Σειρά δημόσιων εγγράφων που εμπλέκουν τον Αδωνη Γεωργιάδη στο θέμα του έκτακτου οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ και στην εν τέλει ακύρωσή του έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα ο Παύλος Πολάκης. Τα έγγραφα χρονολογούνται από το 2013 και αποτελούν την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ του κ. Γεωργιάδη, που εκείνη την περίοδο είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και την πρόεδρο του Οργανισμού, Τζένη Κρεμαστινού.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Γεωργιάδη ότι «σε αγαστή συνεργασία με τον τότε υπουργό Οικονομικών σταμάτησαν τον διενεργούμενο έλεγχο, για να μην αποκαλυφθεί το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος που αφορούσε τη διαφημιστική δαπάνη, τις παράνομες προσλήψεις, τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά, αντιδραστήρια, φαγητά, επισκευές, υπηρεσίες, αγορές κ.λπ.». Τι αναφέρουν τα έγγραφα;
● Το πρώτο έγγραφο με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2013 προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών και μ’ αυτό ανακοινώνεται ο έλεγχος από επιθεωρητές σε διάφορους φορείς της δημόσιας διοίκησης, ανάμεσά τους και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
● Ακολουθεί έγγραφο του τότε υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με το οποίο του ζητά να περιμένει και να μην προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο προκειμένου να του κοινοποιήσει τη θέση του υπουργείου επί του θέματος. Το έγγραφο στέλνεται στις 2 Οκτωβρίου του 2013.
● Μία μέρα μετά, από το γραφείο του κ. Σταϊκούρα έρχεται η απάντηση προς το υπουργείο Υγείας, στην οποία σημειώνεται πως «αναστέλλεται η διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου στο ΚΕΕΛΠΝΟ».
● Το τελευταίο έγγραφο στέλνεται στις 7 Οκτωβρίου από τον κ. Γεωργιάδη προς την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, και την ενημερώνει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ «δεν τηρούσε μητρώο δεσμεύσεων», αλλά θα το κάνει από εδώ και στο εξής, σημειώνοντας ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος ελέγχου των μητρώων δεσμεύσεων κατά το παρελθόν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχθηκε λίγα χρόνια μετά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και, όπως αναφέρει ο καταγγέλλων κ. Πολάκης, «αποδείχτηκε περίτρανα το όργιο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς που γινόταν τότε. Και με βάση και αυτό το πόρισμα ξεκίνησαν όλες οι δικαστικές διώξεις για τους παράνομους διορισμούς, για την παράνομη διαφημιστική δαπάνη σε ανύπαρκτα site, για τις δομές των οροθετικών με τις φακές των 12,5 ευρώ, για τις παράνομες αναθέσεις μελετών, για τη μητρόπολη Καισαριανής, για τα δάνεια, για τα 90 εκατομμύρια που κανείς δεν ξέρει πού πήγαν κ.λπ.». Στη σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, αναρωτιέται «σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έμενε υπουργός στη θέση του, όταν σταματάει έλεγχο σε εποπτευόμενο από τον ίδιο οργανισμό, αυθαίρετα και “με το έτσι θέλω”, για να προστατεύσει τη “μαφία” (Πουλής, Θεοφιλάτου, Πολύζου κ.λπ.) που δρούσε στον Οργανισμό, σε απευθείας συνεννόηση με τον ίδιο».
Υπενθυμίζεται ότι για τα δύο στελέχη του Οργανισμού, Σ. Πουλή και Α. Θεοφιλάτου, υπάρχει ήδη παραπομπή σε δύο δίκες που αφορούν κακουργήματα για ζημιά του Δημοσίου ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.
Τα άφαντα εκατομμύρια
Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία και για την περίοδο 1997-2014, αρκετοί ήταν οι μάρτυρες που είχαν μιλήσει για το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ και πως επρόκειτο για μια υπηρεσία στην οποία δεν ακολουθούνταν και οι πιο... διαφανείς διαδικασίες. Ενας διαχειριστικός έλεγχος, τότε, ίσως μπορούσε να αναδείξει τις οικονομικές ατασθαλίες της «μαύρης τρύπας» του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είχε χαρακτηρίσει τον Οργανισμό η επί εποχής συγκυβέρνησης υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έμαθε ποτέ πού πήγε μέρος του δανείου των 200 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αγοράσει τα εμβόλια επί υπουργίας Αβραμόπουλου, τα οποία κόστισαν περίπου 120 εκατ. ευρώ. Αλλεπάλληλα ήταν τα πορίσματα τόσο του ΣΕΥΥΠ όσο και της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για τα «χαμένα» λεφτά, την ώρα που άλλοι τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ανακάλυπταν άνοιγμα ύψους 90 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό χωρίς παραστατικά! Και όλα αυτά συνέβαιναν επειδή, άγνωστο πώς και γιατί, κάποιοι είχαν αποφασίσει να εξαιρέσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ από την υποχρέωση να τηρεί φορολογικά βιβλία ή να προχωρεί σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ δεν είχε καν κανονισμό λειτουργίας!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας