• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.6°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 28.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.1°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  44%

2022: Ο κ. Ντογιάκος υποκλίνεται στον κ. Σεραφείμ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς ο «παναθηναϊκάκιας» έγινε βαμμένος «γαύρος»

 • A-
 • A+
Η συγγνώμη του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προς τον Ευάγγελο Μαρινάκη μέσω του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Φαινόμενο συχνό, από την εποχή που κηρύχτηκε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, οι προνομιακές σχέσεις ανώτερων εκκλησιαστικών παραγόντων με στελέχη της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η επίσκεψη του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου την περασμένη Παρασκευή στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ξεπέρασε κάθε σχετικό προηγούμενο. Η συνάντηση προβλήθηκε με πρωτοφανή τρόπο από τον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης: κείμενο, βίντεο και 48 φωτογραφίες (www.imp.gr).

Ο κ. Ντογιάκος αναφέρθηκε στα «ειλικρινή αισθήματα υιικού σεβασμού, ιδιαίτερης τιμής, αγάπης και χαράς» τα οποία τρέφει για τον Σεραφείμ και πρόσθεσε ότι «οι πράξεις σας, το πλούσιο έργο σας, η εντιμότητά σας και η τόλμη σας με έκαναν να στρέψω το βλέμμα μου στο πρόσωπό σας από τα νεανικά μου χρόνια και έκτοτε να παραμένει προσηλωμένο μέχρι και σήμερα σε εσάς».

Από την πλευρά του, ο κ. Σεραφείμ ανταπέδωσε: «Είναι μεγάλη μας η χαρά, η τιμή και η ευλογία να έχουμε τον άνθρωπο της βαθιάς αλήθειας, της μεγάλης επιστημοσύνης στον ύψιστο αυτό θώκο της Δικαιοσύνης». Και στη συνέχεια «δόξασε τον Πανάγιο Θεό μας επειδή ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος μέχρι και σήμερα παραμένει ένας αγωνιστής των δημοκρατικών ιδεωδών και της ευνομίας και της ευταξίας. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Θεός τον δικαίωσε και τον ανύψωσε τόσο πολύ».

Τα συμβολικά δώρα

Η επίσημη δικαιολογία για αυτές τις υπερβολές, ότι δηλαδή πρόκειται για μια εθιμοτυπική συνάντηση δύο παλιών συμφοιτητών της Νομικής, δεν είναι αρκετά πειστική. Πολύ περισσότερο που συνοδεύτηκε και με την ανταλλαγή δώρων υψηλής συμβολικής σημασίας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρόσφερε στον μητροπολίτη μια «επισκοπική βακτηρία», ενώ εκείνος του πρόσφερε μια εικόνα του «προστάτη του Δικαστικού Σώματος, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου». Το μήνυμα του κ. Ντογιάκου ήταν σαφές, σε μια περίοδο που συζητείται το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ο Σεραφείμ προβάλλει ως ένας πιθανός διεκδικητής του θρόνου και πάντως κάποιος που μπορεί να παίξει ρόλο στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον λόγο που οδήγησε τον κ. Ντογιάκο σ’ αυτή την κίνηση. Ο ίδιος, κατά την πρόσφατη εκλογή του στο ανώτατο εισαγγελικό αξίωμα, είχε θυμίσει τον πράγματι σημαντικό ρόλο που είχε παίξει κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής με τη σύνταξη της πρότασης που έγινε δεκτή το 2014 ως παραπεμπτικό βούλευμα και αντιμετώπιζε τη Χρυσή Αυγή για πρώτη φορά ως εγκληματική οργάνωση, όπως ορίζει το άρθρο 187 Π.Κ.

Ομως τότε του κόλλησε και ένα παρατσούκλι που πλέον το αντιμετωπίζει ως εμπόδιο. Ο λόγος, βέβαια, για το αμφισβητούμενης γνησιότητας ηχητικό που φέρεται να έχει καταγραφεί από τηλεφώνημα του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μιλά για έναν «παναθηναϊκάκια», εννοώντας τον κ. Ντογιάκο. Και βέβαια τα οπαδικά φρονήματα οποιουδήποτε πολίτη δεν έχουν καμιά σημασία, αλλά η Χρυσή Αυγή, διά του Κασιδιάρη, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το ηχητικό ως απόδειξη κάποιας σκοτεινής σκευωρίας εις βάρος της. Γνωρίζουμε σήμερα ότι απέτυχε. Μόνο που ο χαρακτηρισμός «παναθηναϊκάκιας» χρησιμοποιήθηκε και μέσα στη Βουλή, από τον Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο οποίος «επιτέθηκε στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο και ανέφερε, ότι “οι πάντες μπορούν να καταλάβουν πόσο αντικειμενικός είναι ο γνωστός και ως παναθηναϊκάκιας κ. Ντογιάκος” προσθέτοντας, ότι, όπως λέγεται, ο γιος του εισαγγελέα εργάζεται σε εταιρεία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ενώ ένας άλλος πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο Νίκος Πατέρας, φιλοξενεί τον κ. Ντογιάκο στον Αστέρα» («Το Βήμα», 7.6.2016).

Μία μέρα νωρίτερα, ο κ. Μαρινάκης είχε καταγγείλει τον εισαγγελέα που πρότεινε την προφυλάκισή του για την υπόθεση των στημένων αγώνων ότι τελούσε «σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου». Και πρόσθετε ότι «ο ρόλος του Ισ. Ντογιάκου σε δικαστικές υποθέσεις μείζονος κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ο χειρισμός των οποίων έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη και προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελούν ήδη αντικείμενο πειθαρχικής έρευνας από την Ελληνική Δικαιοσύνη» («Καθημερινή», 6.6.2016).

Ας μην παραξενευόμαστε, λοιπόν, για τη θερμή συνάντηση του «διώκτη της Χρυσής Αυγής» με τον υπερσυντηρητικό μητροπολίτη που ανακάλυψε μόνο όψιμα ότι πρόκειται για «σατανιστές», ενώ ήταν εκείνος που λίγους μήνες νωρίτερα κατέθετε μήνυση για μια θεατρική παράσταση, συνοδευόμενος από τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά.

Στενές σχέσεις

Αλλά αυτό που ενδιαφέρει εδώ τον κ. εισαγγελέα είναι ότι ο παλιός του συμφοιτητής μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα με τον κ. Μαρινάκη. Ο κ. Σεραφείμ διατηρεί πολύ στενή σχέση με τον μεγαλοεφοπλιστή, εξυμνώντας τον με κάθε ευκαιρία, φτάνοντας στο σημείο να παρεμβαίνει στα ζητήματα της Δικαιοσύνης, επικαλούμενος τη… δικαστική του προϋπηρεσία: «Από την ενασχόληση με ανακριτικά καθήκοντα αρκετά χρόνια στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, έχω τη δυνατότητα να εκφράσω δημόσια τη γνώμη μου αναφορικά με την παρανόμως δημοσιοποιηθείσα πρόταση του αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών καθ’ ο μέρος αφορά αυτή στον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Πειραιώς και εκλεγέντα πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιώς κ. Βαγγέλη Μαρινάκη αναφέρων ότι είναι ατεκμηρίωτη και χωρίς ουσιώδη στοιχειοθέτηση και κατά ταύτα αποβαίνει έωλος, αβάσιμος και ανεπέρειστος» (9.7.2014).

Η παρουσία, λοιπόν, του κ. Ντογιάκου δεν υπήρξε απλώς «εθιμοτυπική». Ηταν ο τρόπος που επέλεξε για να ζητήσει έμπρακτα συγγνώμη από τον κ. Μαρινάκη. Και αφού θα δυσκολευόταν να περάσει το κατώφλι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ή των άλλων εγκαταστάσεων του Ομίλου (συγκρότημα Alter Ego, εφοπλιστικά γραφεία), κατέφυγε στη φιλόξενη Μητρόπολη. Η έμπρακτη συγγνώμη έγινε με το τυπικό της ευσεβούς μετάνοιας. Και ο «παναθηναϊκάκιας» βάφτηκε κατακόκκινος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ακυρότητες
Προτάσεις προκειμένου να αναιρεθούν και οι κακουργηματικές διώξεις της εισαγγελέως που διενέργησε την προανάκριση κατατέθηκαν από τους συνηγόρους του Β. Μαρινάκη. Προφανώς τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το...
Ακυρότητες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην Κομισιόν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο διορισμός της αντισημίτισας αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου
Την προαγωγή στη θέση της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου δικαστικού με ακραία αντισημιτικές απόψεις με επιλογή της κυβέρνησης, φέρνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην Κομισιόν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο διορισμός της αντισημίτισας αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Προς Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Θα διερευνήσει ποιοι και γιατί έδωσαν τις εντολές, απαγορεύοντας ταυτόχρονα τις έκνομες αυτές πρακτικές καταστροφής πειστηρίων, ή θα αρκεστεί στο να ανακαλύψει ποιοι έκαναν τη διαρροή αυτή;
Προς Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόμνημα Κουκάκη σε Ντογιάκο - «Δεν είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που παρακολουθείται»
Με αιχμές προς την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, οι δηλώσεις του δημοσιογράφου μετά την τετράωρη κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Υπόμνημα Κουκάκη σε Ντογιάκο - «Δεν είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που παρακολουθείται»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η ώρα των θεσμών
Το θέμα εδώ δεν είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι αν λειτουργούν οι θεσμοί και κυρίως αυτός της Δικαιοσύνης.
Η ώρα των θεσμών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι είπε ο Τ. Τέλλογλου για την παρακολούθηση Μητσοτάκη και το Predator
Tην πόρτα του Αρειου Πάγου πέρασε χθες ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, κληθείς από τον Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή εγγράφων της ΕΥΠ που αφορούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τι είπε ο Τ. Τέλλογλου για την παρακολούθηση Μητσοτάκη και το Predator

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας