• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μάιος των συνεδρίων και της εσωκομματικής κουζίνας

 • A-
 • A+
Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε πρώτος τον συνεδριακό χορό και συνεχίζει με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, ακολουθούν τα συνέδρια της Ν.Δ., του ΜέΡΑ25 και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο θα εκλέξει επίσης νέες οργανώσεις πανελλαδικά και θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ονομασία του.

Μήνας συνεδρίων και δημοψηφισματικών διαδικασιών είναι ο φετινός Μάιος για τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, τα οποία βρίσκονται ήδη σε τροχιά εσωτερικής αναδιοργάνωσης και προσέγγισης με την κοινωνική τους βάση. Εχοντας κάνει την αρχή πριν από μία εβδομάδα με το δικό του συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα συνέδριο με απόνερα και τριβές στη λήξη του και μετέπειτα, το οποίο ωστόσο από την Κουμουνδούρου χαρακτηρίστηκε ως προπομπός πολιτικής αλλαγής, τη συνεδριακή σκυτάλη παραλαμβάνει η Ν.Δ.

Το κυβερνών κόμμα δίνει ραντεβού από τις 6 ώς τις 8 Μαΐου για το 14ο τακτικό Συνέδριό του, το οποίο επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Μετά από έναν κύκλο προσυνεδριακών συζητήσεων σε πόλεις της Ελλάδας και δήμους του λεκανοπεδίου, από την οργανωτική επιτροπή της Πειραιώς με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν τα μέλη και τους συνέδρους τους στο Metropolitan Expo στα Σπάτα, σε μια αναμφίβολα κορυφαία πολιτική διαδικασία. Πάντως, το γεγονός ότι η Ν.Δ. είναι στην κυβέρνηση μεταφέρει το κέντρο βάρους στην προβολή και υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, δεδομένου άλλωστε ότι το αργότερο σε ένα χρόνο θα διεξαχθούν εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσουν: Πρώτον, ένας πολιτικός απολογισμός των πεπραγμένων της τριετίας της Ν.Δ., δεύτερον, η παρουσίαση των στόχων και των διλημμάτων της επόμενης ημέρας με φόντο τις εθνικές κάλπες, μέσα από ένα πρίσμα προόδου - συντήρησης, όπως τέθηκε σε πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού, και τρίτον, η κομματική ανασυγκρότηση με την ανάδειξη νέων οργάνων, τα οποία θα τεθούν άμεσα και σε εκλογική εγρήγορση, κάτι το οποίο έχει ζητήσει σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός.

Με τα προβλήματα της τρέχουσας συγκυρίας, όπως η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και η ενεργειακή φτώχεια, να έχουν δημιουργήσει μια απειλητική για τη Ν.Δ. εστία δυσαρέσκειας στην κοινωνία, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί συνθηματολογικά σε μια κατεύθυνση αφενός δικαιολόγησης των μέτρων με το σταγονόμετρο που λαμβάνει σε αυτή τη φάση της διακυβέρνησης, αφετέρου, επικοινωνιακού εξωραϊσμού της πραγματικότητας και της απόδοσης που έχουν για την ανακούφιση των πολιτών. Ως προς το ιδεολογικό σκέλος των αναφορών που επεξεργάζεται να κάνει, καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι θα επιλέξει να αυτοχριστεί -αντιγράφοντας το παράδειγμα Μακρόν στη Γαλλία- ως ένας σύγχρονος πολιτικός που υπερβαίνει τις παλιές διαχωριστικές γραμμές Δεξιά - Αριστερά, με τη Ν.Δ. να προσδοκά να εκφράσει πολίτες που προσβλέπουν σε ταχεία αποτελεσματική λύση ζητημάτων και παθογενειών που χρονίζουν.

Συμμετοχή

Την πετυχημένη απόπειρα του Δεκεμβρίου του 2021 στις εσωκομματικές διαδικασίες για τον νέο αρχηγό και τη δυναμική που προσέδωσε η συμμετοχή 270.000 ανθρώπων θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει εν όψει της 8ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στις εκλογές που πραγματοποιεί για τις νέες δημοτικές και νομαρχιακές του οργανώσεις. Σε μια απόφαση-έκπληξη, η οποία αποσκοπεί στην περαιτέρω μαζικοποίηση της διαδικασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε γνωστό ότι την ίδια ημερομηνία τα μέλη και όσοι εγγραφούν εκείνη την ημέρα θα κληθούν να αποφασίσουν για το όνομα της παράταξης που θα τεθεί ως ερώτημα μέσω εσωκομματικού δημοψηφίσματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 15 Μαΐου, παίρνει ξανά σειρά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκλέγει τον πρόεδρό του από τη βάση, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής. Σε ξεχωριστή κάλπη θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, στην οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα 61.600 μέλη του που ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου.

Από τις 12 μέχρι τις 15 Μαΐου θα διαρκέσει εξάλλου το β’ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25, το α’ μέρος του οποίου είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι στη Δραπετσώνα. Τότε, με ποσοστό 92,48% είχαν εγκριθεί οι πολιτικές θέσεις του κόμματος, ενώ με 98% εγκρίθηκε το ψήφισμα για παλλαϊκή ενότητα για ρήξη με την ολιγαρχία. Παράλληλα, είχαν διευρυνθεί τα όργανα και πλέον η Κεντρική Επιτροπή αριθμεί 200 μέλη. Το συνέδριο θα απασχολήσουν θέματα όπως το ιδεολογικό στίγμα και η μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ από το βήμα της 18ης Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφερθεί στο προσεχές συνέδριο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετά το Πάσχα πάμε σε ένα συνέδριο για ένα πιο κρυστάλλινο ιδεολογικό στίγμα και ένα καταστατικό με ακόμα περισσότερες δημοκρατικές εγγυήσεις». Ταυτόχρονα, ζήτησε να γίνει ένα «άλμα προς τα εμπρός» και να προστατευτεί το κόμμα από την εσωστρέφεια, αναφορά που σχετίζεται με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και τις αποχωρήσεις στελεχών.

Αυτο-οργάνωση

Τον σχετικό χορό θα κλείσει στις 20-22 του μήνα το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα φιλοξενηθεί στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Πρόκειται για την κατάληξη του εγχειρήματος της αυτο-οργάνωσης που είχε ως φιλοσοφία να κρατήσει ζωντανό και να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον της βάσης για τα τεκταινόμενα του Κινήματος, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρός του. Για τον λόγο αυτό προηγήθηκαν θεματικά προσυνέδρια σε διάφορους νομούς, καθώς και μια ευρεία εξόρμηση στελεχών στην περιφέρεια.

Κατά το συνεδριακό τριήμερο θα τεθούν στο μικροσκόπιο θέματα όπως η πολιτική φυσιογνωμία και η ταυτότητα του Κινήματος, η διαμόρφωση των γενικών προγραμματικών αξόνων με γνώμονα τις σοσιαλδημοκρατικές θέσεις που απηχεί ο χώρος, οι μετεκλογικές συνεργασίες στη λογική της πολιτικής αυτονομίας, ενώ σημαντικό κομμάτι των διεργασιών θα αφιερωθεί στην εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και κατόπιν νέου γραμματέα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποσχεθεί πως με τελικό ορίζοντα το συνέδριο θα διευθετηθεί οριστικά, με νέα ρύθμιση, το χρέος του ΠΑΣΟΚ προς τις τράπεζες, κλείνοντας ένα κεφάλαιο που το ζημιώνει πολιτικά και επικυρώνοντας τον δρόμο της επιστροφής στην παλιά του ονομασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θέλουμε να γίνουμε ο φορέας της νέας μεγάλης αλλαγής»
Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναζητά διέξοδο και είναι έτοιμη να στηρίξει μια νέα εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, στηριγμένη στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.
«Θέλουμε να γίνουμε ο φορέας της νέας μεγάλης αλλαγής»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσυνεδριακές προετοιμασίες
Το συνέδριο και το δημοψήφισμα για το όνομα στις 8 Μαΐου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Σκληρή απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αιχμές Τσίπρα για «γκρίζες ζώνες» στις...
Προσυνεδριακές προετοιμασίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογή αρχηγού σε πολεμικό κλίμα
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στο Κίνημα Αλλαγής τα έκτροπα που σημειώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή ● Πώς σχολιάζουν τα επιτελεία των υποψηφίων τα γεγονότα και οι φόβοι για την επόμενη μέρα.
Εκλογή αρχηγού σε πολεμικό κλίμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και συνδιάσκεψη ανακοίνωσε η Φώφη
Μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του, προσδοκώντας σε εσωκομματική ηρεμία που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα.
Και συνδιάσκεψη ανακοίνωσε η Φώφη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...
Oταν ο Μάνος Λοΐζος έγραφε τους στίχους τού «Καλημέρα ήλιε», ενός τραγουδιού που συνδέθηκε όσο λίγα με το ΠΑΣΟΚ, μάλλον κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παράφρασή...
Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας