• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 29.3°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 25.2°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.3°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.0°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.1°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  5 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 28.6°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογικές ποινές-χάδι εν όψει πρόωρης κάλπης

 • A-
 • A+
Τις... τελευταίες ρυθμίσεις εν όψει των έντονα φημολογούμενων πρόωρων εκλογών προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή ● Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ευνοεί τις κομματικές δαπάνες και ελαφραίνει τα πρόστιμα στους παραβάτες υποψηφίους.

Τη στιγμή που τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στα μέσα του Σεπτεμβρίου προωθούνται ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στις αρχές Ιουλίου ένα «κεκαλυμμένο» εκλογικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και παίρνει την άγουσα για την Ολομέλεια, έχοντας περάσει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, έρχεται να ελαστικοποιήσει το ισχύον πλαίσιο για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών.

Με το επιχείρημα της θέσπισης συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού συλλογής υπογραφών από την κοινωνία των πολιτών, το προωθούμενο νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές ακόμα και στο (εκλογικής κωδικοποίησης) Προεδρικό Διάταγμα 15/2022 που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ άλλων:

■ Αυξάνεται σε 40.000 ευρώ ετησίως (από 20.000 ευρώ) το ποσό που μπορούν να δαπανούν για πληρωμές σε τρίτους, χωρίς να κάνουν χρήση των τραπεζικών τους λογαριασμών, όσα κόμματα λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

■ Αυξάνεται σε 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) το ποσό που μπορούν να δαπανούν εκτός των τραπεζικών τους λογαριασμών οι υποψήφιοι βουλευτές κατά την προεκλογική περίοδο.

■ Με επικλήσεις περί «εξορθολογισμού», επεκτείνεται στο πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους (από δίμηνο, που ισχύει σήμερα) η περίοδος κατά την οποία πρέπει να συνταχθεί και να υποβληθεί ο ετήσιος ισολογισμός των πολιτικών κομμάτων.

■ Περιορίζεται το έργο της Επιτροπής Ελέγχου δαπανών των οικονομικών των υποψήφιων βουλευτών/ευρωβουλευτών. Αντί της πλήρους καταγραφής και αποτίμησης των «δώρων» που λαμβάνουν οι υποψήφιοι, η Επιτροπή θα ελέγχει την αποτίμηση που θα κάνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι...

■ Με το επιχείρημα της «εκλογίκευσης» των επιβαλλόμενων ποινών, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε κόμματα/συνασπισμό κομμάτων για μη εμπρόθεσμη δημοσίευση ετήσιου ισολογισμού θα ανέρχεται πλέον σε ποσοστό μεταξύ 1%-5% της τελευταίας (τακτικής ή εκλογικής) κρατικής χρηματοδότησης. Σήμερα, το ποσοστό ποινής είναι σταθερό στο 5%.

■ Μειώνεται στο 20% (από 50%) της τελευταίας κρατικής χρηματοδότησης το πρόστιμο που επιβάλλεται σε κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις περί εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων.

■ Αν κάποιος υποψήφιος ή εκλεγμένος βουλευτής ή ευρωβουλευτής υποβάλει εκπρόθεσμη ή ελλιπή δήλωση εκλογικών δαπανών και εσόδων, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει πρόστιμο «μέχρι το 10% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης».

■ Οι παραπάνω, με το Π.Δ. 15/2022, απειλούνται με πρόστιμο «μέχρι το 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης» σε περίπτωση που παραβούν τη νομοθεσία περί εσόδων και δαπανών τους. Το νομοσχέδιο ρίχνει το πρόστιμο σε έως 20% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης «και μέχρι 5.000 ευρώ».

■ Ο εφοδιασμός των διπλωματικών αρχών με ψηφοδέλτια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού θα γίνεται με μέριμνα των κομμάτων, χωρίς ενδιάμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκσυγχρονισμός - Προπομπός εκλογικών αλλαγών
Μια σειρά εκλογικών αλλαγών εισάγει το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των πολιτών ● Σημαντικότερη η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15.
Εκσυγχρονισμός - Προπομπός εκλογικών αλλαγών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν είναι αυτό που νομίζετε...»
Σενάρια όχι μόνο για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά έως και για την επίσπευσή τους πυροδοτούν αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη.
«Δεν είναι αυτό που νομίζετε...»
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις βουλευτικές εκλογές
Ο νέος εκλογικός νόμος επαναφέρει το υπέρμετρο μπόνους των 50 εδρών, υπό την προϋπόθεση ότι το πρώτο κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό 40%. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο νέος...
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις βουλευτικές εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
...Και οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών
Ηχηρές προσωπικές ήττες στη μάχη της σταυροδοσίας υπέστησαν διάφοροι πρώην βουλευτές, σημαίνοντα κομματικά στελέχη, ή προβεβλημένοι υποψήφιοι που επιδίωξαν μεν να εκλεγούν στη Βουλή αλλά δεν συγκέντρωσαν τον...
...Και οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κίνητρα για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών
Με τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών, Αντ. Ρουπακιώτη, ότι «και αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν στην εντέλεια», ολοκληρώθηκε η χθεσινή –τρίτη κατά σειρά– συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις...
Κίνητρα για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας