Τη στιγμή που τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στα μέσα του Σεπτεμβρίου προωθούνται ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στις αρχές Ιουλίου ένα «κεκαλυμμένο» εκλογικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και παίρνει την άγουσα για την Ολομέλεια, έχοντας περάσει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, έρχεται να ελαστικοποιήσει το ισχύον πλαίσιο για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών.
Με το επιχείρημα της θέσπισης συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού συλλογής υπογραφών από την κοινωνία των πολιτών, το προωθούμενο νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές ακόμα και στο (εκλογικής κωδικοποίησης) Προεδρικό Διάταγμα 15/2022 που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ άλλων:
■ Αυξάνεται σε 40.000 ευρώ ετησίως (από 20.000 ευρώ) το ποσό που μπορούν να δαπανούν για πληρωμές σε τρίτους, χωρίς να κάνουν χρήση των τραπεζικών τους λογαριασμών, όσα κόμματα λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
■ Αυξάνεται σε 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) το ποσό που μπορούν να δαπανούν εκτός των τραπεζικών τους λογαριασμών οι υποψήφιοι βουλευτές κατά την προεκλογική περίοδο.
■ Με επικλήσεις περί «εξορθολογισμού», επεκτείνεται στο πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους (από δίμηνο, που ισχύει σήμερα) η περίοδος κατά την οποία πρέπει να συνταχθεί και να υποβληθεί ο ετήσιος ισολογισμός των πολιτικών κομμάτων.
■ Περιορίζεται το έργο της Επιτροπής Ελέγχου δαπανών των οικονομικών των υποψήφιων βουλευτών/ευρωβουλευτών. Αντί της πλήρους καταγραφής και αποτίμησης των «δώρων» που λαμβάνουν οι υποψήφιοι, η Επιτροπή θα ελέγχει την αποτίμηση που θα κάνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι...
■ Με το επιχείρημα της «εκλογίκευσης» των επιβαλλόμενων ποινών, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε κόμματα/συνασπισμό κομμάτων για μη εμπρόθεσμη δημοσίευση ετήσιου ισολογισμού θα ανέρχεται πλέον σε ποσοστό μεταξύ 1%-5% της τελευταίας (τακτικής ή εκλογικής) κρατικής χρηματοδότησης. Σήμερα, το ποσοστό ποινής είναι σταθερό στο 5%.
■ Μειώνεται στο 20% (από 50%) της τελευταίας κρατικής χρηματοδότησης το πρόστιμο που επιβάλλεται σε κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις περί εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων.
■ Αν κάποιος υποψήφιος ή εκλεγμένος βουλευτής ή ευρωβουλευτής υποβάλει εκπρόθεσμη ή ελλιπή δήλωση εκλογικών δαπανών και εσόδων, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει πρόστιμο «μέχρι το 10% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης».
■ Οι παραπάνω, με το Π.Δ. 15/2022, απειλούνται με πρόστιμο «μέχρι το 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης» σε περίπτωση που παραβούν τη νομοθεσία περί εσόδων και δαπανών τους. Το νομοσχέδιο ρίχνει το πρόστιμο σε έως 20% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης «και μέχρι 5.000 ευρώ».
■ Ο εφοδιασμός των διπλωματικών αρχών με ψηφοδέλτια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού θα γίνεται με μέριμνα των κομμάτων, χωρίς ενδιάμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας