• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.0°C / 33.5°C
  4 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 33.8°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 38.2°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 33.1°C
  2 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  27%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.8°C / 36.2°C
  0 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 32.6°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  4 BF
  30%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  16%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.2°C
  4 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 31.6°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.5°C
  4 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είδαν λάθος μεθοδολογία...

 • A-
 • A+
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη ΜΚΟ εκφράζοντας ενστάσεις για την κατάταξη της Ελλάδας και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε • «Η ΜΚΟ που μας έριξε στην τελευταία θέση της Ε.Ε. στην ελευθεροτυπία δεν είναι στη λίστα Πέτσα, κ. Οικονόμου», το σχόλιο του Ν. Ηλιόπουλου, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να «ξεχνάει» και μια σειρά άλλων εκθέσεων που δείχνουν την κατρακύλα της Ελλάδας σε κάθε τομέα

Λάθος μεθοδολογία διέκριναν οι άξιοι της κυβέρνησης στον τρόπο που οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τεκμηριώνουν τις εκθέσεις τους για την ελευθερία του Τύπου σε κάθε χώρα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιεί ως σημαντική πηγή τη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις αξίες της Ε.Ε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, λοιπόν, μετά τις αναρτήσεις απέστειλε και επιστολή προς τη Διεθνή Ενωση. «Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. “Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα” υπό τον τίτλο “Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022” ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας», ισχυρίζεται και ζητά απαντήσεις στις ανησυχίες του. Ακολούθησε το εύστοχο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου: «Η ΜΚΟ που μας έριξε στην τελευταία θέση της Ε.Ε. στην ελευθεροτυπία δεν είναι στη λίστα Πέτσα, κ. Οικονόμου. Αφού πρώτα η κυβέρνηση εξαφάνισε από το ΑΠΕ την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα –και με αυτόν τον τρόπο την επιβεβαίωσε–, σήμερα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας νομίζοντας πως η διεθνής οργάνωση βρίσκεται στη λίστα Πέτσα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να διαμαρτύρεται για την έκθεση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ΜΚΟ η οποία αποτελεί επίσημη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλό θα ήταν να αρχίσει να ανησυχεί ότι την κυβέρνηση που εκπροσωπεί θα τη θυμούνται οι πολίτες με τα πιο μελανά χρώματα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα και με την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Ελλάδα βρίσκεται «κάτω από τη βάση» σε μια σειρά δεικτών μεταξύ των οποίων η ανεξαρτησία των μέσων από πολιτικές επιρροές, η ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων κ.ά., ενώ αναφορά υπάρχει και για τη λίστα Πέτσα.

Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου έχει μπερδέψει τα λιβανιστήρια, τις καλοπληρωμένες λίστες, το κυνήγι των δημοσιογράφων, την παρακολούθησή τους και τη χειραγώγηση των δημόσιων ΜΜΕ με την ελευθερία του Τύπου. Είναι η αντανάκλαση του «οράματος» που έχει συνολικά η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλλει τη σιωπή και να καταργήσει την κριτική επί ποινή διώξεων. Το έχει ήδη εφαρμόσει και συνεχίζει, παρά το γεγονός ότι εκθέτει τη χώρα και διεθνώς. Εφτασε στο σημείο να μέμφεται τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους ακριβώς όπως έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ και όλοι οι επίδοξοι μιμητές του. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν ο κ. Οικονόμου και τα δημοσιογραφικά λαγωνικά του πώς ακριβώς είναι μια σωστή μεθοδολογία κι αν ταυτίζεται τελικά με τις μεθόδους του αλήστου μνήμης Γεωργαλά.

Οι εκθέσεις

Το κακό, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει και πολλές άλλες μεθοδολογίες που καταγράφουν την κατρακύλα της Ελλάδας σε κάθε τομέα: η έκθεση της GRECO, η έκθεση του Διεθνούς Δείκτη Δικαίου και Δικαιοσύνης, η έκθεση της UNESCO, οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαφθορά και τα δικαιώματα, οι αυστηρές παρατηρήσεις του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν για τη μη ενσωμάτωση της Οδηγίας προστασίας μαρτύρων, η κρίση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Γιούροβα, για το ότι η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα για τους δημοσιογράφους. Κρίμα που οι εκθέσεις (ευρωπαϊκές και διεθνείς) δεν συντάσσονται από τους διορισμένους του κ. Μητσοτάκη, που ασφαλώς κατέχουν τη σωστή μεθοδολογία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπό επιτήρηση η κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου
Η αξιωματούχος της ΕΕ έθεσε όλη την ατζέντα των θεμάτων που δείχνουν ότι η ελευθεροτυπία πλήττεται, με τον Γ. Οικονόμου να απαντά ως απολογούμενος.
Υπό επιτήρηση η κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η ΕΣΗΕΑ τους διαγράφει, ο Οικονόμου τους δίνει εύσημα
Θέση για τις πρωτοφανείς καταστάσεις ντροπής που βιώνει η κρατική Ραδιοφωνία/Τηλεόραση αναγκάστηκε να πάρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον Γιάννη Οικονόμου να τα βλέπει όλα… ρόδινα.
Η ΕΣΗΕΑ τους διαγράφει, ο Οικονόμου τους δίνει εύσημα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Περί... Αριστείας
Η φωτογραφία του Ν. Ευαγγελάτου (αυτοπροσώπως, όχι σε ολόγραμμα) να βραβεύεται από την ΠτΔ στο Ζάππειο αρκεί για να εξηγήσει κανείς γιατί πέφτει η αξιοπιστία των δημοσιογράφων στα μάτια της κοινωνίας.
Περί... Αριστείας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα fake news του κ. Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε με λαθροχειρίες να αποδομήσει την έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου που δείχνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης.
Τα fake news του κ. Οικονόμου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πληρωμένη απάντηση Ηλιόπουλου σε Οικονόμου για την Ελευθερία του Τύπου
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι η ντροπή της Ευρώπης» σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προκλητική κίνηση της κυβέρνησης να στείλει επιστολή...
Πληρωμένη απάντηση Ηλιόπουλου σε Οικονόμου για την Ελευθερία του Τύπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας