• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 33.5°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.5°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.1°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 31.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επτά... θανάσιμα ερωτήματα για την υπόθεση Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου

 • A-
 • A+
Η αρχειοθέτηση των δικογραφιών των δύο κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. για εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis έχει αρκετά «γκρίζα» σημεία ● Ο εισαγγελέας λειτούργησε σαν δικαστήριο και χωρίς πλήρεις αποδείξεις απέρριψε την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη ● Γιατί ο Αδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε δύο εκδοχές του ίδιου εισαγγελικού εγγράφου και πώς αυτό διέρρευσε σε φιλικό ιστολόγιο σχεδόν αμέσως με την έκδοσή του.

Πέρα από τους πανηγυρισμούς και την ικανοποίηση για την ελληνική Δικαιοσύνη που εξέφρασαν οι Δ. Αβραμόπουλος και Αδ. Γεωργιάδης και πέρα και από τις απειλές του τελευταίου προς κάθε κατεύθυνση, η 78σέλιδη διάταξη με βάση την οποία ο εισαγγελέας αποφάσισε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο δημιουργεί ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Πώς δηλαδή διαβάζοντας και μόνο το περιεχόμενο της διάταξης ο εισαγγελέας κατέληξε ότι δεν χρειάζεται κρίση δικαστηρίου; Πώς με την επίκληση του επιχειρήματος ότι οι πολλές και διαφορετικές καταθέσεις που περιέχονται «δεν επιβεβαιώνονται από άλλα αποδεικτικά μέσα», δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να λειτουργεί σαν δικαστήριο τη στιγμή που μόνο εκεί απαιτείται απόφαση έπειτα από πλήρη απόδειξη;

Τα ερωτήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Οπως προέκυψε, ο κ. Γεωργιάδης έχει στην κατοχή του τουλάχιστον δύο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου εισαγγελικού εγγράφου. Πώς άραγε γίνεται αυτό; Στο αρχικό εισαγγελικό πόρισμα-διάταξη που παρέδωσε ο κ. Γεωργιάδης, η τελευταία σελίδα είχε κάποιες «ελλείψεις», ενώ αυτή που προσκόμισε στη συνέχεια, μετά τη διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν και τόσο πιστό αντίγραφο.

Επίσης πώς είναι δυνατόν σελίδες της εισαγγελικής διάταξης που υπογράφεται στις 24.1 να δημοσιεύονται ως «αποκλειστικό» το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην ιστοσελίδα του Γ. Κουρτάκη και μάλιστα με το ίδιο υποτιθέμενο τυπογραφικό λάθος; Οφείλεται μόνο στα εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά των δημοσιογράφων των «Παραπολιτικών»; Ας δούμε λίγο τα ερωτήματα που προκύπτουν από την πράξη αρχειοθέτησης.

 1. Η διάταξη αρχειοθέτησης του εισαγγελέα Εφετών Π. Καψιμάλη είναι τουλάχιστον πρωτότυπη. Οπως είναι γνωστό, τη σχετική δικογραφία μετά την αφαίρεση των δικογραφιών λόγω κατάργησης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς ανέλαβαν να εξετάσουν εισαγγελείς της νέας Οικονομικής Εισαγγελίας.
  Δεν γνωρίζουμε ποια/ος εισαγγελέας συνέταξε ύστερα από περίπου έναν χρόνο το πόρισμα (λαμβάνοντας εμφανώς υπόψη και όλα τα πορίσματα, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που συνέταξαν τα μικτά κλιμάκια επιθεωρητών).
  Ομως είναι σχεδόν προφανές ότι ακόμα κι αν στη διάταξη του κ. Καψιμάλη -στην οποία τόσο γρήγορα κατέληξε- δεν περιλαμβάνονται ενδεχομένως όλα όσα καταγράφονται στο αρχικό πόρισμα, εν τούτοις κάθε άλλο παρά συνάδουν λογικά με την αρχειοθέτηση.
 2. Δεν γνωρίζουμε επίσης γιατί, αντίθετα με την πάγια τακτική της Δικαιοσύνης και των οργάνων της, δεν δημοσιεύονται η μειοψηφική άποψη και το σκεπτικό της και ειδικά όταν η νεοσύστατη Οικονομική Εισαγγελία τώρα αρχίζει να χτίζει δεσμούς εμπιστοσύνης βασικά σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της από κάθε είδους πιέσεις. Ούτε γνωρίζουμε γιατί μια διάταξη για τόσο σημαντική υπόθεση δεν υπογράφεται από τον επικεφαλής Χ. Μπαρδάκη αλλά μόνο από τον αναπληρωτή του.
  Πάντως το συγκεκριμένο πόρισμα που αποτελεί κορμό της διάταξης Καψιμάλη δημιουργεί ερωτήματα όταν τόσο οι προστατευόμενες όσο και οι επώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις και τα έγγραφα καταδεικνύουν με κάθε λεπτομέρεια ένα πολυέξοδο πάρτι που κράτησε για χρόνια με παραβιάσεις των νόμων, με τιμολογήσεις σύμφωνα πάντα με «εξωθεσμικά κριτήρια», με προνομιακές κατατάξεις στη θετική λίστα φαρμάκων της Novartis και γενναιόδωρες αποδόσεις οφειλών στην εταιρεία.
  Επιπλέον τα παραπεμπτικά βουλεύματα για τους Μανιαδάκη και Φρουζή εμπεριέχουν τα ίδια στοιχεία (δελτία τιμών, πρακτικά και αποφάσεις οργάνων, μαρτυρικές καταθέσεις, προσωπικά μέιλ, σχέδια υπουργικών αποφάσεων, δίκτυα παράλληλων εξαγωγών κ.λπ.) με αυτά που περιέχονται στη διάταξη αρχειοθέτησης.
  Η πολυσέλιδη πρόταση-καταπέλτης της εισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου για τον Κ. Φρουζή υιοθετεί αποσπάσματα των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων και επισημαίνει ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι καν «απαραίτητες» για τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών σε βάρος του Κ. Φρουζή και των δύο γιατρών, καθώς υπάρχουν «επαρκείς» ενδείξεις και από άλλα στοιχεία της μεγάλης δικογραφίας.
  Ο Κ. Φρουζής φέρεται όχι μόνο να ξέπλενε μαύρο χρήμα της εταιρείας μέσω «παρένθετων» διαφημιστικών εταιρειών, αλλά ήταν αυτός που στη συνέχεια δωροδοκούσε «πολιτικά και άλλα πρόσωπα και γιατρούς». Με ανάλογο σκεπτικό για διάπραξη κακουργημάτων είχε κινηθεί και η εισαγγελική πρόταση για τον Ν. Μανιαδάκη, ενώ πρόσφατα έγινε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών όταν κρίθηκε αθώος λόγω αλλαγής του Π.Κ.
 3. Είναι σχεδόν αδιανόητο να υποχρεώνεται η Novartis σε ομολογία με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και το περιεχόμενο των εγγράφων που οι ίδιοι προσκόμισαν ενώπιον των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ, και στην Ελλάδα οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος να μην είναι αρκετές για την άσκηση ποινικής δίωξης υπεύθυνου κυβερνητικού αξιωματούχου.
  Εξάλλου το ότι μόνο η κατάθεση μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος δεν είναι ικανή για καταδίκη ισχύει στο πλαίσιο έκδοσης δικαστικής απόφασης και όχι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διαδικασίας, όπου αρκεί η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
 4. Εχουμε εδώ το παράλογο φαινόμενο η ίδια η Novartis να ομολογεί τα πάντα ενώπιον των δικαστικών αρχών, όπου η δικογραφία στηρίζεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, και στην Ελλάδα οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων να αμφισβητούνται διότι, δήθεν, δεν επιβεβαιώνονται και από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.
  Κι αυτό όταν οι καταθέσεις τους περιέχουν λεπτομερέστατα στοιχεία (περιγραφή των χώρων όπου ελάμβαναν χώρα οι δωροδοκίες, περιγραφή ακόμα και του τι φορούσαν τα πρόσωπα που βρίσκονταν σ’ αυτούς, συγκεκριμένες ημερομηνίες, υπουργικές αποφάσεις, μέιλ προσωπικά μεσαζόντων συμβούλων, επιδόσεις εταιρειών του Αδ. Γεωργιάδη και των συγγενών του, αδιευκρίνιστες πιστώσεις κ.λπ.), ενώ παράλληλα σε πλείστα σημεία οι καταθέσεις όχι μόνο των προστατευόμενων αλλά και των άλλων μαρτύρων επιβεβαιώνονται και από τα πορίσματα των ελεγκτικών ελληνικών οργάνων.
 5. Τι ακριβώς όμως ομολόγησε η Novartis (απόφαση συμβιβασμού του Νιου Τζέρσεϊ): «Μεταξύ 2012 και 2015 περίπου, εντός των ΗΠΑ και αλλού, η εναγόμενη Νovartis Hellas (!) μαζί με τον Υπάλληλο 1 της Νονartis Hellas, τον Υπάλληλο 2 της Νονartis Hellas, και άλλους γνωστούς και άγνωστους, εσκεμμένα και σκόπιμα ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνωμότησαν, συνέργησαν και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα […]».
  Η απόφαση στη συνέχεια αναφέρεται στους διεφθαρμένους τρόπους προώθησης προσφοράς, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότησης για χορήγηση ειδών αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό να επηρεαστούν οι πράξεις και οι αποφάσεις του λόγω της ιδιότητάς του, να πειστεί ο αλλοδαπός αξιωματούχος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψεις κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντός του, να εξασφαλιστεί ανάρμοστο πλεονέκτημα και «να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Νovartis Ηellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Νovartis Ηellas».
  Η ομολογία της Novartis ενώπιον του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϊ αφορούσε αποκλειστικά τις παράνομες πρακτικές της Novartis Hellas και ειδικότερα για τη δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων αναφέρεται στις αποφάσεις των υπουργών Υγείας για την τιμολόγηση φαρμάκων. Η ενοχή και τελικά η ομολογία της Novartis έγινε με βάση τα ενοχοποιητικά στοιχεία που προέκυψαν από τις μαρτυρικές καταθέσεις των πρώην στελεχών της εταιρείας και από τον τεράστιο αριθμό εγγράφων που οι ίδιοι παρέδωσαν, τα οποία προσκομίστηκαν και στην Ελλάδα.
  Στην Ελλάδα τελικά δεν υπάρχει κυβερνητικός αξιωματούχος που να ευθύνεται για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, παρά το γεγονός ότι η ίδια ομολόγησε τα πάντα και ειδικά την περίοδο 2012-2014 πέτυχε να προωθήσει τα φάρμακά της σε εξωφρενικές τιμές, ενώ απαγορεύονταν η εισαγωγή και η τιμολόγηση κάθε φαρμάκου λόγω τρόικας;
 6. Η ίδια η διάταξη αρχειοθέτησης αναφέρει τις υπουργικές αποφάσεις που, έστω κι αν στη συνέχεια ανακλήθηκαν, επέτρεψαν επί μήνες να γίνει ανεξέλεγκτο πάρτι κερδοσκοπίας κι ενώ ο νόμος δεν το επέτρεπε. Αυτό καταγράφεται αναλυτικότατα στο σκεπτικό που -άγνωστο πώς οδήγησε σε αρχειοθέτηση με ποσά που αναφέρονται ως αδιευκρίνιστες πιστώσεις, με έλεγχο των εταιρειών του κ. Γεωργιάδη και συγγενών του από τον οποίο προέκυψαν αποκλίσεις.
  Ενώ μέχρι το 2013 οι τρεις εταιρείες είχαν σχετικά μικρής αξίας πιστώσεις, ακόμα και ζημίες, ξαφνικά τα ακαθάριστα έσοδα εκτοξεύτηκαν το 2013 σε 1.548.000 ευρώ και το 2014 σε 1.156.000 ευρώ. Προφανώς τα ποσά αυτά μπορεί να προέρχονται από αυξημένες κατά πολύ τηλεπωλήσεις.
  Τα τρία επόμενα χρόνια ωστόσο, τα ακαθάριστα έσοδα μειώνονται. Επίσης για παράδειγμα, όταν επώνυμα καταθέτουν μάρτυρες ότι κλήθηκε ο υπουργός κ. Γεωργιάδης να παραστεί σε συνεδρίαση καθορισμού λίστας φαρμάκων και μετά την εκεί παρουσία του η ψηφοφορία ανατράπηκε υπέρ της ένταξης σε κυκλοφορία φαρμάκων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου για κυκλοφορία στα 2/3 των χωρών της Ε.Ε., η διάταξη Καψιμάλη διαπιστώνει ότι δεν ήταν ο υπουργός αλλά ο υφυπουργός κ. Μπέζας που υπέγραψε την Υ.Α. για τα φάρμακα τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ ο υπουργός βρισκόταν λίγο χρόνο στη θέση αυτή.
  Το γεγονός δε ότι ο κ. Γεωργιάδης ανακάλεσε την Υ.Α. έξι μήνες μετά (ενώ ήδη φυσικά τα κέρδη της εταιρείας είχαν εκτοξευτεί) θεωρείται απόδειξη ότι αποκλείεται να συμπεριφερόταν έτσι κάποιος που δωροδοκήθηκε. Ενα επιπρόσθετο στοιχείο που μέτρησε στην απόφαση αρχειοθέτησης είναι ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική τραπεζική συναλλαγή μεταξύ Novartis και εταιρειών του υπουργού και των συγγενών του.
 7. Οι διατάξεις αρχειοθέτησης και στη συνέχεια η ανάσυρσή τους από το αρχείο σε περίπτωση που υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία είναι μια αποδεκτή και διαχρονικά διαδεδομένη πρακτική που χρησιμοποιεί η Δικαιοσύνη. Είδαμε στο παρελθόν όχι μόνο σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα (π.χ. υπόθεση Βγενόπουλου) που αρχικά φάνηκε να κουκουλώνονται αλλά και σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις να ανασύρονται δικογραφίες και μηνυτήριες αναφορές και να οδηγούνται οι ελεγχόμενοι στα δικαστήρια.
  Μάλιστα υπήρξε πρόσφατο και το φαινόμενο στην υπόθεση της Novartis ο ίδιος εισαγγελέας που αρχικά αρχειοθέτησε τις μηνύσεις των πολιτικών στη συνέχεια να ζητά την εκ νέου ανάσυρσή τους προκειμένου να ελεγχθούν οι εισαγγελείς που ερευνούσαν το σκάνδαλο, την ώρα που οι δικογραφίες όπως και οι δικαστικές συνδρομές ήταν ακόμα ανοιχτές.
  Τελικά αθωώθηκαν οι δύο επίκουροι εισαγγελείς της πρώην Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ενώ σε ό,τι αφορούσε την εισαγγελέα Ελ. Τουλουπάκη επελέγη το πόρισμα που την καθιστούσε ύποπτη και αγνοήθηκε εκείνο που τεκμηρίωνε ότι είχε κάνει σωστά το καθήκον της. Πάντως και τα δύο πορίσματα είδαν τότε το φως της δημοσιότητας.

«Θεσμικό πρόβλημα της ίδιας της δημοκρατίας»

Xθες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχώρησε σε μια κίνηση που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη έπειτα απ’ όσα έχουν συμβεί. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Θ. Ξανθόπουλος, και η γραμματέας της Κ.Ο., Ολγα Γεροβασίλη, επισκέφθηκαν εκ μέρους της Κ.Ο. τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Πλιώτα, και του μετέφεραν την πολύ έντονη ανησυχία τους για όσα λαμβάνουν χώρα στη δημόσια σφαίρα.

«Υπάρχουν δύο πράξεις αρχειοθέτησης με διαφορετικές υπογραφές και διαφορετικό καταληκτικό περιεχόμενο», επισήμαναν χαρακτηριστικά. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έννομη τάξη, τα αρμόδια όργανα θα αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυτελείας, αλλά για ένα βαθιά θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρωτοβάθμια περίθαλψη με καθολική κάλυψη και ελεύθερη πρόσβαση»
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση ενός δημόσιου επαρκούς και ποιοτικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθολικής κάλυψης, ισότιμης πρόσβασης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες»....
«Πρωτοβάθμια περίθαλψη με καθολική κάλυψη και ελεύθερη πρόσβαση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
Σφοδρή κριτική από τον Αλ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία ● Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις ΗΠΑ το μπλοκάρισμα της προμήθειας των F16 στην Τουρκία.
«Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Γεωργιάδης και Σκρέκας δουλεύουν πολίτες σε απόγνωση 
«Περισσότερες από 18 χώρες της Ε.Ε., με τελευταίες την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία μείωσαν τον ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση και συγκρατούν τις τιμές των καυσίμων» σημειώνει η Κουμουνδούρου. 
ΣΥΡΙΖΑ: Γεωργιάδης και Σκρέκας δουλεύουν πολίτες σε απόγνωση 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρία ερωτήματα για τη Novartis
Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την πράξη αρχειοθέτησης που αφορά τον Αδωνη Γεωργιάδη και η αιχμή για τη σελίδα που «παράπεσε».
Τρία ερωτήματα για τη Novartis
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προβοκάτσιες για να αλλάξει η ατζέντα
Ετοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση που θα έρθει από την πλευρά της κυβέρνησης εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως αποδείχτηκε από την ετοιμότητα που επέδειξε στο περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη και τον...
Προβοκάτσιες για να αλλάξει η ατζέντα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ούτε συγγνώμη ούτε παραίτηση
Σκληραίνει τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποκάλυψη της μελέτης των επιστημόνων Τσιόδρα-Λύτρα που εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό...
Ούτε συγγνώμη ούτε παραίτηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας