• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  95%
AP Photo/Olivier Matthys
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηγεμονία Ορμπαν στο μοντέλο «εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο

 • A-
 • A+
Συμφωνία να απαγορευτεί η εισαγωγή στην Ευρώπη μόνο μέσω θαλάσσης από το τέλος του χρόνου ● Κι άλλες απαιτήσεις προβάλλει η Ουγγαρία, παρά την εξαίρεση των πετρελαϊκών αγωγών από τις κυρώσεις ● Στο απυρόβλητο και η εξαίρεση των ελληνικών -και άλλων ευρωπαϊκών- πλοίων στις μεταφορές προς τρίτες χώρες.

Μια ομόφωνη συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αναζητούν απεγνωσμένα οι Βρυξέλλες. Παρά τις πολύωρες συναντήσεις των μόνιμων αντιπροσώπων, αλλά και τη συζήτηση χθες των ηγετών στη σύνοδο κορυφής, η συμφωνία παραμένει ουσιαστικά των… 26, με μεγάλο νικητή τον Βίκτορ Ορμπάν του οποίου η χώρα εξαιρείται από το εμπάργκο και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό.

Χρειάστηκε μια μακρά συνεδρίαση την Κυριακή και μία χθες το πρωί μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των 27, προκειμένου να επέλθει μια πρώτη συμφωνία για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. Η συμφωνία προβλέπει να απαγορευτεί η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη μόνο μέσω θαλάσσης -δηλαδή πλοίων- από το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο θα επιτρέπεται η εισαγωγή του πετρελαίου της Μόσχας μέσω αγωγών, κάτι που ζητούσε επιτακτικά η Ουγγαρία. Από αυτήν την εξαίρεση ευνοούνται και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, η Σλοβακία ή η Τσεχία, αλλά έχουν διαβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό εμπάργκο και μάλιστα άμεσα.

Διπλωμάτες έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η Ουγγαρία έχει κι άλλες απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα διασφαλίσεις ότι το πετρέλαιο θα μεταφερθεί με πλοία σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τον αγωγό! Γενική είναι η δυσαρέσκεια για τις «προχειρότητες» και την «έλλειψη προετοιμασίας» της Κομισιόν πριν από την ανακοίνωση του εμπάργκο. Εκεί αποδίδεται από πολλές πρωτεύουσες η εικόνα ασυνεννοησίας που εμφανίζει η Ε.Ε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να επιχειρηματολογήσουν χθες ότι η απόφαση είναι σημαντική, αφού το εμπάργκο αναμένεται να καλύψει περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. «Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την Ε.Ε., η οποία είναι πλήρως ενωμένη και δεσμευμένη να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία» έλεγε χαρακτηριστικά πηγή του Συμβουλίου. «Ορισμένες προσωρινές εξαιρέσεις έχουν δοθεί για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού για ορισμένα κράτη-μέλη. Το Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτές τις εξαιρέσεις το συντομότερο δυνατό» συμπλήρωσε. Μόνο που το «συντομότερο δυνατό» δεν προσδιορίζεται.

Στη συμφωνία πάντως παραμένει μέχρι στιγμής η δυνατότητα μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου με ευρωπαϊκά πλοία σε τρίτες χώρες που ζητούσε η ελληνική πλευρά, αλλά και η παράταση της εφαρμογής της απαγόρευσης της ασφάλισης των πλοίων αυτών προκειμένου η Ε.Ε. να συντονιστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από το εμπάργκο πετρελαίου η δέσμη αυτή κυρώσεων θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, όπως η αφαίρεση από το Swift της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, η απαγόρευση λειτουργίας ακόμη τριών ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, αλλά και η καταγραφή των προσώπων που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο έλεος της Πολωνίας το πλαφόν στο πετρέλαιο
Η ανώτατη τιμή φαίνεται να έχει κλειδώσει στα 60 δολάρια το βαρέλι και αν τελικά εγκριθεί, τη Δευτέρα ξεκινάει η απαγόρευση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου μέσω πλοίων από την Ε.Ε.
Στο έλεος της Πολωνίας το πλαφόν στο πετρέλαιο
ΕΥΡΩΠΗ
Διαμάχη για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος πιέζουν είτε για ένα υψηλότερο ανώτατο όριο που θα επηρεάσει λιγότερες μεταφορές πετρελαίου, είτε για κάποια μορφή αποζημίωσης για τις ναυτιλιακές τους βιομηχανίες.
Διαμάχη για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Aνεξαρτησία και υποκρισία
Ο δημοσιογράφος Νικόλας Λεοντόπουλος θύμισε μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ των Reporters United για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, η οποία γίνεται πάνω σε ελληνικά καράβια τους τελευταίους μήνες.
Aνεξαρτησία και υποκρισία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικοί «αστερίσκοι» για το ρωσικό πετρέλαιο
Προς μια πολιτική συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο οδεύει η Ε.Ε. ενόψει της συνόδου κορυφής στην Πράγα. Παρά τις συνεχείς ζυμώσεις, οι επιμέρους διαφωνίες παραμένουν.
Ελληνικοί «αστερίσκοι» για το ρωσικό πετρέλαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας