Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.8° 23.2°
3 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.7° 26.9°
4 BF
43%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 26.5°
3 BF
45%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
29.6° 25.9°
3 BF
50%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.6° 25.0°
1 BF
45%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
24.0° 21.4°
2 BF
43%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
1 BF
39%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
26.5° 21.6°
2 BF
85%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.3° 26.9°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 23.8°
4 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.6° 23.7°
1 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
28.4° 25.9°
0 BF
50%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.4°
1 BF
66%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.8° 26.6°
3 BF
56%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
26°C
28.2° 24.9°
3 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.3° 27.1°
4 BF
41%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 27.5°
3 BF
58%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.3° 24.3°
1 BF
37%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Kρεσέντο αντιδράσεων κατά διώξεων αιρετών και «άρθρου Βορίδη»

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν το δημοτικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίου Δημητρίου, αντιδρώντας στις κλήσεις 27 αιρετών σε έγγραφη απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων ευνοϊκών για τους 34 «συμβασιούχους-covid».

Με απόφαση που ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης (23 Μαρτίου), κατόπιν εισήγησης της δημάρχου, Μαρίας Ανδρούτσου, ο Δήμος θα κλείσει συμβολικά την Πέμπτη 30 Μαρτίου, από τις 13.00 ως τη λήξη της βάρδιας, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μεταβεί αντιπροσωπεία του Δήμου στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας. Περαιτέρω, αποφασίστηκε να σταλεί στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, επιστολή καταδίκης της κλήσης των 27 δημοτικών συμβούλων σε απολογία, επιστολή η οποία θα κοινοποιηθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και τα πολιτικά κόμματα.

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση το δημοτικό συμβούλιο απαιτεί να καταργηθεί η διάταξη που είχε εισηγηθεί ο κ. Βορίδης (και ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο), με την οποία υποχρεώνονται οι ΟΤΑ να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις (άρθρο 37, ν. 4915/2022). Για το θέμα των κλήσεων σε απολογία, η δημοτική αρχή Αγίου Δημητρίου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 29 Μαρτίου, στις 12.00 στο δημαρχείο.

Η δήμαρχος προανήγγειλε «κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν υπάρξει η στοιχειώδης ανταπόκριση».

Στις επικείμενες κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου (και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ) Χριστόδουλος Ευθυμίου, προανήγγειλε παρεμβάσεις και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, «μαζί με τα παιδιά μας και όλους τους πολίτες, κάτω από το πανό του Σωματείου».

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε παρουσία πλήθους εργαζομένων του Δήμου και δημοτών.

Σεβάστηκαν την Δικαιοσύνη

Όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται σε έγγραφη απολογία επειδή αποφάσισαν ομοφώνως να μην ασκήσουν έφεση κατά δύο πρωτόδικων αποφάσεων που δικαίωσαν την προσφυγή 34 εργαζόμενων για μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. «Οι εργαζόμενοι είχαν συμπληρώσει 3 χρόνια ανανεούμενων συμβάσεων. Με αποφάσεις της Πολιτείας παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους», θύμισε η δήμαρχος.

Η τελευταία παράταση στις «συμβάσεις-covid» δόθηκε τον Μάρτιο του 2022 και συνοδεύτηκε από έτερη διάταξη του υπουργού Εσωτερικών, που υποχρέωσε τους ΟΤΑ (Δήμους και Περιφέρειες) να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά εργαζομένων που δικαιώνονται δικαστικά ως προς τις εργασιακές τους διεκδικήσεις. Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, ήταν στην κρίση των ΟΤΑ αν θα εφεσιβάλουν ή όχι.

Η απόφαση μη άσκησης εφέσεων ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ομόφωνα, «καθώς υπήρχαν αντικειμενικά δεδομένα, αντικειμενικά διαπιστωμένη έλλειψη προσωπικού. Ήταν βέβαιο και δηλωνόταν με κάθε τρόπο από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι η λύση της εργασιακής τους σχέσης θα επέφερε συνέπειες στις υπηρεσίες που ήταν ήδη υποστελεχωμένες», περιέγραψε η κ. Ανδρούτσου, χαρακτηρίζοντας την κλήση των 27 συμβούλων σε απολογία ως μια «ακραία εξέλιξη» και καταλογίζοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση «ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του Δήμου».

Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους, ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι «η επίθεση σε εσάς που υψώσατε ανάστημα, είναι επίθεση στην πόλη», συμπληρώνοντας -απευθυνόμενος προφανώς στην κυβέρνηση- ότι «όποιος πιστεύει ότι θα βάλει σε γύψο τη Δικαιοσύνη, θα μας βρει μπροστά του».

«Ήρθε η ώρα όλοι να διαλέξουν στρατόπεδο»

Οι εξελίξεις με επίκεντρο τον Δήμο Αγίου Δημητρίου έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις και πέραν των ορίων της πόλης. Όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας για την ερχόμενη εβδομάδα –η ημέρα θα καθοριστεί προσεχώς- και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών με μαζικό κάλεσμα Σωματείων και εργαζομένων.

Περαιτέρω, με ανακοίνωση που έβγαλε το πρωί της Πέμπτης 23 Μαρτίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει την κλήση σε απολογία των 27 δημοτικών συμβούλων Αγίου Δημητρίου ως «εκφοβιστική και τρομοκρατική» και ζητά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, να συγκαλέσει άμεσα σε δια ζώσης συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ώστε να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προαναγγέλλεται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ. «Ήρθε η ώρα όλοι να διαλέξουν στρατόπεδο», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει ότι «θα σταθούμε ασπίδα σε όσους επιλέγουν να στηρίξουν ενεργά και αποδεδειγμένα τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την παραμονή εργαζομένων που κρίνονται αναγκαίοι για την ελάχιστη καθημερινή λειτουργία υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και διεκδικεί:

•Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά μόνο σε διεκδικήσεις εργαζομένων την στιγμή που για κάθε διεκδίκηση ιδιώτη ή εργολάβου επιτρέπεται ο συμβιβασμός, η κατάργησης δίκης και η μη άσκηση ένδικων μέσων! 

•Να ανακληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης Αιρετών που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων εξυπηρετώντας το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών που τους εξέλεξαν.

•Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά, και να σταματήσει έτσι και το φαινόμενο πρόσληψης χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε είδους, που η ίδια η κυβέρνηση συντηρεί.

Με την ίδια ανακοίνωση ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, τον οποίο καταγγέλλει ότι δεν έχει κάνει τίποτα για τους νεκρούς (από εργατικά δυστυχήματα) εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε για την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία «που γενικεύεται» στους ΟΤΑ, ούτε για τον θάνατο της ανασφάλιστης εργαζόμενης πολύτεκνης μητέρας στον Δήμο Ξυλοκάστρου, ούτε «για τις δεκάδες καταγγελίες που καθημερινά καταφθάνουν στο γραφείο του, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Kρεσέντο αντιδράσεων κατά διώξεων αιρετών και «άρθρου Βορίδη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ