• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 13.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.8°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι νέες ιδέες»: ένας οδηγός επιβίωσης

 • A-
 • A+
Το βιβλίο των Νουαγιόν και Βιόν-Ντιρί από τις εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση της συναδέλφου Βάλιας Καϊμάκη, συμβάλλει στο να συνειδητοποιήσουμε τις συντεταγμένες των καιρών και αποτελεί μια πυξίδα προσανατολισμού στον 21ο αιώνα και ένα καλειδοσκόπιο των ιδεών του.

Βασικά χαρακτηριστικά του κόσμου στον οποίο ζούμε είναι η πολυπλοκότητα, η τεχνολογική καινοτομία και, κατά συνέπεια, η ταχύτητα της αλλαγής σε επίπεδο υλικής και άυλης παραγωγής, νοοτροπιών, τρόπων ζωής και κοινωνικών σταθερών. Αυτή η ρευστότητα καθιστά τη γνώση το βασικότερο εφόδιο στην προσπάθεια κατανόησης του σύνθετου κοινωνικού περιβάλλοντος και, ενδεχομένως, στην αλλαγή του.

Οι Ρεμί Νουαγιόν και Φιλίπ Βιόν-Ντιρί, δυο νέοι Γάλλοι δημοσιογράφοι, γεννημένοι αμφότεροι το 1990 και συγγραφείς του βιβλίου «Οι νέες ιδέες», εκδόσεις Πόλις, σε εξαιρετική μετάφραση της συναδέλφου Βάλιας Καϊμάκη, συνεισφέρουν σημαντικά στην εκλαΐκευση και συνόψιση των βασικών ρευμάτων σκέψης της εποχής μας, εν είδει ενός «οδηγού επιβίωσης».

Στα «Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα» του 1844 ο Μαρξ γράφει: «Το ζώο είναι ταυτόσημο με τη ζωτική του δραστηριότητα. Δεν ξεχωρίζει από τη δραστηριότητα αυτή. Το ζώο είναι η ίδια η δραστηριότητα. Ο άνθρωπος, όμως, κάνει την ίδια τη ζωτική του δραστηριότητα αντικείμενο της θέλησής του και της συνείδησής του. Ο άνθρωπος έχει μια συνειδητή ζωτική δραστηριότητα». Το απόσπασμα αυτό αφορά το θέμα της αλλοτρίωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς αδυνατούμε να κάνουμε τη ζωτική μας δραστηριότητα «αντικείμενο της συνείδησής μας», πρόβλημα που ταλανίζει τις μετανεωτερικές κοινωνίες και μας αφήνει έρμαιο της πολιτικής αποξένωσης, του καταναλωτισμού και, πολλές φορές, της εθελοδουλείας.

Το βιβλίο των Νουαγιόν και Βιόν-Ντιρί συμβάλλει ακριβώς στο να συνειδητοποιήσουμε τις συντεταγμένες των καιρών, αποτελώντας μια πυξίδα προσανατολισμού στον 21ο αιώνα και ένα καλειδοσκόπιο των ιδεών του. Κατηγοριοποιώντας μια θεματική σύγχρονων προβληματισμών μάς δίνει τη δυνατότητα να υψωθούμε για λίγο πάνω από την καθημερινότητα και να έχουμε το πλεονέκτημα ενός overview, δηλαδή μιας σφαιρικής εικόνας του τοπίου των ιδεών που απλώνονται μπροστά μας.

Το πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ότι παραθέτει αναλυτικά τις διαφορετικές και συχνά συγκρουόμενες απόψεις που αφορούν κάθε ξεχωριστό θέμα, χωρίς να εκφυλίζεται σε κανένα σημείο στον μεταμοντέρνο σχετικισμό. Αντίθετα, παρουσιάζει κάθε σύγχρονο πρόβλημα στις ιστορικές του διαστάσεις και σχεδόν πάντα στη μελλοντική προοπτική του.

Οι συγγραφείς καταπιάνονται με θέματα που συνήθως διχάζουν, αλλά οδηγούν και σε έναν παραγωγικό διάλογο. Ετσι, ξεκινούν από το Βασικό Εγγυημένο Εισόδημα, το θέμα των «κοινών» (commons), το ζήτημα του ποια δημοκρατία χρειαζόμαστε τον 21ο αιώνα, τη σχέση μας με τα ζώα και έννοιες όπως ο βιγκανισμός, ο αντισπισισμός και η ηθική κρεοφαγία. Και συνεχίζουν με τον «διανθρωπισμό» (transhumanism), το bitcoin, τον «λαϊκισμό», την «αποανάπτυξη», τον φεμινισμό και την «ουμπεροποίηση» της οικονομίας.

Το βιβλίο συμπληρώνεται από μια πλήρη βιβλιογραφία ανά κεφάλαιο για όποιον σκοπεύει να ασχοληθεί περαιτέρω με τα θέματα που αναλύει και προειδοποιεί τον αναγνώστη πως, παρότι τα αντικείμενα με τα οποία καταπιάνονται οι συγγραφείς φαντάζουν αποκομμένα, στην πραγματικότητα συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα των ιδεών και των προβληματισμών της εποχής μας.

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο το ότι οι Νουαγιόν και Βιόν-Ντιρί κατορθώνουν να εκλαϊκεύσουν τις βασικές ιδεολογικές συντεταγμένες του 21ου αιώνα χωρίς να τις εκχυδαΐσουν και μάλιστα με τρόπο αρκετά πλήρη και επαρκή για τον μέσο πολίτη. Οπως λένε και οι ίδιοι, «ελπίζουμε να συμβάλαμε στην αποσαφήνιση των ζητημάτων και να προσφέραμε στον αναγνώστη μια καλή πύλη εισόδου στον αυριανό κόσμο»! Οσοι πιστοί...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι σημερινοί νέοι είναι πολύ πιο ευθυγραμμισμένοι με το σύστημα»
Ο Κούμπιτσεκ στο μυθιστόρημά του «Σκίτσο ενός καλοκαιριού» (Κριτική, 2018) περιγράφει, μέσα από τις καλοκαιρινές περιπέτειες μιας εφηβικής παρέας, τη ζωή στην πρώην Ανατολική Γερμανία του 1985, με την άκαμπτη...
«Οι σημερινοί νέοι είναι πολύ πιο ευθυγραμμισμένοι με το σύστημα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πικρή γεύση των νεραντζιών
Με διαρκή φλας μπακ ο Ελληνοπολωνός δημοσιογράφος Δοινύσης Στούρης, στο βιβλίο του «Ελλάδα: πικρά πορτοκάλια» κινείται ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, δίνοντας ένα καλειδοσκοπικό πανόραμα της ελληνικής...
Η πικρή γεύση των νεραντζιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αδικο και αδικαιολόγητο το χτίσιμο του τείχους»
Η μεγάλη κυρία των μεξικανικών γραμμάτων και ακτιβίστρια, Έλενα Πονιατόφσκα, μιλά στην «Εφ.Συν.» για το τελευταίο της μυθιστόρημα, για τη μνήμη των επαναστάσεων, για τη διαφθορά των κυβερνήσεων και για τους...
«Αδικο και αδικαιολόγητο το χτίσιμο του τείχους»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «κανένες» και ο μαγικός ρεαλισμός
Γι' αυτό το σύμπαν που συνθέτουν οι «κανένες» (ομώνυμη ιστοριούλα στο «Βιβλίο των Εναγκαλισμών») έγραφε σε όλη του τη ζωή ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, επιχειρώντας να δώσει φωνή σ' εκείνους που δεν έχουν, προσπαθώντας...
Οι «κανένες» και ο μαγικός ρεαλισμός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το υποκείμενο της αλλαγής είναι πληθυντικό
«Τι να κάνουμε;», είναι ένα ερώτημα παλιό όσο και η ιστορία της Αριστεράς. Αυτή τη φορά το απαντούν μια πλειάδα νέων επιστημόνων, που μέστωσαν επιστημονικά μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το βιβλίο των...
Το υποκείμενο της αλλαγής είναι πληθυντικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σπύρος Μουστακλής – Ενας Ελεύθερος Πολιορκημένος»
Η αληθινή ιστορία του στρατιωτικού αγωνιστή που βασανίστηκε απάνθρωπα από τη χούντα, όπως τη βίωσε η σύζυγος και συγγραφέας του βιβλίου Χριστίνα Δημητρακάκη-Μουστακλή.
«Σπύρος Μουστακλής – Ενας Ελεύθερος Πολιορκημένος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας