• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 29.0°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 27.1°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.4°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 26.6°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 27.7°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 19.3°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.6°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ιάννης Ξενάκης στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά

 • A-
 • A+
Αύριο Τρίτη, στις 8 μ.μ. διοργανώνεται στο Πολυτεχνείο μια σημαντική μουσικο-ιστορική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του μεγάλου Ελληνα δημιουργού και αγωνιστή Γιάννη Ξενάκη ● Την εκδήλωση διοργανώνουν: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Université Paris 8, École française d'Athènes, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ● Θα περιέχει δύο ιστορικές μελέτες από τον καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη και τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ενώ τον φάκελο του Ξενάκη στην Ασφάλεια θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιώργος Πετρόπουλος ● Τα μουσικά σκέλη της βραδιάς θα παιχτούν σε εναλλαγή με τις ιστορικές αυτές συζητήσεις.

Θα παρουσιαστούν τρία ανέκδοτα μουσικά κομμάτια του Ξενάκη, τρία εντελώς άγνωστα κομμάτια του νεαρού Ξενάκη, δηλαδή πριν από τις περίφημες Μεταστάσεις (1953-54) που ο ίδιος θεωρούσε το πρώτο του έργο, και το έργο του ώριμου Ξενάκη, οι Νύχτες (1967-68, για 12 σόλο φωνές). Στη βραδιά, που θα προεδρεύσει η καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη, θα παρευρεθεί και η κόρη του συνθέτη, Μάχη Ξενάκη. Τη γενική επιμέλεια της βραδιάς όπως και την επιμέλεια των τριών μουσικών κομματιών που θα πρωτοπαιχτούν έχει ο Μάκης Σολωμός, ειδικός του Ξενάκη, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 8 (Γαλλία)

Φέτος γιορτάζονται τα 100 (ή 101: γεννήθηκε το 1921 ή 1922) του συνθέτη, αρχιτέκτονα, πολυκλαδικού καλλιτέχνη και θεωρητικού Ιάννη (ή Ιάνη ή Γιάννη) Ξενάκη. Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού οργανώνεται ένα διεθνές συμπόσιο που θα ξεκινήσει με μια βραδιά στο Πολυτεχνείο, όπου φοίτησε αλλά και έδρασε στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά ο Ξενάκης, βραδιά αφιερωμένη στα τραγικά αυτά γεγονότα που τον ανάγκασαν να εξοριστεί στη Γαλλία.

Μάρτιος 1945. Ο Ξενάκης στις σκάλες του Πολυτεχνείου αμέσως μετά τον τραυματισμό του στα Δεκεμβριανά

Ο Ξενάκης πετυχαίνει στις εξετάσεις του Πολυτεχνείου τον Οκτώβρη του 1940, αλλά το Πολυτεχνείο κλείνει λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου. Με την Κατοχή, αρχίζει έντονη πολιτική δράση. Θα οργανωθεί πρώτα σε μια εθνικιστική ομάδα, Αγωνιζόμενη Ελλάδα, αλλά σύντομα θα περάσει στην Αριστερά, θα μπει στο ΕΑΜ νέων, στο ΚΚΕ και στην ΕΠΟΝ. Οπως μας λέει: «Η ρεαλιστική και αποφασιστική πολιτική που είχε υιοθετήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα με έπεισε, και προσχώρησα». Θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτροπή συσσιτίου. Ο φάκελος της αστυνομίας, που μόλις βγήκε στη δημοσιότητα από την «Εφημερίδα των Συντακτών», ξεκινάει ακριβώς στις 6 Ιουλίου 1942, οπότε ο Ξενάκης και οι συμμαθητές του εισέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη περικοπή των συσσιτίων. Θα συμμετάσχει στην οργάνωση των τεράστιων διαδηλώσεων κατά της αναγκαστικής εργασίας στη Γερμανία.

Στα Δεκεμβριανά, θα πρωτοστατήσει ως ομαδάρχης στον Λόχο Σπουδαστών του ΕΛΑΣ (που θα μετονομαστεί λόχος Λόρδος Μπάιρον) και θα τραυματιστεί βαριά την 1η Ιανουαρίου του 1945, στο κτίριο της γωνίας Μαυρομιχάλη και Ναυαρίνου, λίγο πριν από την αποχώρηση του ΕΛΑΣ από την Αθήνα. Θα σωθεί ως διά μαγείας. Θα καταφέρει να τελειώσει το Πολυτεχνείο. Ως σεσημασμένος αριστερός, δεν θα καταφέρει να μπαρκάρει στο περίφημο «Ματαρόα». Τελικά, θα φύγει παράνομα από την Ελλάδα και θα φτάσει στη Γαλλία τον Νοέμβρη του 1947, όπου θα χτίσει νέα ζωή, αφιερωμένη στη καλλιτεχνική επανάσταση, χωρίς φυσικά να ξεχάσει την ελληνική του ιστορία. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πει ότι η καλλιτεχνική επανάσταση αναπληρώνει, κατά κάποιο τρόπο, τη «νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε» στην Ελλάδα.

Διαδήλωση στην Αθήνα, 25 Μαρτίου 1942, ο Ξενάκης στον κύκλο

Η βραδιά στο Πολυτεχνείο θα είναι μουσικο-ιστορική. Θα περιέχει δύο ιστορικές μελέτες: ο καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης θα παρουσιάσει τα γεγονότα από την κήρυξη του πολέμου ώς τα Δεκεμβριανά, εστιάζοντας στην εμπειρία του πολέμου και της Αντίστασης· ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα μιλήσει για τον δημιουργικό ρόλο της νεολαίας εκείνης της εποχής, της οποίας ο Ξενάκης είναι παιδί. Μια τρίτη, πιο σύντομη παρέμβαση, από τον δημοσιογράφο Γιώργο Πετρόπουλο, θα παρουσιάσει τον φάκελο που η αστυνομία κρατούσε για τον Ξενάκη από το 1942 ώς και μετά την πτώση της δικτατορίας.

Τα μουσικά σκέλη της βραδιάς θα παιχτούν σε εναλλαγή με τις ιστορικές αυτές συζητήσεις. Θα παρουσιαστούν τρία ανέκδοτα μουσικά κομμάτια του Ξενάκη από το φωνητικό συγκρότημα του ΕΚΠΑ, τρία εντελώς άγνωστα κομμάτια του νεαρού Ξενάκη, δηλαδή πριν από τις περίφημες Μεταστάσεις (1953-54) που ο ίδιος θεωρούσε το πρώτο του έργο. Τα τρία ανέκδοτα έργα που θα ακουστούν στη βραδιά έχουν ιστορική αξία, τόσο για την κατανόηση του έργου του Ξενάκη όσο και για την Ελλάδα. Για να μη μείνει το κοινό μόνο με την εντύπωση αυτών των πρώιμων κομματιών, θα παιχτεί επίσης από το γαλλικό συγκρότημα Soli Tutti ένα έργο του ώριμου Ξενάκη, οι Νύχτες (1967-68, για 12 σόλο φωνές), που είναι αφιερωμένο στους φυλακισμένους της χούντας και πρώην συντρόφους του Ξενάκη.

Στη βραδιά, που θα προεδρεύσει η καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη, θα παρευρεθεί και η κόρη του συνθέτη, Μάχη Ξενάκη. Τη γενική επιμέλεια της βραδιάς όπως και την επιμέλεια των τριών μουσικών κομματιών που θα πρωτοπαιχτούν έχει ο Μάκης Σολωμός, ειδικός του Ξενάκη, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 8 (Γαλλία).


 • Info:

▶ Ο Ξενάκης στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά. Μουσικο-ιστορική βραδιά, 24 Μαΐου, ώρα 20.00, Πολυτεχνείο (είσοδος από Πατησίων), αίθουσα Καυταντζόγλου, οργάνωση Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Université Paris 8, École française d'Athènes, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

▶ Διεθνές συμπόσιο Xenakis22: Centenary International Sympo­sium, Αθήνα-Ναύπλιο-Μυκήνες, 24-29 Μαΐου, οργάνωση Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Université Paris 8 (ArTeC, MUSIDANSE), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πλήρες πρόγραμμα: https://easychair.org/smart-program/Xenakis22/

▶ Μάκης Σολωμός, Ιάννης Ξενάκης, το σύμπαν ενός ιδιότυπου δημιουργού, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σημασία πάντα σε στιγμές ρήξης ή κρίσης έχει η κρίσιμη μάζα»
Εγώ τότε ήμουν από αυτούς που βγήκαν από την περιφρούρηση του ΚΚΕ και μπήκα μαζί με τον κόσμο στον δρόμο, πέρα από κομματικές γραμμές. Ημασταν οι πρώτοι προβοκάτορες του ΚΚΕ κατά κάποιον τρόπο: οι άνθρωποι με...
«Σημασία πάντα σε στιγμές ρήξης ή κρίσης έχει η κρίσιμη μάζα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μουσείο στο Νεστόριο εγκαινιάζει ο Δ. Κουτσούμπας
Ακόμα ένα μνημείο-μουσείο προς τιμήν των ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που έχασαν τη ζωή τους στην Κατοχή και τον απελευθερωτικό αγώνα, θα εγκαινιάσει την Κυριακή το ΚΚΕ.
Μουσείο στο Νεστόριο εγκαινιάζει ο Δ. Κουτσούμπας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηνύματα πολιτικών αρχηγών για τα 80 χρόνια από το έπος του '40
Τα δικά τους μηνύματα για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου έστειλαν και φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ τα κόματα στις ανακοινώσεις τους αναφέρονται στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην καταδίκη...
Μηνύματα πολιτικών αρχηγών για τα 80 χρόνια από το έπος του '40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
77 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου
Σαν σήμερα, στις 25 Νοεμβρίου 1942, ανατινάχτηκε η Γέφυρα του Γοργοπόταμου από αντιστασιακούς των ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, που συνεργάστηκαν υπό τον συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον των δυνάμεων κατοχής που την...
77 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε από τη ζωή η αντιστασιακός και συγγραφέας Αργυρώ Κοκοβλή
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η αντιστασιακός και συγγραφέας Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή η οποία, μαζί με τον σύζυγό της Νίκο Κοκοβλή, έγραψε τη δική της ιστορία στην αντίσταση των Κρητικών.
Εφυγε από τη ζωή η αντιστασιακός και συγγραφέας Αργυρώ Κοκοβλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Γιώργη Μωραΐτη
Με «βαθιά θλίψη» η ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει, «το θάνατο του συντρόφου Γιώργη Μωραΐτη, ο οποίος για 75 χρόνια τίμησε τον τίτλο του στελέχους του ΚΚΕ». Ο Γ. Μωραΐτης οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1943, διετέλεσε μέλος της...
Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Γιώργη Μωραΐτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας