• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.6°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 1.9°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.6°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 8.8°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 1.1°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 1.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  0 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  3 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακτινογραφία εισοδηματικής κατάρρευσης

 • A-
 • A+
Προδημοσίευση έρευνας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και της ProRata ⫸ Μόλις το 16% των εργαζομένων δηλώνει ικανοποιημένο από τις αποδοχές του ● Το 74% αδυνατεί να αποταμιεύσει, το 46% χρειάστηκε να δανειστεί φέτος για να τα βγάλει πέρα, οι μισοί δεν έκαναν διακοπές και το 67% έχει κόψει τις δαπάνες για ψυχαγωγία εκτός σπιτιού ● Ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, λόγω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης ● Το 67%-71% θεωρεί ότι δεν επαρκούν ή δεν βοηθάνε τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Τον Νοέμβριο, εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία PRORATA διεξήγαγε μεγάλη πανελλαδική κοινωνική έρευνα για τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα σήμερα, ώστε να διαπιστωθεί πώς η κοινωνία, οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν τους όρους διαβίωσής τους σήμερα.

Από τις πολύ ενδιαφέρουσες -αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητικές- διαπιστώσεις της έρευνας που θα δημοσιευθεί στο σύνολό της την επόμενη εβδομάδα (στον ιστότοπο του ENA) προδημοσιεύονται ορισμένα ευρήματα που σχετίζονται με το εισόδημα, την αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και τη δυνατότητα ικανοποίησης θεμελιωδών αναγκών (ψυχαγωγία και διακοπές), που συνιστούν την «ποιότητα ζωής».

Εισόδημα

Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των εργαζομένων από τις αποδοχές τους, η πλειονότητα (53%) εμφανίζεται «δυσαρεστημένη/πολύ δυσαρεστημένη». Το 26% εμφανίζεται «ούτε δυσαρεστημένο/ούτε ευχαριστημένο», ενώ μόλις το 16%, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 1/5 εμφανίζεται «πολύ ικανοποιημένο». Ως προς την αποταμίευση, το 74% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν αποταμιεύει, ενώ το 24% το επιτυγχάνει. Δηλαδή τα ¾ δηλώνουν αδυναμία αποταμίευσης και μόλις το ¼ υποστηρίζει ότι μπορεί να αποταμιεύει.

Σε συνέχεια των παραπάνω, σε ό,τι αφορά την κάλυψη βασικών αναγκών από ίδιους πόρους, το 46% δηλώνει ότι έχει καταφύγει σε δανεισμό το 2022, για να καλύψει «προσωπικά έξοδα και λογαριασμούς», ενώ το 53% ότι δεν έχει δανειστεί. Δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους δεν κατάφεραν με το εισόδημά τους, το 2022, να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες τους.

Μέτρα κυβερνητικής στήριξης

Σε σχέση με τα μέτρα κυβερνητικής στήριξης κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, το 67% των ερωτώμενων δηλώνει ότι αυτά «δεν με έχουν βοηθήσει καθόλου», το 21% ότι «με έχουν βοηθήσει αλλά δεν επαρκούν» και μόλις το 8% ότι «με έχουν βοηθήσει πολύ». Αντίστοιχα πλειονοτικά αρνητική στάση παρατηρείται και για τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση (power pass, fuel pass κ.λπ.), τα οποία στην ερώτηση αν «ικανοποιούν τις ανάγκες του πληθυσμού» αξιολογείται ότι δεν το επιτυγχάνουν («σίγουρα/μάλλον όχι») σε ποσοστό 71%, με το 28% να θεωρεί ότι το επιτυγχάνουν («σίγουρα/μάλλον ναι»)

Το 50% των ερωτώμενων δεν κατάφερε να κάνει διακοπές, το καλοκαίρι του 2022. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ανάμεσα σε όσους είναι οικονομικά ενεργοί το 47% των μισθωτών του Δημοσίου, το 43% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 47% των επαγγελματιών δεν πήγαν διακοπές, εύρημα που έρχεται να ενισχύσει ό,τι είδαμε και προηγουμένως, ότι δηλαδή το εισόδημα από τη μισθωτή εργασία είναι «ανεπαρκές» για σημαντικά μεγάλο ποσοστό μισθωτών.

Ποιότητα ζωής

Ακολούθως, το 71% δηλώνει ότι δεν έχει την εισοδηματική δυνατότητα για ψυχαγωγία και τις δραστηριότητες που θα επιθυμούσε. Μάλιστα, το 67% δηλώνει ότι σε σχέση με το 2019 έχει περιορίσει τις δαπάνες του για ψυχαγωγία εκτός σπιτιού. Στοιχεία και αυτά που συνηγορούν ότι η εισοδηματική δυσκολία ή και αδυναμία μεγάλων μερίδων του πληθυσμού, ακόμα και του οικονομικά ενεργού με εισοδήματα από εργασία, υπονομεύει κατά πολύ την ποιότητα ζωής, όπως αυτή ορίζεται από «στοιχειώδεις» δραστηριότητες, όπως η ψυχαγωγία ή και η δυνατότητα για καλοκαιρινές διακοπές.

* Γενικός Διευθυντής ΕΝΑ


📍 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ProRata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Α.Μ. Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΕΝΑ Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών. Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI). ΣΤΟΧΟΣ: Ατομα άνω των 17 ετών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο σύνολο της επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 800 άτομα (ελάχιστες βάσεις: 60 άτομα). Στρωματοποιημένη δειγματοληψία βάσει φύλου, ηλικίας και περιφέρειας μόνιμης διαμονής. Μέγιστο τυπικό σφάλμα +/-3,5% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΟΣ: 27/10 - 4/11 2022

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χάσμα γενεών για τα δικαιώματα, ελπίδα από τις προοδευτικές θέσεις των νέων
Αντιφατικές και αντιδραστικές στο σύνολό τους, με σημαντικές ωστόσο εξαιρέσεις, είναι οι στάσεις και πεποιθήσεις του πληθυσμού στην Ελλάδα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας...
Χάσμα γενεών για τα δικαιώματα, ελπίδα από τις προοδευτικές θέσεις των νέων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα «σκοτώνει» τα παιδιά της
Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Eteron και της About People στην Ελλάδα ⫸ Μόλις το 21,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ζει σε μια χώρα δικαιοσύνης.
Η Ελλάδα «σκοτώνει» τα παιδιά της
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαισιόδοξα για το μέλλον τους τα ελληνικά νοικοκυριά
Την ώρα που το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη καταγράφει υψηλό 20ετίας, στην Ελλάδα τα συναισθήματα παραμένουν ανάμεικτα ● Καλά νέα για τη μεταποίηση.
Απαισιόδοξα για το μέλλον τους τα ελληνικά νοικοκυριά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρω-διερμηνείς σε απόγνωση
Στο απόλυτο κενό βρίσκονται οι διαπιστευμένοι διερμηνείς συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι, μετά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, έχουν χάσει τα ημερήσια «συμβόλαιά» τους
Ευρω-διερμηνείς σε απόγνωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H BlackRock και ο θησαυρός των ελληνικών τραπεζών
Στα χρόνια της κρίσης, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα ανέθεσαν στην BlackRock τον «διαγνωστικό έλεγχο» των τραπεζών, δίνοντας στην αμερικανική εταιρεία πρωτοφανή...
H BlackRock και ο θησαυρός των ελληνικών τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εταιρεία που θέλει να σταματήσει να γυρίζει ο κόσμος
Έρευνα Investigate Europe: BlackRock, χταπόδι με αμέτρητα πλοκάμια. Ποτέ ξανά μια εταιρεία δεν συγκέντρωσε τόση δύναμη, οικονομική αλλά και πολιτική, σε σημείο που η διάκριση μεταξύ ιδιωτικής οικονομίας και...
Η εταιρεία που θέλει να σταματήσει να γυρίζει ο κόσμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας