Το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου έφερε αλώβητη και ενισχυμένη τη Ν.Δ. όμως οι κάλπες του Ιουνίου είναι άδειες και αυτό το ξέρει καλά ο Κ. Μητσοτάκης.
Εν όψει της επαναληπτικής λαϊκής ετυμηγορίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρύβει τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από τυχόν χαλάρωση και εφησυχασμό των ψηφοφόρων και εστιάζει το βλέμμα του στην πιθανότητα εισόδου περισσότερων κομμάτων στη Βουλή που μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των βουλευτών που θα έχει η Ν.Δ. αν κόψει πρώτη το νήμα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε αν ο πήχης μπαίνει στο 40,79% (το ποσοστό που έλαβε η Ν.Δ. στις 21 Μαΐου) ή ακόμη παραπάνω.
Αφού απάντησε πως δεν βάζει κάποιον κάποιον αριθμητικό στόχο επανέλαβε το αφήγημα περί σταθερής κυβέρνησης που «μπορεί να το εξασφαλίσει μια ασφαλής αυτοδυναμία και όχι μια οριακή πλειοψηφία. «Αυτός θα είναι και ο στόχος. Και επειδή πιθανόν να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, ο πήχης ανεβαίνει», τόνισε.
Φτάνοντας στο βράδυ της 25ης Ιουνίου και σε πιθανή μη αυτοδυναμία ο «μπαμπούλας» των τρίτων εκλογών ξεπρόβαλε ξανά.
«Μιλώ ανοιχτά: Για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Οχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το λένε τα δεδομένα και όλοι οι άλλοι. Από την πλευρά μου, έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.
Συνεπώς τα πράγματα είναι ολοκάθαρα, πλέον, μπροστά στον κάθε ψηφοφόρο. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, υπήρξε ήδη απόλυτα αποκαλυπτικός: δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί ακόμη και αν η Ν.Δ. έχει 149 βουλευτές. Οτι θεωρεί την παράταξή μας στρατηγικό του αντίπαλο. Και ότι -τελικά- το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, δεν κρύβει ότι αν η Ν.Δ. δεν είναι αυτοδύναμη στις 25 Ιουνίου, ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει αν θα πάμε σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει κυβερνητική λύση. Το βασικό ζητούμενο των εκλογών, όμως, είναι τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης, και όχι αν θα έχουμε κυβέρνηση; Νομίζω ότι λόγω του αντιπολιτευτικού του οίστρου, ''βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο''. Τι να πω; Ας τον κρίνουν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλοι οι νοήμονες πολίτες…», ανέφερε.
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο
Όσον αφορά το σενάριο να ανανεώσει την κυβερνητική του θητεία και το ποδοσφαιρικό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλήθηκε να απαντήσει για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
«Μου μιλάτε για ποδόσφαιρο, εγώ όμως θα σας απαντήσω με μπάσκετ. Η ομάδα όντως τα πήγε καλά, αλλά ύστερα από 4 χρόνια είναι ώρα για rotation. Θα έχει, συνεπώς, αλλαγές σε σχέση με την κυβέρνηση της πρώτης θητείας. Και σε επίπεδο προσώπων και σε δομές. Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος είναι ότι θα έχει περισσότερες γυναίκες και αρκετά νέα πρόσωπα».
Το ερώτημα της αυτοδυναμίας και οι εκλογές στις 25 Ιουνίου
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του Άγγελου Σεριάτου (Επικεφαλής Ερευνών της Prorata υπ. διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης) για λογαριασμό της ΕΦ.ΣΥΝ. στο φύλλο που κυκλοφορεί.
Ο κ. Σεριάτος εστιάζει σε τέσσερα σενάρια που είναι πιθανόν να προκύψουν από τις κάλπες του Ιούνη. Αναλύει τα ποσοστά των κομμάτων και αν θα έχουμε 5,6,7 ή 8 κόμματα στη Βουλή και το βαθμό που επηρεάζουν τις έδρες του πρώτου κόμματος.
«Το πραγματικά κρίσιμο μέγεθος για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας των 151 εδρών είναι το άθροισμα των ποσοστών των κόμματων που δεν θα πετύχουν να εισέλθουν στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, όσο τυχόν μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο μικρότερο θα είναι και το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία. Αντίστροφα, αν στο μηδενικής πιθανότητας σενάριο κατά το οποίο το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι τελικά 0%, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί ποσοστό της τάξης του 40,4% για να εξασφαλίσει μια ισχνή αυτοδυναμία 151 εδρών», γράφει.