• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 1.9°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.3°C
  4 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  58%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

«Αλήθειες» και «ψέματα» για τις «τεχνικές συμβουλές» στο ΥΠΕΝ

 • A-
 • A+
Η αποκάλυψη του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Χαρίτση. Η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ευρωκοινοβούλιο.

Με καθυστέρηση 24 ωρών απάντησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την τεκμηριωμένη καταγγελία του.

Χθες, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε για «διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς» με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ σε έναν και μόνο «τεχνικό σύμβουλο» στο ΥΠΕΝ.

Το υπουργείο απάντησε σήμερα καταλογίζοντας «ανεύθυνη ανακοίνωση» του τομεάρχη Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημοσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς» έγραφε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ντροπή».

Η αποκάλυψη Χαρίτση αφορά τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου, τον Κώστα Σκρέκα, που φαίνεται να αναζητεί «υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης» εντάσσοντας το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το ΥΠΕΝ μιλά για «ψέμα» και παρουσιάζει τη δική του «αλήθεια».

Τι λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΤΟ ΨΕΜΑ: «17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο “τεχνικό σύμβουλο” ενός και μόνο υπουργείου».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Μέσω Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού, το ΥΠΕΝ θα συνάψει συμφωνία μέχρι και με 8 εταιρείες συνολικά. Στη διαγωνιστική διαδικασία αναφέρεται ότι μπορεί να επιλεγούν μέχρι και 4 εταιρείες ανά Τμήμα, τη στιγμή που υπάρχουν δύο τμήματα στη διαδικασία  (Τμήμα 1: Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα γενικής διαχείρισης, Τμήμα 2: Υπηρεσίες παροχής νομικών συμβουλών και πληροφοριών).  Δεν αναφέρεται πουθενά η επιλογή ενός και μόνο συμβούλου, όπως ανακριβώς αναφέρει ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας αυθαίρετα κι αποσπασματικά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Και μάλιστα, όπως αναφέρεται καθαρά στην προκήρυξη, θα αναδειχθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Επιπλέον, τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν μια συμφωνία – πλαίσιο που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν χρειάζεται να απορροφηθούν στο σύνολό τους, αλλά θα αξιοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των έργων.

ΤΟ ΨΕΜΑ: «Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό που δεν αποκλείει καμία ελληνική εταιρεία από αυτόν, ενώ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ), υπό τη μορφή κοινοπραξιών. Στόχος της συμφωνίας πλαίσιο είναι η κάλυψη του συνόλου των αναγκών του ΥΠΕΝ για τις δράσεις του ΕΣΑΑ, μέσω μίας ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες αναθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του αντικειμένου και σε χρονοβόρες  διαδικασίες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων.

Επιμένει ο Αλ. Χαρίτσης

«Το ΥΠΕΝ σπεύδει να απαντήσει στην τεκμηριωμένη καταγγελία μας και επί της ουσίας να την επιβεβαιώσει. Αφού μας διαβεβαιώνει ότι τα 17 εκατ. θα δοθούν μέσω Διεθνούς Διαγωνισμού (αυτό προβλέπει ο Νόμος, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;), η ηγεσία του ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι δεν αποκλείονται και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και αυτοί τα συγκεκριμένα κονδύλια! Λες και αυτό που χρειάζονται οι μικρομεσαίοι είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς για τεχνικούς συμβούλους!», σχολιάζει ο Αλέξη Χαρίτσης, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι η μόνη. Έρχεται σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων προκηρύξεων που αθροίζουν συνολικά σε αδιανόητα ποσά για τέτοιες υπηρεσίες.

Η ουσία είναι μία: η κυβέρνηση σπαταλά εξωφρενικά υπερβολικούς πόρους σε συμβούλους και τεχνική βοήθεια ενώ θα έπρεπε η Δημόσια Διοίκηση να καλύπτει αυτές τις ανάγκες ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους. Πολύτιμους πόρους που στερείται η πραγματική οικονομία σήμερα που τους έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το θέμα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο

Η αποκάλυψη Χαρίτση έφτασε υπό τη μορφή ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του κόμματος της Κουμουνδούρου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς απευθύνομενος στην Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπο αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, σχετικά με την υλοποίηση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης, ρώτησε αν ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, Κώστας Σκρέκας, ζήτησε από TSI τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια, όπου θα ήταν δωρεάν.

Η αρμόδια επίτροπος υπογράμμισε στην απάντησή της «δεν ξέρω αν αυτά τα 17.6 εκατομμύρια προέρχονται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, δεν έχω λεπτομέρειες. Θα το ελέγξω. Πάντως η Ελλάδα γνωρίζει ότι μπορούμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη. Όσον αφορά τη συμβουλευτική μας για την ενέργεια, εμείς συνήθως χρησιμοποιούμε την IEA (International Energy Agency), δηλαδή μια δημόσια δομή».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ομιλία του, τόνισε ότι «τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πηγαίνουν για το καλό της οικονομίας, των περιφερειών και της οικονομίας, και όχι στις τσέπες επιτήδειων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποκάλυψη Χαρίτση για τις «τεχνικές συμβουλές» από «χρυσάφι» στο ΥΠΕΝ
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλά για «διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς» με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ σε έναν και...
Αποκάλυψη Χαρίτση για τις «τεχνικές συμβουλές» από «χρυσάφι» στο ΥΠΕΝ
ΒΟΥΛΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την τροποιημένη σύμβαση του Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός»
Την κατάθεση στη Βουλή της τροποποίησης της σύμβασης που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ζητούν τα πραγματικά στοιχεία του κειμένου, ώστε να...
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την τροποιημένη σύμβαση του Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαγειρείο» στα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κοινή δήλωση των βουλευτών Φάμελλου-Πέρκα για την πρόθεση Σκρέκα να μεταθέσει χρονικά την υπουργική απόφαση για τη φορολόγησή τους με πρόσχημα τον υπολογισμό των υπερκερδών μέχρι και τον τρέχοντα μήνα.
«Μαγειρείο» στα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας