• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 10.8°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 11.4°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 10.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 10.0°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Krikel, οι κουμπαριές και η... ασυλία

 • A-
 • A+
Στην πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής PEGA και αφορά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση της Ελλάδας και τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί. Η αποτύπωση της δαιδαλώδους διαδρομής του Predator και η χρήση του από την ΕΥΠ (κάτι για το οποίο είναι πεπεισμένοι στην Ευρώπη) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πρόσωπα και τα σχήματα που συμμετέχουν. Ο πίνακας που περιλαμβάνεται στη μελέτη είναι, αν μη τι άλλο, διαφωτιστικός.

Πριν από περίπου έναν μήνα σε σχετική έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» («Σκάνδαλο υποκλοπών: πώς στήθηκε ο ιστός κυβέρνησης - Λαβράνου», 12-11.2022), ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος μιλούσε για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Εως εκείνη τη στιγμή, είχε αρνηθεί πως έχει την οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Krikel, παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα (τα οποία είχε αποκαλύψει το tvxs.gr) που αποδείκνυαν την εμπλοκή του στην εν λόγω εταιρεία.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει τότε, επέμενε ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές αλλά και ότι δεν έχει «μετοχική» σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Είχε παραδεχτεί ότι συνεργάζεται με την Krikel και πως έχει συμφέρον η εταιρεία «να πηγαίνει καλά», καθώς η δική του δραστηριότητα αφορά το «system integration», δηλαδή την ενοποίηση συστημάτων που εμπορεύεται ή εκπροσωπεί η Krikel.

Εκείνη η έρευνα είχε αποκαλύψει και κάτι άλλο, ίσως πιο σημαντικό. Το γεγονός ότι στην εταιρεία Electrum Technologies του κ. Λαβράνου κι έπειτα από αλλαγές στο Δ.Σ. εμφανίζονταν δύο πρόσωπα ιταλικής καταγωγής, τα οποία, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, έφεραν ταυτότητες που ήταν κλεμμένες, γεγονός που σημαίνει πως τα δύο αυτά πρόσωπα είτε ήταν «κατασκευασμένα» είτε υπήρχαν αλλά χρησιμοποιούσαν κλεμμένες ταυτότητες. Ταυτόχρονα, η έρευνα είχε αποκαλύψει και το γεγονός πως κυκλοφορούσε επίσης μια ταυτότητα που έφερε φωτογραφία του κ. Λαβράνου με το ιταλικό όνομα Τζιάνι Μπέρτι.

Το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» στις 12/11/2022

Ο κ. Λαβράνος δήλωσε τότε πως αγνοούσε την ύπαρξή της και πως είχε ήδη κινηθεί νομικά με μήνυση κατά αγνώστων. Αυτό που δεν εξηγήθηκε, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι σε επικοινωνία με τη λογίστρια που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας Electrum αποκαλύφθηκε (όπως υποστήριξε η ίδια) ότι η υπογραφή ήταν πλαστή και δεν ήταν δική της, ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει ούτε τον κ. Λαβράνο αλλά ούτε και τον έναν εκ των Ιταλών μελών του Δ.Σ. της εταιρείας (το άτομο που συνυπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις).

Πλέον, από μια περίεργη ιστορία με πλαστές ταυτότητες έχουμε περάσει σε μια ιστορία με εικονικά τιμολόγια. Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο κ. Λαβράνος δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που του θέσαμε αναφορικά με τη σχέση της Krikel και της «Ιονία Τεχνική». Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να απολαμβάνει την προστασία του ελληνικού κράτους με όλους τους τρόπους. Υπενθυμίζεται ότι η «Εφ.Συν.» και οι Reporters United αποκάλυψαν ότι διαθέτει αστυνομική προστασία, κάτι που δεν διαψεύστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ή το αρμόδιο υπουργείο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τον έχει προστατέψει από κάθε άβολη διαδικασία του Κοινοβουλίου στην οποία ζητήθηκε η παρουσία του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ισως όλο αυτό να οφείλεται στις... κουμπαριές του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος με τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη, τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνο Τσουβάλα, αλλά κυρίως, με τον πρωθυπουργικό ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη. Κάπως έτσι εξηγείται αυτή η περίεργη ασυλία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα εμβάσματα συνδέουν Krikel, Intellexa και ΕΥΠ
Σύμφωνα με το insidestory.gr, η σύμβαση για τη χρήση του Predator έχει περάσει «στα κρυφά» μέσα από κάποια σύμβαση της ΕΥΠ και το σύστημα λειτουργεί από το 2020 σε «χώρο που ελέγχεται από την ελληνική...
Τα εμβάσματα συνδέουν Krikel, Intellexa και ΕΥΠ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωταγωνιστές των αποκαλύψεων μιλούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Οι δημοσιογράφοι Σταύρος Μαλιχούδης και Θανάσης Κουκάκης μιλούν στην «Εφ.Συν.» για την εμπειρία τους, όπως και η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου από το InsideStory.gr, το οποίο και έφερε στο φως την ιστορία...
Πρωταγωνιστές των αποκαλύψεων μιλούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας