• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 11.9°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κυβερνητικές αλχημείες και νέα χαράτσια στην ενέργεια

 • A-
 • A+

Με ένα νέο πρόσθετο φόρο που θα πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για να συγκεντρώνονται χρήματα τα οποία θα δίνονται μετά ως επιδοτήσεις στους ασήκωτους λογαριασμούς, συνόδευσε η κυβέρνηση τις σημερινές εξαγγελίες για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον συνήθη τρόπο του διαγγέλματος και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και του κινδύνου να θέσουν ενοχλητικές ερωτήσεις με δύσκολη απάντηση.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι για τον μήνα Σεπτέμβριο η επιδότηση στα νοικοκυριά θα φθάσει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,639 ανά κιλοβατώρα) έναντι 337 ευρώ τον Αύγουστο. Πρόκειται για μια επιδότηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ΔΕΗ καθώς ήταν εκείνη που αύξησε την βασική της χρέωση κατά 62,1% στα 788 ευρώ έναντι 486 τον Αύγουστο.

Ο υπουργός προσπάθησε να αντικρούσει την κριτική που -ενίοτε- γίνεται για επιδότηση των κερδών των επιχειρήσεων ενέργειας με χρήματα των φορολογουμένων.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του για το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης που δημιούργησε η κυβέρνηση: «Ήδη κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράξαμε 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές». Στο σημείο αυτό, βέβαια, παρέλειψε να αναφέρει ποια είναι η αρχική πηγή των χρημάτων αυτών, δηλαδή εάν είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές που πρώτα χρεώνονται υπερβολικά και μετά έρχεται το κράτος να τους δώσει την επιδότηση.

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά του στο νέο «χαράτσι» που δημιουργείται από τον Σεπτέμβριο. Οπως ανέφερε, οι οικιακοί καταναλωτές θα πληρώνουν ένα λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα για να δημιουργηθεί αποθετικός λογαριασμός προκειμένου να λειτουργήσει Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τι θα αφορά ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου και ποιοι θα είναι οι αντισυμβαλλόμενοι σε αυτόν. Είπε όμως κάτι πιο ενδιαφέρον ότι αυτός ο πόρος θα περιληφθεί στις χρεώσεις ΥΚΩ. Αν ληφθεί υπόψη ότι για ένα μέσο νοικοκυριό η χρέωση αυτή σήμερα είναι 0,69 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η αύξηση κατά ένα λεπτό ανεβάζει το ποσό στα 1,69 λεπτά, δηλαδή μια αύξηση σχεδόν 150%.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ υποτίθεται πως συγκέντρωναν χρήματα για να χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, η αυξημένου κόστους ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά που δεν συνδέονται με καλώδιο και καίνε πετρέλαιο. Παλαιότερα, μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι οι χρεώσεις αυτές θα μειωθούν επειδή πολλά νησιά πλέον συνδέονται καλωδιακά με την ηπειρωτική χώρα.

Η μείωση αυτή ουδέποτε συνέβη, ενώ στο μεταξύ συνέβη και το άλλο: Η παραγωγή ρεύματος από πετρέλαιο κατέστη φθηνότερη από την παραγωγή με φυσικό αέριο! Τώρα ο υπουργός υποσχέθηκε ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ «θα εξορθολογιστούν» μειούμενες κατά 70%. Μέχρι να συμβεί, όμως, αυτό, οι καταναλωτές θα πληρώσουν την αυξημένη κατά 6,7% χρέωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας
Νέες υποσχέσεις για φορολόγηση των τεράστιων υπερκερδών από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος, όμως, ακόμη δεν έχει εισπράξει το 90% των υπερκερδών από...
Νέες υποσχέσεις για τα υπερκέρδη της ενέργειας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοινώθηκαν τα ποσά που θα δωθούν τον Απρίλιο για την επιδότηση ρεύματος
Το ύψος των επιδοτήσεων που η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τον προηγούμενο μήνα για τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου γνωστοποίησε ο Κώστας Σκρέκας, με επιστολή στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανακοινώθηκαν τα ποσά που θα δωθούν τον Απρίλιο για την επιδότηση ρεύματος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλέπει μόνο κερδοσκοπία... εξωτερικού
Λίγο έλειψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να... καταγγείλει τα «διεθνή μονοπώλια» μιλώντας μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για «κερδοσκοπία» στις αγορές ενέργειας.
Βλέπει μόνο κερδοσκοπία... εξωτερικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ θα έχει σχεδόν...
Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει η κυβέρνηση σε... ακάλυπτες επιδοτήσεις
Μπορεί για τα νοικοκυριά το μαγείρεμα να στοιχίζει πλέον χρυσάφι, για την κυβέρνηση όμως το «μαγείρεμα» των εξαγγελιών της υποτιθέμενης κρατικής στήριξης και των επιδοτήσεων αναδεικνύεται σε κυρίως πιάτο.
Επιμένει η κυβέρνηση σε... ακάλυπτες επιδοτήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας