Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η ελληνική ηγεσία είχε το θάρρος να ορθώσει το ανάστημά της»

Δήλωση του νομπελίστα και πρώην πρωθυπουργού του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Ράμος Xόρτα, στην «Εφ.Συν.»

EPA/ ANTONINO DASIPARU

«Η ελληνική ηγεσία είχε το θάρρος να ορθώσει το ανάστημά της»

  • A-
  • A+

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εκφράζει ο νομπελίστας ειρήνης του 1996, Ζοζέ Ράμος Xόρτα, πρώην πρόεδρος, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ανατολικού Τιμόρ (2007-2012). Στη δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό, επιρρίπτει σαφείς ευθύνες για το αδιέξοδο στην ευρωπαϊκή ηγεσία και την ηγεσία του ΔΝΤ, την οποία χαρακτηρίζει κατώτερη των περιστάσεων, χωρίς όραμα και σοφία.

Θεωρεί ότι η ελληνική ηγεσία είχε το θάρρος να ορθώσει το ανάστημά της για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και πιστεύει ότι η χώρα μας θα ξανασηκωθεί πιο δυνατή και υπερήφανη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση, η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Χόρτα, που κάνει ακόμα λόγο για ανάγκη επανεξέτασης της υφεσιακής πολιτικής που επιβλήθηκε μέσω τρόικας σε Ελλάδα και Πορτογαλία και τονίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να φοβηθεί να πει «όχι» την Κυριακή, παρά τις όποιες συνέπειες μπορεί να ακολουθήσουν.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Στέκομαι αλληλέγγυος με τον λαό της Ελλάδας, που έχει τιμωρηθεί αυστηρά από τους “πιστωτές”, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ναι, για πολλά χρόνια οι ηγέτες της Ελλάδας, Σοσιαλιστές και Συντηρητικοί, δεν μπορούσαν ή δεν είχαν το θάρρος να ολοκληρώσουν βασικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προωθήσουν την εντιμότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Σοβαρές μεταρρυθμίσεις απαιτούνταν και απαιτούνται. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται με σύνεση σε μία περίοδο αρκετών ετών, χωρίς να κάνουν τους απλούς ανθρώπους να υποφέρουν και χωρίς να προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα, που υπονομεύει το σύνολο της οικονομίας και επιδεινώνει περαιτέρω τα δημοσιονομικά δεδομένα.

«Νιώθω σοκαρισμένος»

Είμαι απογοητευμένος με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής του ΔΝΤ που δεν έχουν δείξει όραμα και σοφία στην αντιμετώπιση μίας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Νιώθω σοκαρισμένος με τη γλώσσα που ακούω να χρησιμοποιούν μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ ενάντια στην εκλεγμένη ελληνική πολιτική ηγεσία.

Σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούν στο πλάι των χωρών που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να δείξουν πραγματική αλληλεγγύη προς τον λαό της Ελλάδας και απέτυχαν. Η Ελλάδα πάντα βρισκόταν στο πλευρό του λαού του Ανατολικού Τιμόρ στον μακρό αγώνα του για ανεξαρτησία. Τους είμαι αιώνια ευγνώμων.

Τέλος, υπάρχουν ηγέτες στην Ελλάδα που έχουν το θάρρος να ορθώσουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του σπουδαίου ελληνικού έθνους. Οποιαδήποτε και αν είναι η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή, ξέρω ότι η Ελλάδα θα αναγεννηθεί πιο δυνατή και πιο υπερήφανη. Εχετε τον ειλικρινή θαυμασμό μου».

Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Χόρτα για το πώς βλέπει την κατάσταση στη χώρα μας, για τα αποτελέσματα της λιτότητας στην Πορτογαλία με την οποία το Ανατ. Τιμόρ έχει ιστορικούς δεσμούς και για το τι θα πρέπει να φοβούνται ή μη οι Ελληνες εν όψει δημοψηφίσματος.

«Νομίζω ότι η συμπεριφορά των “θεσμών” προς την Ελλάδα ήταν πολύ άδικη. Οι Ελληνες υπέφεραν για πέντε χρόνια. Οι συνταγές της λιτότητας δεν δούλεψαν. Εάν συνεχίσει να επιβάλλεται η λιτότητα, αυτό θα είναι εξαιρετικά άδικο, ειδικά για τους συνταξιούχους και τους πιο αδύναμους. Από τη λιτότητα δεν υπήρξε κανένα θετικό και καταστράφηκε η οικονομία της χώρας. Το Ανατολικό Τιμόρ έχει δεσμούς με την Πορτογαλία, όπου είδα τα αποτελέσματα της λιτότητας. Στην Πορτογαλία, η ανεργία παραμένει υψηλή, το χρέος μη βιώσιμο και 200.000 νέοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν», μας λέει ο κ. Χόρτα.

«Χωρίς φόβο»

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει τώρα, μας μιλάει για μια «ανακωχή» μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. «Η τρόικα πρέπει να ξαναδεί την πολιτική της στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Υπήρξα πρόεδρος μιας μικρής χώρας και βλέποντας τη γενναιότητα της Ελλάδας τη στηρίζω».

Τι πρέπει να φοβάται ο κόσμος; τον ρωτάμε: «Οι Ελληνες πρέπει να επιλέξουν χωρίς να φοβούνται. Εάν επιλέξουν το “ναι”, ξέρουν ποιο θα είναι το κόστος και πόσο θα υποφέρουν. Και με το “όχι” θα υπάρξουν συνέπειες για κάποιο διάστημα, μπορεί να γίνει ακόμα και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά τελικά η Ελλάδα θα έχει λόγο στην οικονομική πολιτική της και θα μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα. Σίγουρα η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μέλλον της είναι στην Ευρώπη».

Τελευταία ερώτηση είναι για το μέλλον: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Είναι η κοιτίδα του πολιτισμού. Νιώθω βαθιά συμπόνοια για τους φτωχούς, τους νέους και τους συνταξιούχους στη χώρα σας», καταλήγει ο κ. Χόρτα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σκοπός ζωής για τον Σόιμπλε οι τιμωρητικοί κανόνες για τους Ελληνες»
Κλάους Όφε: «Τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας απέτυχαν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους αυτό το απλό γεγονός: ότι δηλαδή η συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα θα επιδεινώσει την κρίση και θα την κάνει μόνιμη. Και...
«Σκοπός ζωής για τον Σόιμπλε οι τιμωρητικοί κανόνες για τους Ελληνες»
ΕΥΡΩΠΗ
Φαβορί η σκληρή λιτότητα
Παραμονές των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου στην Πορτογαλία επέλεξαν το ΔΝΤ να κλείσει οριστικά τα γραφεία που διατηρούσε στη Λισαβόνα από το 2011, όταν η χώρα προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό...
Φαβορί η σκληρή λιτότητα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Για τι πράγμα μιλάμε;
Όσο περισσότερο η «τρόικα» διαπιστώνει την πλήρη αποτυχία των πολιτικών της στην Ελλάδα, τόσο θα αφαιρεί κι άλλη εθνική κυριαρχία και θα ελέγχει ασφυκτικά τη χώρα μας. Οι δανειστές κάνουν πως δεν βλέπουν ότι...
Για τι πράγμα μιλάμε;
ΕΥΡΩΠΗ
«H φάρσα της επιτυχημένης λιτότητας»
Σε μια χώρα σημαδεμένη από διαρθρωτική φτώχεια, όπου πολύ εύκολα πέφτεις σ’ αυτήν και πολύ δύσκολα βγαίνεις απ’ αυτήν, η λιτότητα αντέστρεψε την τάση για μείωση της φτώχειας καθώς είναι εξακριβωμένο για το...
«H φάρσα της επιτυχημένης λιτότητας»
ΕΥΡΩΠΗ
«Γιατί απέτυχε η καμπάνια του "ναι"»
«Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το δημοψήφισμα με συντριπτική νίκη. Οι αντίπαλοί του έκαναν μια σειρά λαθεμένες κρίσεις, από μικροπρεπείς μέχρι μνημειώδεις», γράφει ο...
«Γιατί απέτυχε η καμπάνια του "ναι"»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωνές για «όχι» απ’ όλο τον κόσμο
Πυκνώνουν οι δηλώσεις συμπαράστασης και σαφούς τοποθέτησης υπέρ του «Οχι» απ’ όλο τον κόσμο. Απλοί πολίτες, εργατικά σωματεία αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί ενώνουν τις φωνές τους με τους...
Φωνές για «όχι» απ’ όλο τον κόσμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας