανυποχώρητου και σκληρά δοκιμαζόμενου για τις ιδέες του κομμουνιστή. Ενα πρότυπο που σμιλεύτηκε στους σκληρούς αγώνες δεκαετιών και δεκαετιών για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του λαού και κυρίως σε περιόδους διώξεων, όπου οι έννοιες της Αριστεράς και του κομμουνισμού ισοδυναμούσαν ακόμη και με θάνατο για όποιον επέλεγε να τις υπηρετήσει.

Δεν έλειψε ούτε στιγμή...

Πέρασαν δέκα χρόνια από τη 10η Σεπτεμβρίου του 2005, όταν ο Κώστας Κάππος άφησε την τελευταία του πνοή. Κι όμως δεν φαίνεται να έλειψε ούτε στιγμή. Ισως, γιατί οι άνθρωποι με τις δικές του αξίες και τις δικές του αρχές να λιγοστεύουν. Ισως, γιατί το δικό του πρότυπο είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Ισως, γιατί υποχώρησαν πολύ τα ιδανικά, πάνω στα οποία οικοδομούνται προσωπικότητες σαν τη δική του. Ισως, γιατί η Αριστερά χρειάζεται να ανατρέξει σε όλα εκείνα που την έφεραν ώς εδώ, αν θέλει να προχωρήσει. Ισως -τέλος- γιατί η κοινωνία, για την οποία αγωνίστηκε ο Κάππος, παραμένει επιτακτικά το ζητούμενο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Κάππου θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες -σε επιμέλεια του γιου του Θανάση- το βιβλίο «Ο κοινοβουλευτικός Κώστας Κάππος (πιο επίκαιρος από ποτέ) 1974-1989». Το βιβλίο εκδίδεται με την ευγενική χορηγία των ΕΛΤΑ. Ποσό 2 ευρώ από την πώληση κάθε αντιτύπου θα προσφέρεται ισομερώς στη Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» και στο ίδρυμα κατά της κακοποίησης του παιδιού «ΕΛΙΖΑ». Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη:

■ Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κρίσεις για τον Κώστα Κάππο από συντρόφους και κυρίως από πολιτικούς αντιπάλους του που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

■ Το δεύτερο μέρος έχει ομιλίες-παρεμβάσεις του Κώστα Κάππου στη Βουλή και το τρίτο φωτογραφικό αρχείο της οικογένειάς του. Την έκδοση προλογίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Η μεγαλύτερη -λένε- αναγνώριση για έναν κομμουνιστή, έναν αριστερό, έναν λαϊκό αγωνιστή έρχεται από τους απλούς ανθρώπους, για τους οποίους αφιέρωσε τη ζωή του. Η αναγνώριση όμως από τους πολιτικούς του αντιπάλους, το γεγονός ότι κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό τους γι’ αυτό που ήταν, είναι ίσως η μέγιστη επιβεβαίωση της αξίας του. Ας παρακολουθήσουμε, σε προδημοσίευση, από τις σελίδες του βιβλίου τι λένε για τον Κ. Κάππο οι πολιτικοί του αντίπαλοι...

 

Τι είπαν για τον κ. Κάππο

Απόστολος Κακλαμάνης:Στην Ιστορία της ελληνικής κομμουνιστικής Αριστεράς, η φυσιογνωμία του Κώστα Κάππου αποτελεί σημείο αναφοράς, ως προσωποποίηση της διαχρονικής συνέπειας και προσφοράς στην κοσμοθεωρία που επέλεξε ως έφηβος να υπηρετήσει και το έπραξε με ανιδιοτέλεια, θάρρος και αυταπάρνηση❞.

Κάρολος Παπούλιας:Αν αναζητά κανείς τον ορισμό του ήθους της Αριστεράς θα καταλήξει στον Κώστα Κάππο. Η ζωή του όλη, τόσο ενδιαφέρουσα αλλά και τόσο δύσκολη, είναι το τέλειο παράδειγμα συνέπειας σε αρχές και αξίες, διαρκούς προσπάθειας προσφοράς και ατέρμονης διεκδίκησης της αλήθειας και της δικαιοσύνης❞.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: ❝Θυμάμαι τον Κώστα Κάππο, ως έναν άνθρωπο που πέρασε από τον χώρο της Αριστεράς με ένα κύριο-βασικό χαρακτηριστικό, την πίστη στις απόψεις του... Η σχέση που είχα μαζί του θεωρώ πως ήταν καλή με την εξής έννοια: Συζητούσαμε και ανταλλάσσαμε απόψεις, πάντα με ευθύτητα λόγων και χωρίς να προσπαθούμε να αποκρύψουμε τίποτα❞.

Κωστής Στεφανόπουλος: Ο Κώστας Κάππος υπήρξε ένας συνεπής υπερασπιστής των απόψεων και των ιδεολογικών τοποθετήσεων της Αριστεράς εντός και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινοβουλευτικής του παρουσίας ήταν η έντονη επιμονή στην υπεράσπιση των απόψεων και των θέσεών του πάντα με τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα❞.

Γ. Σουφλιάς: Ο Κώστας Κάππος ήταν ένα πρότυπο πολιτικού και κατ’ επέκταση πολίτη. Με στέρεες απόψεις και θέσεις, σαφή ιδεολογική κατεύθυνση και με βασικό το στοιχείο της αφοσίωσης, αυτοπεποίθησης στην υπεράσπισή τους. Μια ιδιαίτερη περίπτωση βουλευτή στα πλαίσια και τα δεδομένα του ελληνικού Κοινοβουλίου, συνεπής προς την ιδεολογία του, κινούμενος πάντα στη λογική επαρκούς τεκμηρίωσης και πάντα βασιζόμενος σε στοιχεία. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ουδέποτε παραποίησε στοιχεία, είτε αυτά ήταν αριθμητικά είτε ήταν ποσοτικά❞.

Γεράσιμος Αρσένης: ❝Ο Κώστας Κάππος άφησε βαθιά τα σημάδια του στη Βουλή, όταν ήμουν και εγώ στη Βουλή. Συνεπής κομμουνιστής με πολύ καθαρό μυαλό και βαθιά διαίσθηση των πολιτικών εξελίξεων❞.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια σημαντική έκδοση για τη σύγχρονη ιστορία του ΚΚΕ
Κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο του ΚΚΕ «Σύγχρονη Εποχή» τα πλήρη πρακτικά της 18ης ολομέλειας της Κ.Ε. του κόμματος που συνεδρίασε το 1973, μέσα στη δικτατορία, περίπου επτά μήνες αφότου ο...
Μια σημαντική έκδοση για τη σύγχρονη ιστορία του ΚΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991
Πρόσφατα, από τις Εκδόσεις Θεμέλιο κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα με τίτλο «Η κατάρρευση του ‘‘υπαρκτού’’ και η διάσπαση του ΚΚΕ - Η κομβική στιγμή του 1991». Η έρευνα επεκτείνεται στο παρελθόν...
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το πολύ μέσα στο λίγο»
Το νέο βιβλίο του δικού μας Τάσου Τσακίρογλου «Το πολύ μέσα στο λίγο - Κριτικά σημειώματα για τα εκτός της επικαιρότητας», από τις «Εκδόσεις Οκτώ», αποτελείται από μια συλλογή άρθρων, δημοσιευμένων στην...
«Το πολύ μέσα στο λίγο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξύτατη ιδεολογική σύγκρουση ΚΕΚΡ με ΚΚΕ
Αφορμή για την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας στάθηκε άρθρο της Κ.Ε. του ΚΕΚΡ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Διεθνής...
Οξύτατη ιδεολογική σύγκρουση ΚΕΚΡ με ΚΚΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το υποκείμενο της αλλαγής είναι πληθυντικό
«Τι να κάνουμε;», είναι ένα ερώτημα παλιό όσο και η ιστορία της Αριστεράς. Αυτή τη φορά το απαντούν μια πλειάδα νέων επιστημόνων, που μέστωσαν επιστημονικά μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το βιβλίο των...
Το υποκείμενο της αλλαγής είναι πληθυντικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας