Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάθημα δημοκρατίας το δημοψήφισμα

Η δημοκρατική αρχή, αλλά και η αρχή της αλληλεγγύης, είναι τα σημεία στα οποία εστιάζουν διανοούμενοι απ' όλο τον κόσμο

Μάθημα δημοκρατίας το δημοψήφισμα

  • A-
  • A+

Συνεχίζουν τις δηλώσεις συμπαράστασης και επιδοκιμασίας για το ελληνικό δημοψήφισμα και το «όχι στη λιτότητα» διανοούμενοι απ' όλο τον κόσμο.

Αυτό που τα συστημικά ΜΜΕ συγκαλύπτουν και αποσιωπούν, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και ότι καθημερινά δεν υπάρχουν μόνο οι τρομολαγνικές και απειλητικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, φέρνει στο επίκεντρο της επικαιρότητας η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η δημοκρατική αρχή, αλλά και η αρχή της αλληλεγγύης, είναι τα σημεία στα οποία εστιάζουν οι στοχαστές που μας μιλούν, χωρίς να παραλείπουν να υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στην Ελλάδα ένα λειτουργικό και δίκαιο προς τους πολίτες του κράτος.

Κοινό τόπο αποτελεί επίσης η διαπίστωση ότι το «ελληνικό παράδειγμα» πρέπει να μιμηθούν και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, εάν πρόκειται να υπάρξει μια βιώσιμη εναλλακτική στον αρπακτικό καπιταλισμό και στην κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

Εντσο Τραβέρσο. Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ

Ψήφος για μια διαφορετική Ευρώπη

Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι μια καθαρή –και αξιοσημείωτη– επιβεβαίωση της εθνικής αξιοπρέπειας απέναντι στους εκβιασμούς της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας που κυβερνά τον πλανήτη. Αυτό το αποτέλεσμα προφανώς υπερβαίνει τα σύνορα της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει ένα μάθημα δημοκρατίας στη γηραιά μας ήπειρο. Δεν είναι μια ψήφος εναντίον της Ευρώπης, είναι μια ψήφος για διαφορετική Ευρώπη, η οποία δεν νοείται πλέον ως μια αγορά και ένας οικονομικός χώρος, αλλά ως ένα κοινό σπίτι για τους πολίτες της. Ελπίζω αυτή η ψήφος να είναι το πρώτο βήμα στην αναγκαία διαδικασία ανοικοδόμησης της Ε.Ε., σε μια δημοκρατική και κοινωνική βάση.

 

Κόλιν Κράουτς. Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γουόργουικ

Εχετε γίνει οι ήρωές μας, δεν πρέπει να γίνετε μάρτυρες

Οι Ελληνες ψηφοφόροι έχουν καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο όνομα όλων των ευρωπαϊκών λαών, στην προσπάθειά τους να επαναδιεκδικήσουν την Ε.Ε. για τη δημοκρατία και τους λαούς και να εμποδίσουν τη διολίσθησή της σε έναν εκπρόσωπο μόνο των τραπεζιτών και του επιχειρηματικού πλούτου. Ωστόσο, απομένει να γίνει σημαντική και δύσκολη δουλειά και να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, ώστε να γίνουν η ελληνική οικονομία και το κράτος λειτουργικοί και αποτελεσματικοί θεσμοί. Εχετε γίνει οι ήρωές μας! Τώρα δεν πρέπει να μετατραπείτε σε μάρτυρες!

 

Σαμίρ Αμίν. Οικονομολόγος, συγγραφέας

Μεγαλειώδες το θάρρος του ελληνικού λαού

Ο ελληνικός λαός δίνει το παράδειγμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Με θάρρος και παρρησία ο ελληνικός λαός απέρριψε τις άνανδρες επιταγές του διεθνούς και ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Κέρδισε μια πρώτη νίκη, επιβεβαιώνοντας ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο στην υπηρεσία της κοινωνικής προόδου. Ξεσκέπασε την παρωδία δημοκρατίας η οποία συνηγορεί στην υποβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών που υπαγορεύει η δικτατορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ντροπή σε όσους αποδέχθηκαν ότι η τρόικα αντιπροσωπεύει τους λαούς της Ευρώπης. Ντροπή στις κυβερνήσεις που τοποθέτησαν στην προεδρία της «δικής τους Ευρώπης» έναν υπάλληλο από το Λουξεμβούργο στην υπηρεσία ενός φορολογικού παραδείσου. Ντροπή στις κυβερνήσεις οι οποίες διόρισαν επικεφαλής της «κεντρικής τράπεζάς» τους ένα άτομο που έκανε καριέρα στην Goldman Sachs, την τράπεζα που συνδέεται με όλες τις χρηματοοικονομικές απάτες του αιώνα. Που τοποθέτησαν ένα άτομο επικεφαλής του ΔΝΤ, μια καλή μαθήτρια, ανίκανη να κατανοήσει οτιδήποτε άλλο απ' όσα της έχουν διδάξει. Δεν πρόκειται για άνδρες και γυναίκες πολιτικούς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για κατάπτυστα άτομα.

Η ηρωική Ελλάδα απελευθερώθηκε μόνη της από τους Ιταλούς φασίστες και τους Γερμανούς ναζί. Ντροπή στην κυρία Μέρκελ, της οποίας η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι Ελληνες δικαιούνται να ζητούν τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Η Ευρώπη των δισεκατομμυριούχων δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον στόχο της: να σφαγιάσει τον ελληνικό λαό. Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με τους Podemos, ο ισπανικός λαός στέλνει το δικό του μήνυμα. Οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι άλλοι λαοί της ευρωπαϊκής ηπείρου οφείλουν να καταλάβουν ότι ο αγώνας του ελληνικού λαού είναι και δικός τους.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να μην πουληθούν τα “ασημικά” της Ελλάδας με ζημία για να μειωθεί το χρέος»
Ο Σερ Τόνι Ατκινσον απορρίπτει τον μονόδρομο της λιτότητας και προτείνει την κρατική παρέμβαση για τη μείωση των ανισοτήτων και τον περιορισμό της φτώχειας, ενώ θυμίζει ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να...
«Να μην πουληθούν τα “ασημικά” της Ελλάδας με ζημία για να μειωθεί το χρέος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ΔΝΤ με τη λιτότητα ελέγχει τους λαούς και αψηφά τη δημοκρατία»
Ο Σενέ ασκεί σφοδρή κριτική στις πολιτικές ελίτ, οι οποίες, όπως λέει, έχουν υποταχθεί πλήρως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και χαρακτηρίζει τις θυσίες των πολιτών μάταιες. Τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να...
«Το ΔΝΤ με τη λιτότητα ελέγχει τους λαούς και αψηφά τη δημοκρατία»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κρίση έχει τη δική της ιστορία
Οι καθηγητές Βασίλης Φούσκας και Κωνσταντίνος Δημουλάς στο βιβλίο τους «Ελλάδα, Παγκοσμιοποίηση και Ευρωπαϊκή Ενωση» υποστηρίζουν ότι η χρηματικοποίηση και η κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» έσωσαν από...
Η κρίση έχει τη δική της ιστορία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λάβρος για το χρέος ο Πικετί
Με καρφιά προς τους Ευρωπαίους, ειδικά «όσους συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε ένα Grexit, θέτοντας στόχους που είναι απίθανο να εκπληρωθούν», υποδέχθηκε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ο γνωστός Γάλλος...
Λάβρος για το χρέος ο Πικετί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεχάσει τα βασικά μαθήματα της δημοκρατίας
Τον προβληματισμό τους για τη μετατροπή της Ευρώπης σε ένα τεχνοκρατικό φέουδο, στο οποίο θα αποφασίζουν οι κυρίαρχες ελίτ ερήμην ή –πολύ περισσότερο– κόντρα στη βούληση των λαών της, εκφράζουν στοχαστές που...
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεχάσει τα βασικά μαθήματα της δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η παγκόσμια διανόηση χαιρετίζει το «Οχι» του ελληνικού λαού
Κορυφαίοι διανοούμενοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αποκλειστικές δηλώσεις τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χαιρετίζουν το «Οχι» του ελληνικού λαού στις πολιτικές της λιτότητας, στις...
Η παγκόσμια διανόηση χαιρετίζει το «Οχι» του ελληνικού λαού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας