Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η ελληνική ηγεσία είχε το θάρρος να ορθώσει το ανάστημά της»

Δήλωση του νομπελίστα και πρώην πρωθυπουργού του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Ράμος Xόρτα, στην «Εφ.Συν.»

EPA/ ANTONINO DASIPARU

«Η ελληνική ηγεσία είχε το θάρρος να ορθώσει το ανάστημά της»

  • A-
  • A+

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εκφράζει ο νομπελίστας ειρήνης του 1996, Ζοζέ Ράμος Xόρτα, πρώην πρόεδρος, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ανατολικού Τιμόρ (2007-2012). Στη δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό, επιρρίπτει σαφείς ευθύνες για το αδιέξοδο στην ευρωπαϊκή ηγεσία και την ηγεσία του ΔΝΤ, την οποία χαρακτηρίζει κατώτερη των περιστάσεων, χωρίς όραμα και σοφία.

Θεωρεί ότι η ελληνική ηγεσία είχε το θάρρος να ορθώσει το ανάστημά της για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και πιστεύει ότι η χώρα μας θα ξανασηκωθεί πιο δυνατή και υπερήφανη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση, η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Χόρτα, που κάνει ακόμα λόγο για ανάγκη επανεξέτασης της υφεσιακής πολιτικής που επιβλήθηκε μέσω τρόικας σε Ελλάδα και Πορτογαλία και τονίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να φοβηθεί να πει «όχι» την Κυριακή, παρά τις όποιες συνέπειες μπορεί να ακολουθήσουν.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Στέκομαι αλληλέγγυος με τον λαό της Ελλάδας, που έχει τιμωρηθεί αυστηρά από τους “πιστωτές”, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ναι, για πολλά χρόνια οι ηγέτες της Ελλάδας, Σοσιαλιστές και Συντηρητικοί, δεν μπορούσαν ή δεν είχαν το θάρρος να ολοκληρώσουν βασικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προωθήσουν την εντιμότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Σοβαρές μεταρρυθμίσεις απαιτούνταν και απαιτούνται. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται με σύνεση σε μία περίοδο αρκετών ετών, χωρίς να κάνουν τους απλούς ανθρώπους να υποφέρουν και χωρίς να προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα, που υπονομεύει το σύνολο της οικονομίας και επιδεινώνει περαιτέρω τα δημοσιονομικά δεδομένα.

«Νιώθω σοκαρισμένος»

Είμαι απογοητευμένος με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής του ΔΝΤ που δεν έχουν δείξει όραμα και σοφία στην αντιμετώπιση μίας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Νιώθω σοκαρισμένος με τη γλώσσα που ακούω να χρησιμοποιούν μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ ενάντια στην εκλεγμένη ελληνική πολιτική ηγεσία.

Σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούν στο πλάι των χωρών που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να δείξουν πραγματική αλληλεγγύη προς τον λαό της Ελλάδας και απέτυχαν. Η Ελλάδα πάντα βρισκόταν στο πλευρό του λαού του Ανατολικού Τιμόρ στον μακρό αγώνα του για ανεξαρτησία. Τους είμαι αιώνια ευγνώμων.

Τέλος, υπάρχουν ηγέτες στην Ελλάδα που έχουν το θάρρος να ορθώσουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του σπουδαίου ελληνικού έθνους. Οποιαδήποτε και αν είναι η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή, ξέρω ότι η Ελλάδα θα αναγεννηθεί πιο δυνατή και πιο υπερήφανη. Εχετε τον ειλικρινή θαυμασμό μου».

Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Χόρτα για το πώς βλέπει την κατάσταση στη χώρα μας, για τα αποτελέσματα της λιτότητας στην Πορτογαλία με την οποία το Ανατ. Τιμόρ έχει ιστορικούς δεσμούς και για το τι θα πρέπει να φοβούνται ή μη οι Ελληνες εν όψει δημοψηφίσματος.

«Νομίζω ότι η συμπεριφορά των “θεσμών” προς την Ελλάδα ήταν πολύ άδικη. Οι Ελληνες υπέφεραν για πέντε χρόνια. Οι συνταγές της λιτότητας δεν δούλεψαν. Εάν συνεχίσει να επιβάλλεται η λιτότητα, αυτό θα είναι εξαιρετικά άδικο, ειδικά για τους συνταξιούχους και τους πιο αδύναμους. Από τη λιτότητα δεν υπήρξε κανένα θετικό και καταστράφηκε η οικονομία της χώρας. Το Ανατολικό Τιμόρ έχει δεσμούς με την Πορτογαλία, όπου είδα τα αποτελέσματα της λιτότητας. Στην Πορτογαλία, η ανεργία παραμένει υψηλή, το χρέος μη βιώσιμο και 200.000 νέοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν», μας λέει ο κ. Χόρτα.

«Χωρίς φόβο»

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει τώρα, μας μιλάει για μια «ανακωχή» μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. «Η τρόικα πρέπει να ξαναδεί την πολιτική της στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Υπήρξα πρόεδρος μιας μικρής χώρας και βλέποντας τη γενναιότητα της Ελλάδας τη στηρίζω».

Τι πρέπει να φοβάται ο κόσμος; τον ρωτάμε: «Οι Ελληνες πρέπει να επιλέξουν χωρίς να φοβούνται. Εάν επιλέξουν το “ναι”, ξέρουν ποιο θα είναι το κόστος και πόσο θα υποφέρουν. Και με το “όχι” θα υπάρξουν συνέπειες για κάποιο διάστημα, μπορεί να γίνει ακόμα και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά τελικά η Ελλάδα θα έχει λόγο στην οικονομική πολιτική της και θα μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα. Σίγουρα η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μέλλον της είναι στην Ευρώπη».

Τελευταία ερώτηση είναι για το μέλλον: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Είναι η κοιτίδα του πολιτισμού. Νιώθω βαθιά συμπόνοια για τους φτωχούς, τους νέους και τους συνταξιούχους στη χώρα σας», καταλήγει ο κ. Χόρτα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Στον Αχελώο
Για δεύτερη χρονιά, η εθελοντική ομάδα της «European Music Day Acheloos Valley» οργανώνει διήμερο Φεστιβάλ Μουσικής κατά μήκος της Κοιλάδας του...
Στον Αχελώο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
Οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς εστιάζουν στην έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα με αυτή του Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
Μνημείο αμεροληψίας η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star. Η Μάρα Ζαχαρέα, ο σύζυγος της οποίας - Θόδωρος Ρουσόπουλος - κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ, ανέλαβε με βαριά καρδιά να εκπληρώσει το βαρύ...
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
Θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου,...
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009, εστιάζοντας στην παραδοχή της κυβέρνησης ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό...
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
Διά χειρός Πάνου Καζάκου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ ο τελευταίος τόμος της σειράς «Εθνικές κρίσεις», επιχειρεί μια συνοπτική ανασκόπηση των «ελεγχόμενων πτωχεύσεων» της τελευταίας δεκαετίας (δηλαδή των...
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας