Μια απίστευτη ιστορία που φαίνεται πως έχει και ελληνικό ενδιαφέρον αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα μηνών στην οποία προχώρησαν δημοσιογράφοι από μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης. Ο λόγος για μια ισραηλινή εταιρεία «φάντασμα», τη Jorge Team, η οποία φαίνεται να έχει αναμειχθεί σε εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο χειραγωγώντας τους πολίτες. Η διείσδυση στο εκλογικό σώμα γίνεται χρησιμοποιώντας τρόπους hacking, δολιοφθορά και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η έρευνα που διεξήχθη μεταξύ άλλων από δημοσιογράφους του βρετανικού Guardian, της ισπανικής Le Pais, της γαλλικής Μonde, της βελγικής Le Soir, της ισραηλινής Haaretz και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και συντονίστηκε από μια γαλλική ΜΚΟ, τη Forbidden Stories, αποκάλυψε τη δράση της ομάδας της οποίας ηγείται ένα πρώην στέλεχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με το όνομα Ταλ Χανάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους «πελάτες» και έπειτα από συνεχόμενες συσκέψεις με τα στελέχη της Jorge Team κατάφεραν να μπουν στο άδυτο της εταιρείας στο Ισραήλ. Οι εν λόγω συσκέψεις και συναντήσεις απέφεραν περισσότερες από έξι ώρες μαγνητοσκοπημένου υλικού που αποκτήθηκε κρυφά και στο οποίο ο Χανάν και η ομάδα του μίλησαν στους υποψήφιους «πελάτες» για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους (σ.σ. στις εκλογές), μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram.
Μάλιστα, υπερηφανεύονταν για «εμφύτευση του παράνομου λογισμικού διαχείρισης» ακόμα και σε ειδησεογραφικά μέσα. Βασική στρατηγική της ομάδας Χόρχε, όπως προκύπτει από την έρευνα, φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από την υπονόμευση του αντιπάλου. Μάλιστα έφερε και ένα παράδειγμα για το πώς υπονόμευσαν πολιτικό αντίπαλο στέλνοντας σεξουαλικό παιχνίδι στο σπίτι του μέσω Amazon, προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι έχει εξωσυζυγική σχέση και να πληγεί το προφίλ του συγκεκριμένου.
Ο ίδιος ο Χανάν φαίνεται να ενημερώνει τους «πελάτες» πως προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες που σχετίζονται με πολιτικές εκστρατείες προκειμένου να χειραγωγηθεί κρυφά η κοινή γνώμη, ενώ συμπλήρωσε ότι οι υπηρεσίες της ομάδας του έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μία από τις βασικές υπηρεσίες της ομάδας Χόρχε είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή αλλιώς Aims (Στόχοι). Αυτό το λογισμικό έχει τη δυνατότητα να ελέγχει έναν τεράστιο στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ενώ επίσης μπορούν να δημιουργηθούν και avatar (χρήστες) σε λογαριασμούς στο Amazon με πιστωτικές κάρτες, σε πορτοφόλια bitcoin αλλά και λογαριασμοί στην πλατφόρμα της AirBnB.
H έρευνα
Οι κρυφά μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022. Τρεις δημοσιογράφοι –από το Radio France, τη Haaretz και το TheMarker– πλησίασαν την ομάδα Χόρχε προσποιούμενοι τους συμβούλους που εργάζονταν για λογαριασμό μιας πολιτικά ασταθούς αφρικανικής χώρας που ήθελε βοήθεια προκειμένου να καθυστερήσει τις εκλογές. Οι συναντήσεις με τον Χανάν και τους συναδέλφους του πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοκλήσεων και μιας προσωπικής συνάντησης στην έδρα της ομάδας Χόρχε, ένα γραφείο χωρίς σήμα σε ένα βιομηχανικό πάρκο στο Modi’in, 20 μίλια έξω από το Τελ Αβίβ.
Ο Χανάν περιέγραψε την ομάδα του ως «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών», με εξειδίκευση στα οικονομικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πολιτικές εκστρατείες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», που λειτουργεί σε έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τέσσερις από τους συναδέλφους του Χανάν παρακολούθησαν τις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Ζοχάρ Χανάν, ο οποίος περιγράφεται ως ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας. Στην αρχική του πρόταση προς τους πιθανούς πελάτες, ο Χανάν ισχυρίστηκε: «Είμαστε πλέον εμπλεκόμενοι σε μια εκλογική διαδικασία στην Αφρική… Εχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα. Ολοκληρώσαμε 33 εκστρατείες σε προεδρικές εκλογές, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες».
Αργότερα, είπε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Οσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, είναι ιδιαίτερα ευέλικτος, καθώς όπως είπε θα δεχόταν πληρωμές σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin ή και μετρητών και συμπλήρωσε πως θα χρεώσει μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρέμβαση στις εκλογές.
Αντιδράσεις
Από το πολιτικό φάσμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν εκείνος που ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το θέμα. Σε σχετική ανακοίνωση η Κουμουνδούρου τόνιζε μεταξύ άλλων πως «το κυβερνητικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ρίχνει βαριά τη σκιά του στη δημόσια ζωή. Η είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο κάνει ακόμα πιο άμεση την ανάγκη για εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου στην πτυχή που αφορά τη χώρα μας. Καμιά σκοτεινή παρέμβαση δεν μπορεί να ακυρώσει τη θέληση των Ελλήνων πολιτών για δικαιοσύνη και την πολιτική αλλαγή που έρχεται».
Σχόλιο έγινε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το αν αναπτύσσονται στη χώρα μας και για λογαριασμό τίνος τέτοιες δραστηριότητες. Εχει αγοράσει η Μητσοτάκης Α.Ε. τέτοιες υπηρεσίες; Δεν της αρκούν οι υποκλοπές και τα παράνομα λογισμικά; Ή αν δεν τα έχει αγοράσει, επιτρέπει τη δραστηριοποίηση τέτοιων πρακτικών χειραγώγησης της κοινής γνώμης; Δεν της αρκεί η χειραγώγηση του Τύπου; Να δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις για το δημοσίευμα του έγκριτου διεθνούς μέσου και να υπάρξει άμεση σχετική διερεύνηση από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».
Aπό την πλευρά της η Ν.Δ. απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση σημείωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την απέλπιδα προσπάθεια διαχείρισης της επερχόμενης ήττας του, φτάνοντας στο σημείο να διαστρεβλώσει άρθρο του Guardian για να φτιάξει μυθεύματα», προσθέτοντας ότι «οι Ελληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται ούτε από τα fake news ούτε από την προπαγάνδα της Κουμουνδούρου».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας