• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 9.9°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.1°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.0°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.1°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 9.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 5.6°C / 9.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 9.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 8.8°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 9.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.5°C
  2 BF
  67%

Γρεβενά: Περίεργες συμπτώσεις στο ξεπούλημα πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σχέση του Πάτση με τα γεράκια των funds

 • A-
 • A+
Hταν μόνο αντιπροσφυγικές οι θέσεις του κ. Πάτση που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φύγουν οι πρόσφυγες από τα ξενοδοχεία των Γρεβενών, με αποτέλεσμα το 90% αυτών να χρεοκοπήσει; ● Μήπως οι θέσεις ήταν προκάλυμμα για τον Αρμαγεδδώνα πλειστηριασμών που έχει πλέον ξεκινήσει, με περιουσίες να περνούν στα χέρια ξένων (;) funds; ● Eχει σχέση ο κ. Πάτσης με τα εξωχώρια αυτά συμφέροντα; ● Αληθεύει ότι είχε ξεναγήσει εκπροσώπους αυτών των funds στην περιοχή ενάμιση χρόνο πριν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί; ● Η αλληλουχία γεγονότων και δράσεων -όπως καταγράφονται σε ρεπορτάζ τα οποία έγιναν σε «νεκρό χρόνο»- γεννά πολλά ερωτήματα.

Ενώ στη Νέα Δημοκρατία ανακάλυψαν αίφνης έκπληκτοι τις δραστηριότητες του γαλάζιου βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, στη δυτική Μακεδονία ήταν γνωστό από καιρό το τι συνέβαινε, όπως προκύπτει από τα όσα αποκαλυπτικά είχε γράψει από τον Ιούνιο ακόμη ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουταβάς στην τοπική ιστοσελίδα Vetonews.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ναυαρχίδα του ξενοδοχειακού κλάδου των Γρεβενών που ανήκει στα πολυτελή συγκροτήματα στην περιοχή της Σμίξης πέρασε στα χέρια μιας ελληνικής Α.Ε., ονόματι ERDA TERRA, μέσω πλειστηριασμού. Πριν από έναν χρόνο, μια άλλη ξενοδοχειακή μονάδα στον ίδιο γεωγραφικό άξονα πέρασε σε άλλη εταιρεία, ξανά μέσω πλειστηριασμού. Για όσους γνωρίζουν τις μονάδες στον αυχένα της Γρεβενιώτικης Πίνδου, και τα δύο συγκροτήματα είναι υψηλών απαιτήσεων.

Αγωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έγραφε τότε ο συνάδελφος εκ δυτικής Μακεδονίας, το τίμημα του πρώτου πλειστηριασμού ήταν η ελάχιστη προσφορά της εταιρείας, 800.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του ακίνητου από την ΔΟΥ Γρεβενών είναι 2.500.000 ευρώ. Ανθρωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, που με τις πολυτελείς μονάδες τους έφεραν τα ορεινά Γρεβενά στην κορυφή του χειμερινού τουρισμού, κάνοντάς τα έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της χώρας, του μετέφεραν «την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το ζοφερό μέλλον των μονάδων του ορεινού όγκου» αφού τουλάχιστον άλλες 5 η 6 ξενοδοχειακές μονάδες είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να πέσουν στα ράμφη των ξένων funds…

Εγραφε στις 21 Ιουνίου 2022 το vetonews.gr: «Το χρυσό στέμμα γύρω από το οποίο στοιχήθηκαν οι περισσότερες επενδύσεις του ξενοδοχειακού κλάδου ήταν το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μετά του Παρνασσού, που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. (...) Από το Leader της περιόδου 1997-2001 δημιουργήθηκαν 14 ξενοδοχειακές μονάδες, δυναμικότητας 420 κλινών, και οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν ως ενίσχυση το 50% της επένδυσης, δηλαδή 1,8 εκατ. ευρώ. Ενώ την περίοδο 2000 - 2008 από το ΟΠΑΑΧ δημιουργήθηκαν 16 ξενοδοχειακές μονάδες 560 κλινών, με 60% ενίσχυση, όπου οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν συνολικά 3,5 εκατ. ευρώ. Στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών δημιουργήθηκαν 40 ξενοδοχειακές μονάδες, δυναμικότητας 942 κλινών, και 4 καταστήματα εστίασης. Τη δεκαετία του 2000, η περιοχή έτρεχε με αλματώδεις ρυθμούς, με διανυκτερεύσεις ακόμη και τη θερινή περίοδο, αφού αρκετοί επέλεγαν τη Βασιλίτσα για τη δροσιά της Βάλιας Κάλντας και των βουνών της, με σημείο καμπής την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2009, οι διανυκτερεύσεις στην περιοχή αγγίζουν τις 55.481, ενώ το 2013 μετά βίας αγγίζουν τις 2.154.

»Οι περισσότεροι ξενοδόχοι σταματούν να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις το 2012, άλλοι το 2013, ενώ, λίγα χρόνια μετά, τα δάνειά τους πωλούνται σε ξένα funds. Στα μέσα του 2016, για μερικούς μόνο μήνες φιλοξενείται δοκιμαστικά το πρώτο γκρουπ 350 προσφύγων, ενώ από το 2018, με τη συνδρομή και του Περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, συμφωνείται με την κυβέρνηση η υλοποίηση ενός προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων που θα διαρκέσει ώς τα μέσα του 2020.

Περίπου 900 πρόσφυγες διαμένουν διαδοχικά στα 8 μεγάλα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου. Είναι η περίοδος που οι ιδιοκτήτες εναποθέτουν την τελευταία τους ελπίδα να σώσουν τις επιχειρήσεις τους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων που τρέχει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.».

Υπονόμευση

Ο Σπύρος Κουταβάς, εν συνεχεία, θυμίζει ότι στα Γρεβενά το τέλος του συγκεκριμένου προγράμματος επισπεύσθηκε κατά πολύ για πολιτικούς λόγους: «Από τη μια ήταν ο βουλευτής της μονοεδρικής Ανδρέας Πάτσης, που έκανε προεκλογικό αγώνα στην περιοχή, υποσχόμενος την απομάκρυνση των προσφύγων, στρεφόμενος ακόμη κι εναντίον των ξενοδόχων, όπου τους κατηγορούσε ότι, με τις επιλογές τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, υπονομεύουν την τουριστική ανάπτυξη των Γρεβενών, και από την άλλη ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, που για θρησκευτικούς και ιδεολογικούς λόγους (μουσουλμάνοι και αλλοίωση πληθυσμού) δεν επιθυμούσε την παραμονή τους.

Ο πρώτος, αν και βουλευτής, δεν καταδέχτηκε να συναντηθεί ούτε μία φορά με τους επιχειρηματίες του ορεινού όγκου που διαθέτουν 10 μονάδες με τουλάχιστον 700 κλίνες, ενώ, αντίθετα, ο περιφερειάρχης τούς περιέγραψε το όραμά του, ότι μόλις φύγουν οι πρόσφυγες “θα αναπτύξει στα Γρεβενά τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό!”. Βέβαια, και οι δύο γνώριζαν λεπτομέρειες για τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση, ότι τα δάνειά τους όχι μόνο έχουν πωληθεί σε ξένα funds, αλλά και ότι κάποια εξ αυτών με δικαστικές ενέργειες είχαν φροντίσει να εισπράττουν ακόμη και μέρος της αποζημίωσης από τη φιλοξενία των προσφύγων, μετά το μερίδιο που κατακρατούσε το Δημόσιο από τυχόν οφειλές φόρων και εισφορών ασφαλιστικών ταμείων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα ήξεραν όλα για τον Πάτση στο Μαξίμου
Οπως καρφώνει και ο ίδιος ο «γαλάζιος» βουλευτής, βρισκόταν από την Κυριακή σε συνεργασία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο.
Τα ήξεραν όλα για τον Πάτση στο Μαξίμου
ΒΟΥΛΗ
Αίρεται η ασυλία του κ. Πάτση
Ομόφωνη απόφαση της αρμόδια Επιτροπής για τον βουλευτή, που αγόραζε με δάνεια κοψοχρονιά «κόκκινα» δάνεια, έπαιρνε δουλειές από το Δημόσιο με απευθείας αναθέσεις και εισέπραξε πάνω από 800.000 ευρώ από τα ΕΛΤΑ
Αίρεται η ασυλία του κ. Πάτση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο βουλευτής της Ν.Δ. που είναι ταυτόχρονα Πάτσης και Μαραβέγιας»
Ο Παύλος Πολάκης επανέρχεται στο θέμα με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Παναγή Καππάτο ο οποίος, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εργάζεται ως αποκλειστικός δικηγόρος εισπρακτικής εταιρείας που...
«Ο βουλευτής της Ν.Δ. που είναι ταυτόχρονα Πάτσης και Μαραβέγιας»
ΒΟΥΛΗ
Ολα τα σκάνδαλα στην... πίστα
Νέοι προβολείς θα πέσουν προσεχώς στα σκάνδαλα που κλυδωνίζουν το Μαξίμου, παρά την επιχείρηση συσκότισης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, στην οποία εξακολουθούν να επιδίδονται συστηματικά...
Ολα τα σκάνδαλα στην... πίστα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και η πρώην σύζυγος του Ανδρέα Πάτση έκανε δουλειές με το Δημόσιο
Σε σάγκα εξελίσσεται η υπόθεση Πάτση, καθώς «χρυσές δουλειές» με το ελληνικό Δημόσιο δεν έκανε μόνο ο ίδιος, αλλά και η πρώην σύζυγός του.
Και η πρώην σύζυγος του Ανδρέα Πάτση έκανε δουλειές με το Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας