• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.5°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.6°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 26.6°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.6°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  75%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Υποτιμολογούν» τη νοημοσύνη μας

 • A-
 • A+
Αστήρικτοι ισχυρισμοί από τον υπόδικο πρώην υπ. Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για το αν ήταν απόρρητο ή όχι το έγγραφο του FBI, χρονικά ολισθήματα και επισημάνσεις που δημιουργούν νέα ερωτήματα, όλα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει το γεγονός ότι μέσα στο συγκεκριμένο έγγραφο του FBI υπήρχε το όνομά του όπως και τα άλλα τρία ονόματα (Πατούλης, Μανιαδάκης, Φρουζής) συνδεδεμένα με αξιόποινες πράξεις.

Για τους πνιγμένους που πιάνονται από τα μαλλιά τους, για σκευωρούς και κουκουλοφόρους αρθρογράφησε χθες στα «Νέα» ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσπαθώντας να διασκεδάσει το γεγονός ότι μέσα στο συγκεκριμένο έγγραφο του FBI υπήρχε το όνομά του όπως και τα άλλα τρία ονόματα (Πατούλης, Μανιαδάκης, Φρουζής) συνδεδεμένα με αξιόποινες πράξεις (υπερτιμολογήσεις και δωροδοκίες) και όχι μια από τις άλλες αναφορές ονομάτων (και του δικού του) αξιωματούχων που υπηρετούσαν τα «ξένοιαστα» χρόνια της Novartis. Τι μας λέει όμως ο -μέχρι στιγμής- υπόδικος πρώην υπουργός Υγείας;

 1. Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο του FBI δεν ήταν απόρρητο. Και μόνο από την εισαγωγή του εγγράφου ο ισχυρισμός του καταρρέει δεδομένου ότι το έγγραφο, όπως και κάποια άλλα έγγραφα του FBI, ρητά αναφέρουν με κεφαλαία γράμματα πώς σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ουδεμία χρήση «είτε από την κυβέρνησή σας» (απευθύνεται στην πρώην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς) ούτε απολύτως καμιά νομική διαδικασία. Πώς λοιπόν, εφόσον υπήρχε δικαστική συνδρομή μεταξύ δικαιοσύνης Ελλάδας και ΗΠΑ, θα παραβίαζαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς τους όρους που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις;
 2. Στο κείμενό του ο κ. Λοβέρδος, κάνοντας προφανώς λάθος εκ παραδρομής, αναφέρει ότι ο αντεισαγγελέας κ. Ζαχαρής είχε αποφανθεί τον Φεβρουάριο του 2017 ότι δεν δεσμεύεται κανένας εισαγγελέας για μη χρήση δικαστικού εγγράφου της αλλοδαπής, έστω κι αν είναι χαρακτηρισμένο ως απόρρητο. Προφανώς η σωστή ημερομηνία είναι Φεβρουάριος του 2020. Η ουσία όμως είναι το πώς ο αντιεισαγγελέας κ. Ζαχαρής (του οποίου το ενοχοποιητικό πόρισμα για την Ελ. Τουλουπάκη αποφάσισε να υιοθετήσει η δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε το αθωωτικό πόρισμα του αντεισαγγελέα Σοφουλάκη) αποφάνθηκε 3 χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τη δικαστική συνδρομή μεταξύ των δυο χωρών να αμφισβητήσει τον απόρρητο χαρακτήρα που είχε αποδώσει σε έγγραφά του το FBI.
 3. Ο κ. Λοβέρδος ισχυρίζεται μάλιστα ότι συμπτωματικά μόλις 10 μέρες μετά τη γνωμοδότηση Ζαχαρή (!) έλαβε ανωνύμως (άραγε από κάποιον κουκουλοφόρο;) το συγκεκριμένο έγγραφο και το απέστειλε στην προανακριτική της Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σε ποια γλώσσα και κυρίως με βάση ποια ακριβώς μετάφραση διαβιβάστηκε στην προανακριτική δεν μας το εξηγεί ο κ. Λοβέρδος; Ενα τόσο ενοχοποιητικό έγγραφο με ονόματα και ποινικά αδικήματα γιατί άραγε πέρασε απαρατήρητο από τα μέλη της προανακριτικής; Ο ίδιος δηλώνει ότι αξιολογήθηκε, όμως στα πορίσματα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν υπάρχει λέξη γι’ αυτό, ενώ ειδικά το πόρισμα της Ν.Δ. γράφει ότι δεν υπάρχει αναφορά ονόματος υπουργού της Ν.Δ. που να εμπλέκεται σε αδίκημα. Ο κ. Λοβέρδος όταν μιλάει για έγγραφα της προανακριτικής που περιέχουν ονόματα αναφέρεται προφανώς στα έγγραφα που παραθέτουν ονόματα αξιωματούχων που υπηρετούσαν την περίοδο εκείνη, χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη πράξη δωροδοκίας ή με τις αθρόες και αποδεδειγμένες υπερτιμολογήσεις.
 4. Ο κ. Λοβέρδος ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο έγγραφο (άγνωστο με ποια μετάφραση) το έχει περιλάβει και στο υπόμνημα με το οποίο απολογήθηκε στην ανακρίτρια κ. Ιωαννίδου. Αν όμως η ανακρίτρια είχε ακριβή και όχι παραποιημένη μετάφραση στα χέρια της, όφειλε άμεσα με βάσει το αρ. 38 του Π.Κ. να ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ερευνηθεί δεδομένου ότι υπάρχει περιγραφή σοβαρού αδικήματος που συνδέεται με το όνομα του κ. Λοβέρδου. Μην ξεχνάμε εδώ ότι αυτό το έγγραφο προήλθε από συμπεράσματα της αμερικανικής δικαιοσύνης που οδήγησαν και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με επιβολή τεράστιου πρόστιμου στην εταιρεία Novartis Hellas.
 5. Εφόσον δε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Λοβέρδου, το επίμαχο έγγραφο κατατέθηκε στην προανακριτική της Βουλής το 2020 (από τον ίδιο και από τον κ. Αγγελή) και υπήρχε στη δικογραφία, γιατί άραγε το ξανακαταθέτει ο κ. Αγγελής το 2021 μόνο στην ανακρίτρια κ. Αλεβιζοπούλου;
 6. Ο κ. Λοβέρδος δεν λέει λέξη για το γεγονός πως η μεταφράστρια δήλωσε ότι στο αρχείο με τα έγγραφα που της δόθηκαν και που απευθύνονταν αρχικά στην Ελ. Ράικου και μετά στην Ελ. Τουλουπάκη δεν υπήρχε το έγγραφο στη γνήσια μορφή του. Επειδή δε στις επίσημες μεταφράσεις η μισή σφραγίδα μπαίνει στο πρωτότυπο και η άλλη μισή στη μετάφραση η ίδια θα ζητήσει τα σφραγισμένα έγγραφα, οπότε ασφαλώς τότε θα φανεί πού έγινε η λαθροχειρία. Εκτός κι αν…

Τέλος, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον Αν. Λοβέρδο εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν είναι απολύτως γνωστά, έχουν κατατεθεί στην προανακριτική επιτροπή από τον κ. Αγγελή και τον κ. Λοβέρδο, έχουν ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές σε όλη τη διαδικασία που κατέληξε στην απόφαση για τον κ. Λοβέρδο. «Δηλαδή δεν έχει προκύψει απολύτως κανένα (νέο) στοιχείο». Οσο για την αγωγή του Δημοσίου εναντίον της Novartis... άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ιστό της «αράχνης» η Τουλουπάκη
Κλήθηκε να απολογηθεί ως ύποπτη και μάλιστα για σειρά βαρύτατων αδικημάτων η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται και οι προβλέψεις των υπουργών της...
Στον ιστό της «αράχνης» η Τουλουπάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Α. Λοβέρδος δεν ξεμπέρδεψε με τη Novartis
Καταπέλτης για την ανακρίτρια που επέλεξε να μη χειριστεί τη δικογραφία κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis.
Ο Α. Λοβέρδος δεν ξεμπέρδεψε με τη Novartis
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με παραγραφή η «αθώωση» Λοβέρδου;
Καθαρός και ξάστερος, τουλάχιστον από την πλευρά της ανακρίτριας, παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη, φαίνεται ότι θα βαδίσει ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, μια και...
Με παραγραφή η «αθώωση» Λοβέρδου;
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ποιοί στηρίζουν τον Ανδρέα Λοβέρδο;
Ξεχωρίσαμε τρεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την ειδησεογραφία, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τους ως γνήσιοι «σοσιαλδημοκράτες» παραμένει η φανατική τους απέχθεια όχι φυσικά προς τη ΝΔ, αλλά προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιοί στηρίζουν τον Ανδρέα Λοβέρδο;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενας «προτιμώμενος» υποψήφιος
Τα πεπραγμένα του Ανδρέα Λοβέρδου, για τον οποίο η Ν.Δ. και ο συστρατευόμενος Τύπος της προπαγανδίζουν και προεξοφλούν την εκλογή του στην αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής.
Ενας «προτιμώμενος» υποψήφιος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας