Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.3° 19.9°
4 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.9° 18.8°
1 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 22.6°
4 BF
53%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 16.9°
1 BF
44%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
21.3° 16.9°
2 BF
63%
Βέροια
Αίθριος καιρός
19°C
20.1° 17.7°
1 BF
62%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.6° 15.4°
2 BF
51%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
49%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.9° 21.8°
4 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.1°
4 BF
64%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.6°
5 BF
64%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.7° 19.6°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
22.0° 19.9°
0 BF
60%
Λάρισα
Ασθενής ομίχλη
16°C
17.3° 15.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.5°
1 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.6° 25.8°
2 BF
56%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.1° 20.1°
0 BF
55%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.0° 18.3°
2 BF
51%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
20.8° 19.7°
2 BF
63%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου, 2023

Και η κόντρα για την κοστολόγηση των προγραμμάτων καλά κρατεί [βίντεο]

Στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης έχουν μπει τα προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., έπειτα από την οργανωμένη εκστρατεία του συστήματος Μητσοτάκη να σπείρει τον τρόμο σε ψηφοφόρους και επαγγελματίες.

Το πρωί της Κυριακής Σοφία Βούλτεψη, Χρήστος Σπίρτζης και Κατερίνα Μπαρτζελή διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή και την πρόσκληση πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κοινή κοστολόγηση των προγραμμάτων από το ΓΛΚ.

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «την κοστολόγηση είμαστε εμείς εκείνοι που την ζητήσαμε. Τώρα ακούω αυτό το παράδοξο από τον κ. Τσίπρα. Εμείς έχουμε πει πρώτοι να πάμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να τα κοστολογήσουμε. Έγινε μία κοστολόγηση στο δικό μας πρόγραμμα, και έγινε μέσα από υπηρεσίες. Στις 30 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας που μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό είπε για ην κοστολόγηση ότι αυτό είναι κάτι υποτιμητικό. Στις 31 Μαΐου είπε πως δεν θα πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ότι θα πάμε στις κάλπες. Στις 2 Ιουνίου είπε να πάμε να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας με όρο το debate. Δεν θα βάζει όρους ο κ. Τσίπρας. Τι σχέση έχει το debate με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε όλο αυτό διάστημα να μας βρίζει και να μας επιτίθεται, αντί να τον αξιοποιήσει αυτόν τον χρόνο και να φτιάξει ένα καλό πρόγραμμα, πήγε με βρισιές. Πιστεύει κάποιος ότι χωρίς να κάνει τίποτα και μόνο να βρίζει ότι θα πάει να πάρει τις εκλογές. Πήραν την απάντηση τους ότι αυτό δεν γίνεται».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της υποστήριξε «το δικό μας πρόγραμμα είναι απόλυτα κοστολογημένο, είναι 9,1 δις και υπάρχουν όλα στο πρόγραμμα σταθερότητας. Το μόνο που δεν υπάρχει στη δημόσια σφαίρα είναι η κοστολόγηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ που το πηγαινοφέρνει από τη μια πλευρά στην άλλη. Το από πού θα βγουν τα χρήματα το έδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από τόσους κινδύνους έφερε την ανάπτυξη στη χώρα και είχε έσοδα απ΄ την μείωση των φόρων και άρα μπορούσε να εισπράξει».

Παίρνοντας τον λόγο ο Χρ. Σπίρτζης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρύβεται και αρνείται να πάει σε debate, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι για… «αεριτζήδες» 

«Είναι γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές δεν έγινε κανένας διάλογος στο πρόγραμμα του κόμματος. Ήταν η απλή αναλογική, η κύρια συζήτηση ήταν με ποιον θα κυβερνήσουμε και αυτό ήταν μεγάλο λάθος γιατί δεν ήταν οι πολιτικές συνθήκες ώστε να υπάρχουν συγκλίσεις. Τώρα, εμείς έχουμε μια διαφορετική, ρεαλιστική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε σχέση με το πώς θα χειριστούμε το ΕΣΠΑ και ρο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι 70 δις. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι για «αεριτζήδες». Εάν δείτε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτά που παρουσιάζουν ως ανάπτυξη, είναι ακόμα και οι πλειστηριασμοί και τα funds. Αυτό το μοντέλο δεν πάει κάπου. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή στη χώρα για να πατήσει ο ελληνικός λαός στα δικά του πόδια και όχι μία πλαστή εικόνα δήθεν ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει η ΝΔ και θα την πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός», είπε αρχικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Συμπληρώνοντας ανέφερε «σε σχέση με τις ανακολουθίες και τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη, δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να πάει σε debate. Οι 20 μονάδες διαφορά δείχνουν την αλαζονεία που εχει δημιουργηθεί στην ΝΔ και όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. και όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας αν συνεχιστεί αυτή η διαφορά και δεν υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να διεκδικήσει την εφαρμογή μίας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Τόσο στο debate όσο και στο να καταθέσουμε τα προγράμματα στο Γενικό Λογιστήριο, δεν το θέλει γιατί εκτός από το μεσοπρόθεσμο, υπάρχει και η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκεί θα φανεί ότι ό,τι εξαγγελία έκανε ο Κυριακός Μητσοτάκης προεκλογικά, και θα τους μισθούς και για την υγεία, κόβεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Κόβονται οι επιδοτήσεις στην ενέργεια χωρίς να έχουν πέσει οι τιμές. Το πρόγραμμά μας κοστίζει 5,5 δις».

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και η Κατερίνα Μπατζελή, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν αναφέρει πηγή εσόδων στο πρόγραμμά μας.

Η υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε «ο κ. Μητσοτάκης έχει εξελιχθεί να έχει μία αγάπη στο ψέμα και ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Για ό,τι αφορά στην κοστολόγηση, το ΠΑΣΟΚ, είχε πει ότι θα πρέπει να γίνει μια κοστολόγηση είτε από τη Δημοσιονομική Αρχή, είτε από το Λογιστήριο του Κράτους. Κανένα κόμμα δεν προχώρησε σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα μία βδομάδα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου να καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τα προγράμματά τους για κοστολόγηση, κραδαίνοντας το δικό τους. για το σήμερα: έχουμε ένα σύστημα εκλογικών υποσχέσεων το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε πει πως υποσχέσεις παροχολογίας δεν θα κάνει και θα προχωρήσει σε μεταρρύθμισες που είναι αναγκαίες σε υγεία, παιδεία, απασχόληση. το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει στους στόχου του το επόμενο διάστημα να είμαστε μία χώρα της πλήρους απασχόλησης και όχι της μερικής κι των 500 ευρώ. Την επόμενη τριετία έχουμε στόχο την πρόσληψη 100.000 νέων ανθρώπων στον ιδιωτικό τομέα, 50.000 από τους ανέργους, και 500.000 που θα ενισχύσουν την μισθολογική τους βαθμίδα δίνοντας διευκόλυνση φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων τόσο στους εργοδότες όσο και στους ίδιους ή καλυπτόμενα».

Παράλληλα η κ. Μπατζελή πρόσθεσε «στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρονται προτάσεις που δεν υπάρχει η πηγή εσόδων. Τα δήθεν κοστολογημένα μέτρα εξαιρούνται από το μεσοπρόθεσμο. Για τα ζητήματα της πλήρους απασχόλησης, την πρώτη χρονιά, για να προσληφθούν οι νέοι άνθρωποι είναι από τα διαρθρωτικά ταμεία, χρησιμοποιώντας τα ε τα κοινοτικά προγράμματα. Για ό,τι αφορά στα συνταξιοδοτικά, είναι 1,1 δις τον χρόνο. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η πλήρης απασχόληση».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Και η κόντρα για την κοστολόγηση των προγραμμάτων καλά κρατεί [βίντεο]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ