• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 19.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  90%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Α. Λοβέρδος δεν ξεμπέρδεψε με τη Novartis

 • A-
 • A+
«Αδειάζει» την ανακρίτρια η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών: «Να διαβιβαστεί εκ νέου η δικογραφία στην κύρια ανάκριση προκειμένου αυτή να συνεχιστεί και να περατωθεί νομίμως!» καθώς «...είναι προφανές ότι δεν εξαλείφθηκε το αξιόποινο του αδικήματος, καθόσον δεν επήλθε ακόμη η συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής του, ως εκ τούτου παραδεκτώς ασκήθηκε η εκκρεμούσα ποινική δίωξη».

Καταπέλτης για την ανακρίτρια που επέλεξε να μη χειριστεί τη δικογραφία κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis είναι η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο καλείται να επιλύσει τη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου, στην οποία χρεώθηκε η δικογραφία του πρώην υπουργού, και αφού τη μελέτησε δύο χρόνια, δεν κάλεσε σε απολογία τον Ανδρ. Λοβέρδο κρίνοντας αφενός ότι η ίδια είναι αναρμόδια να τη χειριστεί επειδή αποκλειστική αρμοδιότητα ως προς αυτό έχει το Ειδικό Δικαστήριο και αφετέρου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άσκηση ποινικής δίωξης επειδή, κατά τη γνώμη της, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί καθώς φέρεται να έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας και άρα είχαν «υποκύψει στην αποσβεστική προθεσµία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγµατος (νόµος περί ευθύνης υπουργών)».

Ωστόσο ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών διαφώνησε με την ανακρίτρια και το θέμα παραπέμφθηκε προς κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και έρχεται τώραε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που μελέτησε τη διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, και προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο «να διαβιβαστεί εκ νέου η δικογραφία στην κύρια ανάκριση προκειμένου αυτή να συνεχιστεί και να περατωθεί νομίμως!».

Με την εισήγησή του ο εισαγγελέας «αδειάζει» την ανακρίτρια για τις πράξεις της και ξεκαθαρίζει ότι «δεδομένου του χρόνου τέλεσης του αδικήματος (1.4.2011 - 17.5.2012) είναι προφανές ότι δεν εξαλείφθηκε το αξιόποινό του, καθόσον δεν επήλθε ακόμη η συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής του, ως εκ τούτου παραδεκτώς ασκήθηκε η εκκρεμούσα ποινική δίωξη».

Οσο για το επιχείρημα της ανακρίτριας περί μη αρμοδιότητάς της, ο εισαγγελέας σημειώνει ότι ήταν η Ολομέλεια της Βουλής εκείνη που αποφάνθηκε ότι πρόκειται για μια ποινική υπόθεση την οποία θα πρέπει να ερευνήσουν τα όργανα (ανακριτές, εισαγγελείς) της κοινής Ποινικής Δικαιοσύνης. Πράγματι, για το ζήτηµα αυτό είχε αποφανθεί η Βουλή τον Μάιο του 2018. Τότε η Βουλή είχε κρίνει ότι είναι αναρµόδια να ασκήσει ποινική δίωξη επειδή το συγκεκριµένο αδίκηµα δεν εµπίπτει στον νόµο περί ευθύνης υπουργών καθώς τελείται επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών. Μάλιστα, όχι μόνο το Κοινοβούλιο έχει κρίνει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή, αλλά αργότερα ψηφίστηκε, έπειτα και από επιθυμία του ίδιου του Ανδρέα Λοβέρδου, η άρση ασυλίας του και ασκήθηκε σε βάρος του από την Εισαγγελία ποινική δίωξη για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση.

Ετσι, όπως αναφέρει ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του, «με την αμετάκλητη και ανεπιστρεπτί παραπομπή της υπόθεσης στα όργανα της τακτικής Ποινικής Δικαιοσύνης [δυνάμει της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής] τυγχάνουν πλέον εφαρμογής μόνον οι κοινοί κανόνες περί παραγραφής των άρθρων 111-113 ΠΚ, ήτοι εν προκειμένω 15ετίας, εν όψει του κακουργηματικού χαρακτήρα της αποδοθείσης στον διωχθέντα υπουργό πράξης». Και 15ετία δεν έχει περάσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υποτιμολογούν» τη νοημοσύνη μας
Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον Αν. Λοβέρδο εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν είναι απολύτως γνωστά.
«Υποτιμολογούν» τη νοημοσύνη μας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με παραγραφή η «αθώωση» Λοβέρδου;
Καθαρός και ξάστερος, τουλάχιστον από την πλευρά της ανακρίτριας, παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη, φαίνεται ότι θα βαδίσει ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, μια και...
Με παραγραφή η «αθώωση» Λοβέρδου;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις απειλές εναντίον εισαγγελικών λειτουργών
Με κοινή ανακοίνωση ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου καλούν τους δικαστικούς να αντιπαρέρχονται τις όποιες προσπάθειες επηρεασμού του έργου τους.
Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις απειλές εναντίον εισαγγελικών λειτουργών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Γ. Τσατάνη καταθέτει για τον Βγενόπουλο
Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση της εισαγγελέως στην προανακριτική της Βουλής. Πάντως η ίδια έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι δέχτηκε πιέσεις από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όχι για τη δικογραφία Novartis, αλλά για...
Η Γ. Τσατάνη καταθέτει για τον Βγενόπουλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αέρα οι καταγγελίες του εισαγγελέα
Πανηγύριζαν χθες το μεσημέρι τα κανάλια και τα σάιτ μετά τις διαρροές για το «έγγραφο-βόμβα» που κατέθεσε ο μάρτυρας της προανακριτικής, εισαγγελέας Ι. Αγγελής.
Στον αέρα οι καταγγελίες του εισαγγελέα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Scripta manent, κύριε Αγγελή
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Το σκεπτικό με το οποίο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε απορρίψει το 2018 ως τελείως αβάσιμες τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπoυλου εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς...
Scripta manent, κύριε Αγγελή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας