• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.7°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.8°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 28.2°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.2°C
  1 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 31.9°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  50%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επισιτιστική (αν)ασφάλεια: τα ράφια και οι τσέπες αδειάζουν, ενώ η κυβέρνηση... συσκέπτεται

 • A-
 • A+
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου και έχει –όπως ανακοινώθηκε– αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα

Την ώρα που η πίεση της κυβέρνησης εντείνεται όσο εντείνεται και η φθορά της από το τσουνάμι της ακρίβειας, φωτιά στα μπατζάκια της βάζει το ζήτημα της εξασφάλισης επάρκειας τροφίμων και πρώτων υλών, για το οποίο επέδειξε χαρακτηριστική ολιγωρία μηνών, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις φορέων και καταναλωτών, και μόλις τώρα ψάχνεται να δει πώς θα το χειριστεί.

Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για την εκκίνηση της διαδικασίας καταγραφής των εθνικών αποθεμάτων σε βασικά διατροφικά αγαθά και πρώτες ύλες ούτως ώστε να ξέρει πόσο θωρακισμένοι είμαστε σε ελλείψεις και πληθωριστικές εκρήξεις, αλλά και την πίεση που η κυβέρνηση αισθάνεται εξαιτίας της ολιγωρίας της, φανερώνει τόσο η πρόσφατη –τελευταίας στιγμής– ψήφιση τροπολογίας για την «επισιτιστική ασφάλεια» όσο και η σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις ενδεχόμενες ελλείψεις σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες.

Η σύσκεψη αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13.00, έχει –όπως ανακοινώθηκε– αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να συμμετάσχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Τη σύσκεψη είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως «ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει ακόμα μετά βεβαιότητος τους επόμενους μήνες αφορά την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Εχω συγκαλέσει σύσκεψη τη Δευτέρα με όλους τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας» και αν και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα», με τις δηλώσεις αυτές δεν έκρυψε τις κυβερνητικές ανησυχίες για το θέμα.

Περιμένοντας να βγει άσπρος καπνός από τη σημερινή σύσκεψη, θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε και επισήμως τις προτάσεις της Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που επανενεργοποιήθηκε πρόσφατα, τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου. Την ανασύσταση της επιτροπής, που προφανώς τελούσε σε χειμερία νάρκη, τη μάθαμε στις 14 Μαρτίου, μέσω της απάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΜέΡΑ25 και ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

Οπως ενημέρωσε ο υπουργός στην επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της αγοράς και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι θα προτείνουν τις καλύτερες εναλλακτικές αγορές για την εισαγωγή αγαθών που βρίσκονται σε έλλειψη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η γενικόλογη αυτή πρόταση δεν μας διαφωτίζει ιδιαίτερα, αφού δεν λέει τίποτα παραπάνω από ό,τι είχαν ανακοινώσει οι ίδιες οι αλευροβιομηχανίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απαντώντας ότι αναζητούν αγορές εκτός Ρωσίας και Ουκρανίας, από τις οποίες εισάγουμε περίπου το 1/3 των σιτηρών για μαλακό αλεύρι.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης να δούμε αν η εν λόγω επιτροπή και τα κυβερνητικά στελέχη θα εφαρμόσουν κάποια από τα έκτακτα μέτρα που προβλέπει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, με πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς που πλήττονται περισσότερο, προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων, κατά παρέκκλιση καλλιέργεια τροφίμων και ζωοτροφών σε γη που βρίσκεται σε αγρανάπαυση, ενίσχυση πρωτεϊνούχων καλλιεργειών (π.χ. βρώμη) κ.λπ.

Από τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Κομισιόν να περιλαμβάνεται στις συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις για τη φετινή χρονιά εκτός από το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι – το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τις ζωοτροφές.

Το καθεστώς των συνδεδεμένων επιδοτήσεων, ανάλογα με την έκταση και την απόδοση στη γεωργία ή ανάλογα με τον αριθμό των ζώων στην κτηνοτροφία, χορηγείται στους δικαιούχους παραγωγούς με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως κίνητρο για τη διατήρηση ή την ενίσχυση της παραγωγής σε καλλιέργειες που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πει ότι θα διαθέσει 40 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, αναγγελία που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βροχή ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής
Εκτός από τα ραβασάκια της Εφορίας, τα έξοδα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου, άλλος ένας «μπαμπούλας» καραδοκεί το φθινόπωρο, παρασύροντας στα τάρταρα την...
Βροχή ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με φωτογραφίες… χτυπάει την ακρίβεια
Προεκλογική επίσκεψη στη λαχαναγορά του Ρέντη, υπό την κοινωνική πίεση για τις ανατιμήσεις, έκανε ο πρωθυπουργός που ψάχνει να αμβλύνει την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κοινή γνώμη για το τσουνάμι...
Με φωτογραφίες… χτυπάει την ακρίβεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά ζητά ο Ανδρουλάκης
Τηλεδιάσκεψη και συναντήσεις με ενώσεις καταναλωτών για το θέμα της ακρίβειας είχε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Σκληρή απάντηση του κόμματος για την επίθεση του Αδ. Γεωργιάδη.
Δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά ζητά ο Ανδρουλάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας