Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 12.3°
2 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.9° 8.2°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 12.0°
3 BF
73%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
4 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 6.8°
1 BF
73%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.5° 4.4°
1 BF
75%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.8°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 14.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
4 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
3 BF
72%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.1°
0 BF
89%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.5°
1 BF
92%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.3° 12.5°
0 BF
90%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.7° 7.5°
2 BF
96%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.7° 6.7°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακρίβεια και πόλεμος αποσταθεροποιούν την Ευρώπη

Νέα έρευνα σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Αυστρία, Πορτογαλία, Πολωνία) διεξήγαγε το πανευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο Euroskopia. Μια συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης που οικοδομήθηκε με τη συμμετοχή ορισμένων εκ των κορυφαίων εταιρειών του χώρου παγκοσμίως, στη βάση της πεποίθησης ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν στις μέρες μας εξαιρετικά ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των θεμάτων της δημόσιας ατζέντας αλλά και τη δύναμη να παρεμβαίνουν στα θέματα που τους αφορούν.

Τα θέματα που διερευνήθηκαν στο κύμα του Ιουνίου 2022 ήταν η ρωσο-ουκρανική κρίση, η σχέση της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και οι αντιλήψεις των Ευρωπαίων σε σχέση με το τρέχον κύμα ακρίβειας. Θα πρέπει η Ε.Ε. να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ; Ποιες χώρες θα πρέπει να αποδεχτεί ως μέλη της την επόμενη περίοδο; Θα πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωμα του βέτο; Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι για την αύξηση των τιμών σε προϊόντα και ενέργεια;

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι Ευρωπαίοι δείχνουν σχετικά θετικά διακείμενοι στο ενδεχόμενο σύσφιγξης των σχέσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, με το 34% να δηλώνει ότι επιθυμεί να δυναμώσει η συμμαχία των δύο πλευρών, το 33% να διατηρηθεί η υπάρχουσα σχέση και μόλις το 18% να επιθυμεί την αποδυνάμωση των δεσμών. Οι αποκλίνουσες από τον γενικό κανόνα χώρες είναι αφενός η Πολωνία, της οποίας οι πολίτες επιθυμούν με συντριπτικούς όρους την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, και από την άλλη πλευρά η χώρα μας, εντός της οποίας καταγράφεται το πιο ισχυρό «αντι-αμερικανικό» ρεύμα μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, επιθυμώντας αποδυνάμωση των δεσμών (37%).

Σε σχέση με την πιθανή υποδοχή νέων μελών στους κόλπους της Ε.Ε., δεν καταγράφεται πλειοψηφική αποδοχή κάποιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ξεχωρίζει η περίπτωση της Ουκρανίας, με περίπου τους μισούς Ευρωπαίους να επιθυμούν την υποδοχή της και στον αντίποδα η περίπτωση της Τουρκίας, όπου μόλις 2 στους 10 θα επιθυμούσαν την ένταξή της. Η επιθυμία για ένταξη όλων των υπολοίπων βαλκανικών χωρών κυμαίνεται από το 30% έως το 36%. Οι χώρες, δε, που πλειοψηφικά γίνεται αποδεκτό το ενδεχόμενο ένταξής τους στην Ε.Ε. από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες είναι η Σερβία (64%) και το Μαυροβούνιο (57%), ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας το ποσοστό αποδοχής είναι με ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση τελευταίο, περιοριζόμενο στο 7%.

Σε σχέση με τη διατήρηση του δικαιώματος του βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η μεγαλύτερη μερίδα των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα (47%) θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί, το 32% ότι θα πρέπει να διατηρηθεί, με το 21% να μην έχει σχηματίσει άποψη επί του θέματος. Αναμενόμενα, η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης του ενδεχόμενου αφαίρεσης του δικαιώματος είναι η Ελλάδα (67%).

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων καταγράφηκαν και ως προς την εμπλοκή των κρατών στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Σε ορισμένες χώρες η συμφωνία με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία ξεπερνάει το 70% (Πορτογαλία, Αυστρία, Ολλανδία), ενώ σε ορισμένες άλλες (Ιταλία και Ελλάδα) είναι μειοψηφική, με τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών τους να διαφωνεί με αυτή την πρωτοβουλία.

Τέλος, καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία σε σχέση με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (88%) ανησυχεί είτε πολύ είτε αρκετά για την αύξηση των τιμών στα προϊόντα, με τους πλέον ανήσυχους να είναι οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ελληνες αλλά και οι Πολωνοί. Παράλληλα, το 75% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται είτε πολύ είτε αρκετά τις συνέπειες της αύξησης των τιμών ενέργειας στη ζωή τους, με τους κατοίκους των παραπάνω τεσσάρων χωρών να βρίσκονται ξανά στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Αναμφίβολα, τα αποτελέσματα του παρόντος ερευνητικού κύματος του δικτύου Euroskopia παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ακριβώς γιατί αποτυπώνουν πανευρωπαϊκές τάσεις αλλά και επιμέρους διαφοροποιήσεις, οι οποίες τεκμηριώνουν ότι στην παρούσα συγκυρία δεν αντιλαμβάνονται όλοι και όλες στον ευρωπαϊκό χώρο τους στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε. αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις με τον ίδιο τρόπο. Η ανησυχία, δε, σε σχέση με τις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο αλλά και σε σχέση με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών δεν καταγράφεται ως ίδιας έντασης μεταξύ των διαφόρων χωρών.

Στα κράτη του μεσογειακού Νότου μαζί με την ιδιαίτερη περίπτωση της Πολωνίας φαίνεται πως οι πολίτες τους αισθάνονται περισσότερο ευάλωτοι απ’ ό,τι οι αντίστοιχοι των χωρών του Βορρά. Και αυτή η διαφοροποίηση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτική των διαιρέσεων με υλική βάση που ακόμα και σήμερα αποτυπώνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

*Επικεφαλής Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Prorata

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ακρίβεια και πόλεμος αποσταθεροποιούν την Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας