• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 10.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.9°C
  6 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  3 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.7°C
  3 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.2°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  7 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 8.3°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.8°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.7°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  86%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικη δήλωση του Αντώνη Διαματάρη

 • A-
 • A+
Τι υποστηρίζει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για το πτυχίο και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης • Η απάντηση των συντακτών της «Εφ.Συν.».

«Στις 29 Οκτωβρίου 2022, στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης της Εφημεριδάς των Συντακτών (Αρ. Φύλλου 2.940) έχετε δημοσιεύσει άρθρο με τον τίτλο “Το ανήθικο πλεονέκτημα της δεξιάς”, το οποίο αφορούσε τα δήθεν σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσότακη, μεταξύ των οποίων αναφέρεστε και σε εμένα. Ειδικότερα, στην πρώτη σελίδα του φύλλου δημοσιεύετε τις φωτογραφίες των κκ. Πάτση, Κοντολέοντα και τη δική μου, με υπέρτιτλο “Τρία χρόνια παρανομίες και σκάνδαλα” και κεντρικό τίτλο, με κεφαλαία γράμματα, “ΤΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ” και στη σελ. 6 του ίδιου φύλλου και υπό τον τίτλο “Ολα τα ‘μπουμπούκια’ του προέδρου ανθίζουν στην... αυλή του Μαξίμου” και με μεσότιτλο “Οι χωρίς προσόντα”, με κατηγορείται ότι δήθεν είχα δηλώσει ψευδώς ότι έχω μεταπτυχιακό από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία έχει δημοσιευτεί και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας άρθρο υπό τον τίτλο “Ολα τα ‘μπουμπούκια’ του προέδρου ανθίζουν στην... αυλή του Μαξίμου” με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Κατόπιν, στις 31 Οκτωβρίου 2022 με νεότερο δημοσίευμά σας στην ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο “Θα μας κάνει αγωγή ο κ. Διαματάρης; Ας το κάνει...”, προς απάντηση στο από 31.10.2022 tweet μου στο οποίο είχα αναρτήσει φωτογραφία του εν λόγω μεταπτυχιακού μου, συνεχίζεται την επίθεση εναντίον μου, όχι μόνο εμμένοντας στους (κατά τα άλλα αβάσιμους και συκοφαντικούς) ισχυρισμούς σας ότι δήθεν δεν έχω πάρει το μεταπτυχιακό μου αλλά και διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενά μου. Ειδικότερα, αναφέρετε τα εξής: “Σήμερα, 31 Οκτωβρίου 2022 ο κ. Διαματάρης εμφανίστηκε στο twitter με φωτογραφία ενός μάστερ που φαίνεται ότι πήρε πέρυσι, το 2021 και δύο χρόνια μετά από τα δημοσιεύματα του 2019. Μας λέει ‘συκοφάντες’ την ώρα που ο ίδιος είχε παραδεχθεί τότε πως δεν πήρε ποτέ μεταπτυχιακό για ‘οικονομικούς λόγους’”. Ωστόσο όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το περιεχόμενο των ως άνω δημοσιευμάτων είναι καταφανώς ψευδές, ανήθικο και έχει στόχο να με διασύρει προσωπικά, με άμεσο προφανώς αντίκτυπο και στο κύρος της κυβέρνησης, στην οποία υπηρέτησα ως Υφυπουργός των Εξωτερικών, Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού με τον οποίο είναι γνωστό ότι διατηρώ από παλιά φιλικές σχέσεις. Ειδικότερα, με τα ως άνω δημοσιεύματα σας με κατηγορείτε ότι είχα δήθεν δηλώσει ψευδώς ότι είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Columbia, “είδηση” η οποία είχε διαρρεύσει ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 σε κάποιο αναξιόπιστο και περιθωριακό blog, και είχε αναπαραχθεί από τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο διαφόρων ομιλιών του (μεταξύ των οποίων στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στη Βουλή).

Ωστόσο, όπως ήδη έχω καταστήσει γνωστό με σχετικό άρθρο μου στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” της 11ης Δεκεμβρίου 2021 - Αρ. Φύλλου 35105 (Σχετ. Α), την οποία υπηρέτησα ως Εκδότης / Διευθυντής για περισσότερα από 40 χρόνια, έχω ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Columbia ήδη από τον Ιανουάριο του 1977. Τούτο προκύπτει ευχερώς από την από 11.12.2019, ψηφιακά υπογεγραμμένη, επιστολή (Σχετ. Β) του ως άνω Πανεπιστημίου (η οποία μου απεστάλη κατόπιν σχετικού αιτήματος μου για τη λήψη αντιγράφου του πτυχίου μου) η οποία αναφέρει επί λέξει (σε μετάφραση στα Ελληνικά) τα εξής:

“Με την επιστολή αυτή βεβαιώνεται ότι ο κάτωθι φοιτητής έχει ολοκληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Columbia στις 26 Ιανουάριου 1977. Το πτυχίο θα απονεμηθεί στις 12 Φεβρουάριου 2020. Ονομα: Αντώνης Η. Διαματάρης”.

Καθίσταται επομένως απόλυτα σαφές ότι ήδη από τις 26 Ιανουάριου 1977 είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο εν λόγω Πανεπιστήμιο και ότι από το ως άνω έτος πληρούσα τις προϋποθέσεις για την απονομή του μεταπτυχιακού διπλώματος μου. Το ότι εξαιτίας διαφόρων συγκυριών (προσωπικών αλλά και οικονομικών) δεν είχα παραλάβει μέχρι πρόσφατα επίσημο αντίγραφο αυτού δεν αναιρεί το γεγονός ότι αφενός φοίτησα πράγματι στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, αφετέρου από τον Ιανουάριο του 1977 (εδώ και 45 έτη δηλαδή) και εφόσον έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου, θεωρούμαι απόφοιτος αυτού. Επομένως, είναι προφανές ότι ουδέποτε δήλωσα ψευδώς ότι είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Columbia, σε αντίθεση με τα όσα ψευδώς και συκοφαντικώς επιμένετε να ισχυρίζεστε.

Επίσης, και όσον αφορά τους ισχυρισμούς σας ότι δήθεν πήρα το πτυχίο μου πέρσι, επαναλαμβάνω, όπως ήδη έχω αναφέρει στο από 11 Δεκεμβρίου 2021 άρθρο μου στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ, ότι κατόπιν της αίτησης που υπέβαλα για τη χορήγηση αντίγραφου του πτυχίου μου, μου απεστάλη η από 11.12.2019 ως άνω επιστολή του Πανεπιστημίου Columbia με την οποία (εκτός του ότι βεβαιώνεται η ολοκλήρωση των σπουδών μου ήδη από τις 26 Ιανουάριου 1977), ορίστηκε ημερομηνία απονομής του διπλώματος μου η 12η Φεβρουάριου 2020.

Εν συνεχεία και λόγω του χρονικού διαστήματος που είχε παρέλθει (40 και πλέον έτη) το Πανεπιστήμιο έπρεπε αφενός να ανεύρει το φάκελό μου (δεδομένου ότι τα αρχεία του έτους αυτού δεν ήταν ψηφιοποιημένα) αφετέρου να εξετάσει αυτόν διεξοδικά λόγω και των διαστάσεων που έλαβε το ζήτημα στη χώρα μας. Προς τούτο μάλιστα μου απέστειλε την από 16.12.2019 επιστολή (Σχετ. Γ) με την οποία με ενημέρωνε ότι “παρά το γεγονός ότι από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι πληρείται τις προϋποθέσεις για την απονομή MBA από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Columbia το 1977, είμαστε στη διαδικασία κατανόησης των λόγων που το πτυχίο δεν σας απονεμήθηκε νωρίτερα. Χρειάζεται να καταλάβουμε αυτό πριν δεσμευτούμε να σας απονείμουμε το πτυχίο. Οπως καταλαβαίνετε, έχουν παρέλθει πάνω από 40 χρόνια από την πλήρωση των προϋποθέσεων απονομής του πτυχίου. [...]”.

Πέραν της γραφειοκρατίας του Πανεπιστημίου, κατά το χρόνο εκείνο ξέσπασε και η πανδημία του κορωνοϊού με αποτέλεσμα η απονομή των διπλωμάτων να καθυστερήσει έτι περαιτέρω και εν τέλει να οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου 2021. Αυτή την ημερομηνία φέρει και το δικό μου πτυχίο, όχι όμως επειδή αυτή αναφέρεται στο χρόνο περάτωσης των σπουδών μου (ο οποίος σύμφωνα με τα λοιπά έγγραφα του Πανεπιστημίου ανάγεται στο έτος 1977) αλλά επειδή κατά το χρόνο αυτό έλαβε χώρα η απονομή των διπλωμάτων και τέθηκε σε αυτά η σφραγίδα του Πανεπιστημίου (όπως εξάλλου αυτό προκύπτει από την αναφορά σε αυτό ότι “σε πίστωση των ανωτέρω θέτουμε στη σφραγίδα μας στο παρόν στην πόλη της Νέας Υόρκης την εικοστή πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου του έτους δύο χιλιάδες είκοσι ένα”).

Εξάλλου, σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατόν να παραλάβω ένα προχρονολογημένο πτυχίο με ημερομηνία του 1977, και τούτο μάλιστα δεδομένου ότι ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Boris Yavitz απεβίωσε το 2009 ενώ ο τότε Πρόεδρος William J. McGill ήδη από το 1997!! Τέλος και όσον αφορά τη δήθεν παραδοχή μου ότι δεν πήρα το πτυχίο μου για οικονομικούς λόγους, φράση την οποία ερμηνεύετε κατά το δοκούν για να υποστηρίξετε τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας, σας διευκρινίζω ότι ουδέποτε ανέφερα ότι δεν φοίτησα στο Πανεπιστήμιο του Columbia ή ότι δεν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου αλλά ότι για λόγους οικονομικούς δεν είχα καταφέρει να παραλάβω το πτυχίο μου.

Από τα ανωτέρω επομένως αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, το σύνολο των ως άνω αναφερόμενων δημοσιευμάτων που έχουν αναρτηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της εφημερίδας σας και αφορούν στο πρόσωπό μου, είναι προδήλως αβάσιμα, αναληθή και συκοφαντικά, συνιστούν δε άκριτη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας και καθήκοντος, διασταύρωσης και επιβεβαίωσης του διαδιδόμενου ισχυρισμού (αρχές τις οποίες οφείλετε να τηρείτε στο πλαίσιο της επαγγελματικής σας δραστηριότητας)».

Η απάντηση των συντακτών

Δεν ξέρουμε τι ισχύει στις ΗΠΑ, ωστόσο στην Ελλάδα άλλο πράγμα είναι το «πληρώ τις προϋποθέσεις να πάρω πτυχίο αλλά δεν το έχω πάρει» και άλλο πράγμα το «έχω πάρει το πτυχίο μου». Πέραν αυτού υπενθυμίζουμε στον κ. Διαματάρη τη δήλωσή του μόλις είχε γίνει η γνωστή η ιστορία, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να αλλάξει το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και σύμφωνα με την οποία είχε παρακολουθήσει το πρόγραμμα σπουδών χωρίς όμως να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο: «Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπίστωσα σήμερα πως όσα αναφέρονται στο βιογραφικό μου σημείωμα, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτέλεσαν αφορμή για αρνητικό σχολιασμό. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζω ότι στο βιογραφικό μου σημείωμα αναφέρω ότι σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) στο Πανεπιστήμιο Columbia, καθώς πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών. Λυπάμαι αν η ως άνω διατύπωση προκάλεσε οποιαδήποτε παρερμηνεία ως προς το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου σπουδών, ιδίως μάλιστα όταν είναι γνωστή η επί δεκαετίες προσφορά μου στα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού».

Γιάννης Μπασκάκης, Δημήτρης Τερζής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα μάς κάνει αγωγή ο κ. Διαματάρης; Ας το κάνει...
Μέσω twitter o πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Αντώνης Διαματάρης, προαναγγέλλει ότι «αναγκάζεται» -από ποιoν άραγε;- να ασκήσει αγωγή εναντίον μας...
Θα μάς κάνει αγωγή ο κ. Διαματάρης; Ας το κάνει...
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Όταν ο Αντώνης Διαματάρης έλεγε ότι τελείωσε το Columbia
Μπορεί ο υφυπουργός Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι υπήρξε παρερμηνεία «ως προς το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου σπουδών» του αμερικανικού πανεπιστημίου, ωστόσο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», στις...
Όταν ο Αντώνης Διαματάρης έλεγε ότι τελείωσε το Columbia
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Εγκληματικοί πλιατσικολόγοι της ΕΒΖ οι «επενδυτές» της Μητσοτάκης Α.Ε.
Ανακοίνωση-καταγγελία στην κυβέρνηση και το οργανωμένο έγκλημα που συντελούνταν για χρόνια στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εξέδωσε το ΜέΡΑ25 με αφορμή το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»
ΜέΡΑ25: Εγκληματικοί πλιατσικολόγοι της ΕΒΖ οι «επενδυτές» της Μητσοτάκης Α.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια επιστολή και μια απάντηση
Απ’ αφορμή το άρθρο του Γιώργου Πετρόπουλου «Καλό ως λογοτεχνία - Κάκιστο ως ιστορία», το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 27/12/2022 και αφορά το τελευταίο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, λάβαμε και δημοσιεύουμε...
Μια επιστολή και μια απάντηση
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αντιπολίτευση από Ανδρέα Λοβέρδο για «χάρη» των αποφοίτων δραματικών σχολών
Μέχρι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. που δε φημίζεται για τις αντικυβερνητικές του απόψεις, έψεξε την υπουργό Παιδείας για την απόφαση που υποβαθμίζει τα πτυχία των σπουδαστών δραματικών σχολών.
Αντιπολίτευση από Ανδρέα Λοβέρδο για «χάρη» των αποφοίτων δραματικών σχολών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας