Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
11°C
13.1° 8.1°
1 BF
87%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
12.4° 7.6°
2 BF
79%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.2° 10.0°
0 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 7.0°
1 BF
73%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
6.2° 3.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.0° 11.6°
2 BF
76%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
81%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 13.3°
1 BF
77%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
68%
Λάρισα
Ομίχλη
4°C
7.3° 3.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
11°C
11.0° 7.5°
0 BF
81%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 12.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
12.1° 7.8°
0 BF
88%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
1 BF
93%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
10.5° 7.7°
1 BF
98%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
5.6° 5.6°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς η ΑΑΔΕ μεθοδεύει τον ενταφιασμό της υπόθεσης Krikel

Οσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και στις παραφυάδες αυτού, όπως είχε δεσμευτεί σχετικά ο πρωθυπουργός. Με λίγα λόγια, επιχειρείται με διάφορα τερτίπια η παρακώλυση των ερευνών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα αναφορικά με το ποιοι κινούνταν στο παρασκήνιο όλα αυτά τα χρόνια έχοντας την ανοχή και την κάλυψη συγκεκριμένων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Και εξηγούμαστε:

Στις 14 Ιανουαρίου η «Εφ.Συν.» είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Υπό την προστασία της ΑΑΔΕ το παρακράτος των υποκλοπών». Περισσότερο από έναν μηνά μετά και ενώ από τις 9 Φεβρουαρίου έχουν κατατεθεί στην Οικονομική Εισαγγελία κρίσιμα στοιχεία για τα εικονικά τιμολόγια αξίας εκατομμυρίων ευρώ που είχαν λάβει οι αμαρτωλές εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που εμπλέκονται και στις παρακολουθήσεις, αλλά και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc του Θωμά Γεράκη, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής φέρεται να μην ενοχλείται από τον επιχειρούμενο ενταφιασμό της υπόθεσης και επιβεβαιώνει το δημοσίευμά μας της 14ης Ιανουαρίου.

Ποια είναι η μεθόδευση; Αντί να αναθέσει σε ειδικό συνεργείο ελέγχου τη διερεύνηση όλων των αποκαλύψεων για τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσε η Ιονία Τεχνική και η ΚΥΡΑ Α.Ε. και τα οποία κατέληξαν στις εταιρείες συμφερόντων Λαβράνου και Γεράκη -των συνεργατών της κυβέρνησης που έχουν προστατευθεί πλήρως από τον μηχανισμό του μεγάρου Μαξίμου- ο κ. Πιτσιλής έσπασε την έρευνα στα τρία! Ο,τι ακριβώς έγινε δηλαδή και στην περίπτωση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκου, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, με την αντίστοιχη έρευνα να έχει «σπάσει» σε πέντε κομμάτια αντί να είναι ενιαία.

Κατακερματισμός του ελέγχου

Πώς «έσπασε» ο έλεγχος; Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα εικονικά τιμολόγια-μαμούθ που είχε λάβει η εταιρεία Krikel, συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, από τη χωματουργική εταιρεία-φάντασμα Ιονία Τεχνική («Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που “καίνε” την Krikel», «Εφ.Συν.», 7/12/2022), για να δικαιολογήσει την απόκτηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε στις υποκλοπές, ανατέθηκαν στο Ελεγκτικό Κέντρο που εδρεύει στον Χολαργό.

Σε ένα δεύτερο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ανατέθηκε η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων που έκοψε η Ιονία Τεχνική στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc («Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που “καίνε” τη Marc», «Εφ.Συν.», 20/12/2022).

Σε μια τρίτη ομάδα ελεγκτών φέρεται να βρίσκεται η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων που έλαβε η εταιρεία δημοσκοπήσεων του Θωμά Γεράκη από την «αμαρτωλή» ΚΥΡΑ Γενικές Επιχειρήσεις Α.Ε., την άλλη εταιρεία-φαντομά που επί σειρά ετών φοροδιέφευγε ως λήπτης και εκδότης εικονικών τιμολογίων («Ιδού τα εικονικά τιμολόγια της Marc από την ΚΥΡΑ Α.Ε.», «Εφ.Συν.», 22/12/2022). Οι ίδιοι ελεγκτές έχουν αναλάβει να δουν τι έγινε με το σκανδαλώδες «θάψιμο» της υπόθεσης των εικονικών τιμολογίων που είχε λάβει η Ιονική Τεχνολογική, η εταιρεία του Λαβράνου που εγκατέστησε το αμαρτωλό σύστημα TETRA της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ΚΥΡΑ Α.Ε. («Υπό την προστασία της ΑΑΔΕ το παρακράτος των υποκλοπών», «Εφ.Συν.», 14/1/2023).

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ενώ οι υπάλληλοι της Α’ ΔΟΥ Αθηνών γνώριζαν πως το φορολογικό έτος 2015 η «Ιονική Τεχνολογική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης», συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, έλαβε από την ΚΥΡΑ Α.Ε. 13 εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, στα οποία αναλογούσε ΦΠΑ 257.089 ευρώ, «κουκούλωσαν» την υπόθεση επιβάλλοντας στις 27/10/2021 ένα πρόστιμο 100 ευρώ (!) στην Ιονική Τεχνολογική διότι υπέβαλε εκπρόθεσμα τον Οκτώβριο του 2016 καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών πελατών και προμηθευτών.

«Βαριά» σκιά

Για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες πέρασαν κάτω από το ραντάρ της Εφορίας και αποκαλύφθηκαν από την «Εφ.Συν.», ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεν ξέρουμε εάν ο κ. Πιτσιλής θα προλάβει να πάει στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου ή εντός του Μαρτίου πριν από την επικείμενη διάλυσή της. Αυτό θα απασχολήσει σήμερα τις εργασίες τής εν λόγω Επιτροπής της Βουλής.

Η μη συγκρότηση ειδικού συνεργείου ελέγχου από έμπειρους ελεγκτές αφήνει «βαριά» σκιά πάνω από τον κ. Πιτσιλή και συνολικά την ΑΑΔΕ. Για να φέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Η «Εφ.Συν.» έχει αποκαλύψει πως την τελευταία τετραετία η εταιρεία Krikel είχε μεγάλου ύψους συναλλαγές με τη χωματουργική εταιρεία Ιονία Τεχνική («Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που “καίνε” την Krikel», «Εφ.Συν.», 7/12/2022). Η Ιονία εξέδωσε εικονικά τιμολόγια προς την Krikel ύψους 5.361.230 ευρώ με τον αντίστοιχο φόρο να φτάνει το 1.286.695 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων της εταιρείας Ιονία Τεχνική. Για τον λόγο αυτό σήμερα η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει αυτούσιο ένα τιμολόγιο της Ιονίας προς την Krikel.

Οπως είχαμε αποκαλύψει, τα τιμολόγια που έκοψε η οικοδομική εταιρεία προς την Krikel δεν αφορούσαν οικοδομικές ή χωματουργικές εργασίες, αλλά τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως server, μνήμες και λοιπά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξαιρετικά εξειδικευμένα. Μέρος του εξοπλισμού αυτού φέρεται να αξιοποιήθηκε από την ΕΥΠ στις παρακολουθήσεις με το Predator!

Η Ιονία Τεχνική ουδέποτε αγόρασε τον εξοπλισμό και ουδέποτε τον παρέδωσε στην Krikel. Ωστόσο, τα τιμολόγια των 5,3 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν, ενώ ο εξοπλισμός είχε ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ. Αυτό που φαίνεται να συνέβη είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με την αγορά τέτοιου εξοπλισμού που θα κατέληγε για χρήση από την ΕΥΠ και γι’ αυτόν τον σκοπό επιλέχθηκε μια άλλη επιχείρηση, εν προκειμένω η Ιονία Τεχνική, προκειμένου να καλυφθούν τα ίχνη. Τα δε χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά φαίνεται ότι προέρχονται από τις περίφημες απόρρητες δαπάνες της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τα κρυφά κονδύλια της ΕΥΠ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Krikel δεν περιλαμβάνουν συναλλαγές με την Ιονία Τεχνική τόσο μεγάλου ύψους. Αντίστοιχα, αυτό ισχύσει και για την Ιονία Τεχνική.

Και εδώ έγκειται η ευθύνη Πιτσιλή. Οι προαναφερόμενες συναλλαγές της Krikel με την Ιονία δεν θα εξεταστούν συνολικά, αλλά μέρος τους θα εξεταστεί από το Ελεγκτικό Κέντρο και ένα άλλο μέρος πιθανόν από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Είναι άγνωστο λοιπόν ποια θα είναι η πρόοδος με τα δεδομένα αυτά.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί κάτι που είναι σημαντικό, τελεί σε γνώση της ηγεσίας της ΑΑΔΕ, αλλά αποσιωπάται συστηματικά. Μεταξύ των στόχων των παρακολουθήσεων που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Documento» το προηγούμενο διάστημα συγκαταλέγεται και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, Σπύρος Κουσουνής. Εχει τη βούληση ο κ. Κουσουνής να εξετάσει την υπόθεση των τιμολογίων που έχει λάβει η Krikel από την Ιονία ή όχι;

Αν και αυτή η πληροφορία είναι σε γνώση των εισαγγελικών αρχών, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί ειδικά από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέα Εφετών Χρήστο Μπαρδάκη, και τον αντεισαγγελέα Δημήτρη Αποστολά, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για τα εικονικά τιμολόγια που έχουν παραλάβει οι εταιρείες του Γιάννη Λαβράνου και η Marc.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πώς η ΑΑΔΕ μεθοδεύει τον ενταφιασμό της υπόθεσης Krikel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας