• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 27.6°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.9°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 24.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 26.7°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  79%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Για μια κοινωνία ανοικτή και συμπεριληπτική οι ευχές της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

 • A-
 • A+

Με αναφορές στη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, την έμφυλη βία, το προσφυγικό και τα εθνικά ζητήματα πλαισίωσε το μήνυμά της ενόψει της έλευσης του 2022 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας και για ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία εξακολουθεί να μας πληγώνει και να αναστέλλει την κανονικότητα της ζωής μας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμετράται με τα όριά του, σε καταστάσεις εξαιρετικές και απρόβλεπτες, καθώς οι διαδοχικές μεταλλάξεις του ιού μεταβάλλουν τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι, ούτε απροστάτευτοι. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα, ιδίως απέναντι στη βαριά και επικίνδυνη μορφή της νόσου. Θωρακίζει τη δημόσια υγεία και διασφαλίζει τη δυνατότητα των γιατρών και των νοσηλευτών να μας παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Είναι το πιο ισχυρό μας όπλο για να νικήσουμε τον ιό. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και δική μας. Αφορά την κοινωνική και την ατομική μας ηθική, με επίκεντρο τον σεβασμό στον πλησίον και το γενικό καλό.

Ζούμε στην εποχή των ανεξάντλητων δυνατοτήτων, αλλά και των επώδυνων αντιθέσεων. Οι ορίζοντες της ελευθερίας μας διευρύνονται και ο ρυθμός του βίου επιταχύνεται διαρκώς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας καταργεί τους εδαφικούς περιορισμούς και απελευθερώνει τις υπηρεσίες και τα παγκόσμια δίκτυα της εκπαίδευσης και της εργασίας. Δημιουργεί νέες μορφές κοινωνικότητας και οικειότητας. Μετέχουμε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον πολλαπλών επιλογών και κοινωνικής κινητικότητας. Σε συνθήκες κοσμοπολιτισμού που παράγουν πρωτόγνωρες προκλήσεις, εμπειρίες και ευκαιρίες και εμπεδώνουν έναν κοινό, σχεδόν οικουμενικό, τρόπο ζωής.

Παράλληλα, όμως, οι ανισότητες οξύνονται και οι βεβαιότητές μας κλονίζονται. Η οικονομική κρίση δοκίμασε τις παροχικές δυνατότητες του Κράτους και τις υλικές μας αντοχές, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων. Οι αυξημένες ροές των μεταναστών και των προσφύγων προκάλεσαν ιδιαίτερες εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, σε ορισμένα κράτη, κλιμακώνονται σε ευθείες αμφισβητήσεις του Κράτους Δικαίου. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, στην Ελλάδα και σε όλη τη Μεσόγειο, κατέδειξαν την επείγουσα σημασία της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής. Οι γυναικοκτονίες και το κίνημα του «me too» μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε τον δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε για την πραγμάτωση της έμφυλης ισότητας, παρά την πρόοδο και την καταξίωση των γυναικών.

Στην ανασφάλεια των καιρών, η δημοκρατία μας αντιτάσσει το ιστορικό της βάθος και τη συνοχή της. Την αταλάντευτη αναφορά της στην ταυτότητα και τις αξίες που θεμελίωσαν το έθνος μας. Η επιστροφή, 200 χρόνια μετά, στην Επανάσταση του 1821 και τη γενέθλια στιγμή του σύγχρονου ελληνικού Κράτους, μας υπενθύμισε την αστείρευτη δύναμη της ενότητας και της ομοψυχίας, που σε πείσμα κάθε αντιξοότητας δικαιώνει διαχρονικά τους Έλληνες. Το ευρωπαϊκό μας κεκτημένο, η αναντίρρητη θέση της πατρίδας μας ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη, είναι η πιο ισχυρή εγγύηση για τη σταθερότητα και την ευημερία. Στα εθνικά θέματα παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ανυποχώρητοι απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Σε αγαστή συνεργασία με τους εταίρους της, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό διεθνών πολιτικών και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάκαμψη στην πανδημία, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χώρα μας είναι μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών, ανοικτή και συμπεριληπτική. Μια κοινότητα ίσης ελευθερίας, δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σε αυτό το στέρεο έδαφος ριζώνουν και αναπτύσσονται οι μεγάλες προοπτικές μας. Αξιοποιώντας τη θεσμική μας παράδοση και αφήνοντας όσα μας κράτησαν πίσω. Οι Έλληνες ακολουθούν και συνδιαμορφώνουν το ισχυρό ρεύμα των αλλαγών του 21ου αιώνα. Το 2022 θα είναι έτος αισιοδοξίας και ανάτασης.

Εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία!

Νωρίτερα, τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς έψαλαν στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου η Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και η Προεδρική Φρουρά, ενώ ακολούθησαν διαδοχικά: ο Επιστημονικός Αθλητικός Σύνδεσμος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΝΙΚΗ» - Victor Artant, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Μουσικό Σχολείο Αθήνας και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίτιμη δημότης Σύμης ανακηρύχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Τη διαχρονική ελληνικότητα της Σύμης εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη Σύμης, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο νησί.
Επίτιμη δημότης Σύμης ανακηρύχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετική στον κορονοϊό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εμφανίζει ήπια συμπτώματα της Covid-19 και έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι της, καθώς διαγνώστηκε θετική σε μοριακό έλεγχο, μετά το ταξίδι της στην Ιταλία πριν λίγες μέρες. 
Θετική στον κορονοϊό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίτιμη δημότης των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο η Κ. Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας στην περιοχή Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας.
Επίτιμη δημότης των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο η Κ. Σακελλαροπούλου
ΒΟΥΛΗ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είμαστε όλοι Ουκρανοί»
Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην ομιλία μέλους του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, η ΠτΔ κατηγόρησε τη Μόσχα για «βάναυση καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου».
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είμαστε όλοι Ουκρανοί»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για ουκρανικό, ενέργεια και οικονομία η συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου
Συναντήθηκαν σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου όπου συζήτησαν για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την πολιτική της χώρας σε βασικούς τομείς.
Για ουκρανικό, ενέργεια και οικονομία η συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ουκρανία στο επίκεντρο των επαφών Σακελλαροπούλου - Σόουζα
Οι πρόεδροι Ελλάδας και Πορτογαλίας καταδίκασαν «την απρόκλητη ρωσική εισβολή» και εξέφρασαν «την πλήρη στήριξή» τους στην Ουκρανία και τον λαό της, «που βιώνει καταστάσεις που θεωρούσαμε ότι δεν θα ξαναδούμε...
Η Ουκρανία στο επίκεντρο των επαφών Σακελλαροπούλου - Σόουζα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας