Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.5° 21.1°
4 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.3° 16.3°
4 BF
42%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 18.8°
4 BF
65%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 18.9°
3 BF
55%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
19.0° 15.7°
2 BF
53%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 12.9°
3 BF
29%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
49%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.5° 19.9°
5 BF
59%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.9° 22.3°
3 BF
46%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.6°
5 BF
43%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 18.7°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
23.5° 21.8°
4 BF
31%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.2° 20.2°
4 BF
44%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.6° 20.8°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
24.7° 22.0°
2 BF
17%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.3°
3 BF
50%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.7° 16.4°
3 BF
57%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
3 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αποδόμησε όλες τις κατηγορίες η Ελ. Τουλουπάκη

Δεκατέσσερις ώρες κράτησε η απολογία της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην ανακρίτρια κ. Αλεβιζοπούλου, ενώ η εισαγγελέας παρέδωσε και υπόμνημα 180 σελίδων. Η κ. Τουλουπάκη, που διερεύνησε το σκάνδαλο της Novartis και τώρα διώκεται για κακούργημα και συμμετοχή σε «συμμορία», αποδόμησε μία προς μία όλες τις κατηγορίες με σωρεία αποδεικτικών στοιχείων, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη που έγινε μέσω Βουλής χωρίς οι κατηγορίες να στηρίζονται σε στοιχεία, με πλήθος κατασκευών.

Η απολογία της Ελ. Τουλουπάκη έγινε στον απόηχο των πρωτοφανών αποκαλύψεων του διωκόμενου δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη στην υπόθεση του σκανδάλου. Ακολούθησε πλήρης σιωπή, ενώ δεν υπάρχει ακόμα η παραμικρή αντίδραση από τις εισαγγελικές αρχές.

Ηδη η υπόθεση των διώξεων κατά όσων διερεύνησαν ή συνέβαλαν στις αποκαλύψεις απασχολεί τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., τους διεθνείς οργανισμούς κατά της διαφθοράς και τις διεθνείς Ενώσεις του Τύπου, ενώ έχει κληθεί για να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή για τη Διαφθορά (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. Ηδη έχει καταθέσει στην επιτροπή η Ελ. Τουλουπάκη, με μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. να ζητούν εξηγήσεις γιατί της δόθηκε το δικαίωμα να μιλήσει ελεύθερα! Παράλληλα, η προσφυγή της εισαγγελέως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει γίνει κατ’ αρχήν παραδεκτή.

Ο συνήγορος της εισαγγελέως, δικηγόρος Β. Χειρδάρης, δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της κατάθεσης: «Η εντολέας μου υπερασπίστηκε τον θεσμικό της ρόλο, το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία. Υπερασπίστηκε τη θεσμική υποχρέωση των εισαγγελέων να ερευνούν κρίσιμες καταγγελίες και να ελέγχουν κάθε φερόμενη ως αξιόποινη πράξη. Υπερασπίστηκε και το δικαίωμα των πολιτών σε πλήρη ισότητα στην οποία στηρίζεται η αρχή ότι ουδείς μπορεί να αποφύγει τον έλεγχο. Κατηγορείται η κ. Τουλουπάκη γιατί εφάρμοσε τους νόμους και εκτέλεσε το καθήκον της! Είναι τραγικό σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου η τήρηση της νομιμότητας και των καθηκόντων να οδηγεί στη θέση του κατηγορουμένου!».

Μιλώντας χθες στην «Εφ.Συν.», ο κ. Χειρδάρης είπε μεταξύ άλλων: «Η εισαγγελέας ουσιαστικά έχει κατηγορηθεί επειδή έχει τηρήσει την απόλυτη νομιμότητα και επειδή έκανε σοβαρά τη δουλειά της και άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα με έναν τρόπο τυπικό και ουσιαστικό. Θέλησε να ερευνήσει μια πολύ μεγάλη και ευαίσθητη υπόθεση όπως αυτή της Υγείας κι ένα σκάνδαλο που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, αυτό της Novartis. Στα πλαίσια αυτά προσπαθούσε να αποσπάσει και να ερευνήσει ό,τι στοιχείο υπήρχε και σε οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Είναι γεγονός ότι στην Ελ. Τουλουπάκη ασκήθηκε ποινική δίωξη από τη Βουλή, που εκπροσωπεί τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Μια δραστική παρέμβαση που καταδεικνύει καθαρά την προσπάθεια εκφοβισμού της δικαστικής εξουσίας και ιδίως των εισαγγελικών λειτουργών. «Ουσιαστικά αποτρέπουν τους εισαγγελείς και δημιουργούν φόβο στην περίπτωση που θέλουν να ερευνήσουν ανθρώπους που προέρχονται από το εκτελεστικό/νομοθετικό κομμάτι της εξουσίας. Αυτό δημιουργεί με τη σειρά του πρόβλημα στο κράτος δικαίου. Ο εισαγγελέας δεν πρέπει να φοβάται και δεν πρέπει να ανησυχεί όταν κάνει τη δουλειά του» ήταν το νόημα των όσων μας είπε ο κ. Χειρδάρης.

Nομικό ζήτημα

Ενα εξαιρετικά σοβαρό νομικό θέμα προκύπτει από τον ισχυρισμό της Ελ. Τουλουπάκη ότι οι εισαγγελείς που ερεύνησαν το σκάνδαλο ουσιαστικά δεν είναι κατηγορούμενοι διότι:

  • α. Για μεν τους δύο επικούρους (κ.κ. Ντζούρα και Μανώλη) υπάρχουν δύο πορίσματα που τους αθωώνουν και έχουν τεθεί στο αρχείο. Για να αρθούν αυτές οι δικογραφίες από το αρχείο, θα έπρεπε να υπάρχουν νέα στοιχεία, πράγμα που δεν υφίσταται.
  • β. Για την Ελ. Τουλουπάκη υπάρχει το απαλλακτικό πόρισμα του αντεισαγγελέα Σοφουλάκη, το οποίο είναι προγενέστερο και κατατέθηκε επισήμως μία ημέρα πριν από το παραπεμπτικό πόρισμα του αντεισαγγελέα Ζαχαρή. Εδώ πρόκειται δηλαδή για πλήρη παραβίαση της αρχής του Δικαίου «Ne bis in idem» (Δικαίωμα κάθε προσώπου να μη δικάζεται ή τιμωρείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα), που ισχύει σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις της Ελλάδας και στο Νομικό Δίκαιο. Εφόσον λοιπόν το πόρισμα είναι αμετάκλητο, για να γίνει δυνατή νέα έρευνα και στη συνέχεια να ανοίξει ξανά η υπόθεση, θα έπρεπε να προσκομιστούν νέα στοιχεία και να κληθούν όλοι σε προκαταρκτική εξέταση. Αυτό δεν έγινε και επομένως ο ισχυρισμός Τουλουπάκη, όπως και των δύο εισαγγελέων που κατηγορήθηκαν αποκλειστικά από τη Βουλή, έχει γερή νομική βάση. Το Δικαστικό Συμβούλιο τώρα θα εξετάσει και θα λύσει το θέμα.

Για τους τρεις δικαστικούς έχει όμως κατάφωρα παραβιαστεί και η αρχή της αμεροληψίας. Οι διώξεις του Εισαγγελικού Οργάνου Βουλή ασκήθηκαν και από τα «θύματα». Αυτό το απαγορεύει ρητά ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και δεν μπορεί το θύμα να διώκει τον θύτη.

Στον επίλογο του υπομνήματός της η Ελ. Τουλουπάκη αναφέρεται στην υπόθεση Ντρέιφους, τη μεγαλύτερη πολιτικοστρατιωτική σκευωρία. Μάλιστα -γράφει- ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν πρόσφατα, τιμώντας τη μνήμη του Ντρέιφους, τόνισε το πόσο πολύ ο εξευτελισμός εκείνου του ανθρώπου ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ή να επαναληφθεί. «Ο Γολγοθάς του Γάλλου λοχαγού κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια.

Ο δικός μας Γολγοθάς μετράει ήδη τρία χρόνια και όπως φαίνεται έχει ακόμα μέλλον. Μία βασική διαφορά της δικής μας υπόθεσης είναι ότι εκείνη η πολιτικοδικαστική σκευωρία ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη». Και συνεχίζει: «Εκεί απεκρύβησαν σκοπίμως από τη διαδικασία κρίσιμα έγγραφα που αποδείκνυαν την αθωότητα του Ντρέιφους. Στη δική μας περίπτωση, με εξαίρεση κάποια έγγραφα που δεν συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία, είτε γιατί η πολιτική εξουσία φρόντισε να μην ολοκληρωθούν οι έρευνες διαλύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε γιατί δεν αναζητήθηκαν από εσάς, συμπεριλαμβάνεται πλήθος αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν περίτρανα την αθωότητά μας και τα οποία όχι μόνο αγνοήθηκαν προκλητικά τόσο από εσάς όσο και από τον αντεισαγγελέα του Α.Π. κ. Ευάγγελο Ζαχαρή, αλλά και σκοπίμως, όπως θα σας απέδειξα με το παρόν υπόμνημα, παραποιήθηκαν προκειμένου να στηριχθεί ένα σαθρό οικοδόμημα χιλιάδων υποψιών που καλλιεργήθηκε από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής και που όλες μαζί δεν κάνουν ούτε μία απόδειξη». Αναφέρει αναλυτικά μία προς μία τις κατηγορίες που κατά καιρούς είχε αποδώσει σε κάθε έναν από τους συναδέλφους της και που όλες τέθηκαν στο αρχείο πλην της δικής της.

Στηλιτεύει την κλήση ως μάρτυρα της εισαγγελέως κ. Κυβέλου, που δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση και η οποία έφτασε ακόμα και στο «να κατηγορεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, επ’ αφορμή δικής σας ερωτήσεως, ότι ήταν συλλήβδην ελεγχόμενο από τον τέως Υπουργό και καταγγέλλοντας ως επίσης ελεγχόμενη την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, χωρίς να έχει βέβαια καμία συνέπεια για τις παντελώς αστήρικτες αυτές καταγγελίες της σε βάρος ενός οργάνου στην κρίση του οποίου προσφάτως κατέφυγε διεκδικώντας και παίρνοντας τη θέση του επίκουρου Ευρωπαίου εισαγγελέα και βέβαια λησμονώντας ότι τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης είναι απρόσωπα και τους οφείλουμε σεβασμό ανεξαρτήτως πολιτικής συγκυρίας».

Οι αποκαλύψεις

Στο τέλος του υπομνήματος η Ελ. Τουλουπάκη αναφέρεται σε όλες τις αποκαλύψεις που έχουν προκύψει με στοιχεία για τον ρόλο πολιτικών που διερευνήθηκαν, όπως για παράδειγμα όσα περιέχονται στο βιβλίο του μόνου μέχρι τώρα κατηγορούμενου για το σκάνδαλο πολιτικού Α. Λοβέρδου. «Η μόνη σκευωρία που υφίσταται εν προκειμένω είναι αυτή που εξυφάνθη σε βάρος εμού, των συναδέλφων μου και των λοιπών κατηγορουμένων και γλαφυρώς και ανενδοίαστα αναπτύσσεται στο βιβλίο του μηνυτή μου Ανδρέα Λοβέρδου, όπου περιγράφεται ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποίησε ένα ολόκληρο σύστημα για να εξοντώσει όχι πρωτίστως [όλους εμάς] αλλά κυρίως την ίδια τη Δικαιοσύνη για να εκπληρωθεί η “προφητεία” του ότι δεν πρέπει στο μέλλον ουδείς να ξαναγγίξει πολιτικό γιατί η τύχη του θα είναι παρόμοια με τη δική μας. Ο ίδιος “προφητεύει” μεταξύ πολλών άλλων ότι θα αγορεύσει στο Ειδικό Δικαστήριο με νόμο που θα προβλέπει ειδικώς τη δυνατότητα αυτή για τους μηνυτές μας».

Γράφει στον επίλογό της η πρώην (και δύο φορές εκλεγμένη) εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη: «Στέκομαι λοιπόν σήμερα δευτερευόντως ενώπιόν σας και πρωτίστως ενώπιον της ιστορίας αλλά ενώπιον της τελευταίας στέκονται κυρίως όλοι εκείνοι που εν γνώσει τους συνέβαλαν σε μία εκ προθέσεως δικαστική πλάνη. Είναι μία συγκλονιστική στιγμή στη ζωή ενός αθώου ανθρώπου και ένας όλεθρος για εκείνους που συμμετείχαν στον άδικο διασυρμό. Αλλ’ ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου (Κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο – Σοφοκλής)».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αποδόμησε όλες τις κατηγορίες η Ελ. Τουλουπάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας