• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.2°C / 11.8°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 6.6°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.3°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 3.4°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 15.7°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 4.9°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.5°C / 9.4°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.8°C / 9.3°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 7.1°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.6°C / 7.2°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  77%

Κ. Χρυσόγονος, Αντ. Μανιτάκης, Γ. Κατρούγκαλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αναστολή (και) το Σύνταγμα

 • A-
 • A+
Διαφωνούν οι συνταγματολόγοι ● Κ. Χρυσόγονος: Οχι στον εξαναγκασμό και μάλιστα με επιβολή κυρώσεων με άνιση επίπτωση και σημασία για τον καθένα ● Αντ. Μανιτάκης: Ναι, αν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα πειθούς και ο κίνδυνος για τη ζωή όλων είναι μεγάλος ● Γ. Κατρούγκαλος: Ακόμα και η πρόσβαση της ΑΑΔΕ, που θα επιβάλλει το πρόστιμο, σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, χωρίς άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι αντισυνταγματική.

Ηταν αναπόφευκτο ότι το θέμα άλλης μιας ξαφνικής και ετσιθελικής απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά με τη χρηματική τιμωρία όσων είναι πάνω από 60 και δεν εμβολιάζονται, θα απασχολούσε και τον νομικό εκτός από τον πολιτικό κόσμο. Ισως όχι όσο θα απασχολήσει τους απλούς πολίτες, που θα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και μάλιστα για να στηρίξουν αυτοί το εξαντλημένο και αφημένο από την κυβέρνηση στην τύχη του ΕΣΥ, αλλά αρκετά ώστε να προκληθεί διάλογος. Την αρχή έκαναν δύο καθηγητές συνταγματολόγοι, διαφωνώντας ως προς τη συνταγματικότητα του μέτρου (πηγή dikastiko.gr).

● Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Εσωτερικών:

«Αν η κυβέρνηση θεωρεί μετά από εισήγηση των αρμόδιων επιτροπών υγείας ότι επιβάλλεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής όλων μας και την επίτευξη της ανοσίας να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60, τότε δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, όπως έχει σχετικά κρίνει και η νομολογία αλλά και θεωρία στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα πειθούς και ο κίνδυνος για τη ζωή όλων είναι μεγάλος, τότε το μέτρο είναι χωρίς αμφιβολία συνταγματικά θεμιτό».

● Κώστας Χρυσόγονος (καθηγητής ΑΠΘ και πρώην ευρωβουλευτής):

«Το κράτος μπορεί στο πλαίσιο της συνταγματικά επιβεβλημένης μέριμνάς του για τη δημόσια υγεία να προβλέψει περιορισμό των κινήσεων των ανεμβολίαστων, έως ενδεχομένως και στο επίπεδο του lockdown γι’ αυτούς, ακόμα και με ηλικιακά κριτήρια. Οχι όμως και να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν με την επιβολή κυρώσεων και μάλιστα με άνιση επίπτωση και σημασία για τον καθένα τους. Είναι προφανές ότι για όσους έχουν π.χ. εισόδημα 500 ευρώ μηνιαία, τα 100 ευρώ λιγότερα μεταφράζονται σε στέρηση των απαραίτητων μέσων επιβίωσης, ενώ για όσους έχουν 5.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, τα 100 ευρώ συνιστούν αμελητέα ποσότητα».

Οπως ήδη γίνεται φανερό, υπάρχει σοβαρή διαφωνία και αυτό θα μπορούσε να αφορά έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα διάλογο αν δεν ήταν πρόδηλα το αλαλούμ και ο πανικός μιας κυβέρνησης που κάθε μέρα αλλάζει γνώμη και πειραματίζεται, τορπιλίζοντας την παραμικρή συναίνεση, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις στήριξης του ΕΣΥ και ποντάροντας αποκλειστικά στον φόβο και στην τιμωρία.

Ζητήσαμε τη γνώμη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου:

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ευρωπαϊκός θεσμός που έχει ως κύρια αποστολή την περιφρούρηση ελευθεριών και δικαιωμάτων στην ήπειρό μας, έχει πάρει σαφή θέση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γενικές κατηγορίες του πληθυσμού. Στο ψήφισμα 2361 (2021), το οποίο υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (και με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας!), ορίζει (παρ. 7.3.1) ότι «ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πιέζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλον τρόπο να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί».

Αυτό επιβάλλει το γενικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης, όπως κατοχυρώνεται από τα εθνικά Συντάγματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και το ειδικό δικαίωμα στην παροχή και λήψη υπηρεσιών υγείας, της Συνθήκης του Οβιέδο. Στο δικαίωμα αυτό μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί, όπως σε κάθε άλλο δικαίωμα, ιδίως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, χωρίς όμως να αναιρεθεί η ουσία του. Για τον λόγο αυτό είναι συνταγματικά ανεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικών ομάδων που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό, όπως οι υγειονομικοί, με τήρηση πάντα της αρχής της αναλογικότητας. (Η πλήρης στέρηση μισθού υπερβαίνει το μέτρο αυτό.)

Το μέτρο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των ηλικιωμένων όμως είναι πολλαπλά αντισυνταγματικό. Πρώτον, αυτοί αποτελούν γενική κατηγορία του πληθυσμού, δεν αποτελούν πρόσθετη πηγή διακινδύνευσης για το κοινωνικό σύνολο, όπως οι προαναφερθείσες ειδικές ομάδες. Μάλιστα, λόγω τής -κατά τεκμήριο- σχετικά μειωμένης κινητικότητας και κοινωνικοποίησης των μεγαλύτερων τουλάχιστον από αυτούς, οι ηλικιωμένοι αποτελούν μικρότερο κίνδυνο για μετάδοση του ιού σε σχέση με νεότερους ανεμβολίαστους. Δεύτερον, το μέτρο του ατομικού διοικητικού προστίμου, με αυτοματισμό μάλιστα που δεν επιτρέπει την υποβολή αντιρρήσεων από αυτούς που έχουν, ενδεχομένως, λόγους υγείας για να μην εμβολιαστούν, είναι ευθέως αντίθετο στο άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή των συμφερόντων μας.

Επίσης, η πρόσβαση της ΑΑΔΕ, που θα επιβάλλει το πρόστιμο, σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, χωρίς άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, παραβιάζει τόσο το άρθρο 9Α του Συντάγματος όσο και τον ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Ενόψει όλων των ανωτέρω και των δικαιολογημένων αντιδράσεων που θα προκύψουν, εύλογα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό “σαμποτέρ του εμβολιασμού”».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το «άσυλο» του επιτελικού κράτους
Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των εθνικών επιτροπών που γνωμοδοτούν ή λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την πανδημία, που αφήνει ακάλυπτους τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, στοχεύει στην προστασία...
Το «άσυλο» του επιτελικού κράτους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με υπογραφή Πλεύρη-Γκάγκα το τέλος στις εφημερίες του «Παίδων Πεντέλης»
Με έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα επικυρώνεται η απόσυρση του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» από την 24ωρη γενική εφημερία με πρόσχημα τον εμβολιασμό.
Με υπογραφή Πλεύρη-Γκάγκα το τέλος στις εφημερίες του «Παίδων Πεντέλης»
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Σιωπητήριο για το καλό μας
Η μουσική είναι πλέον η νέα απειλή για τη δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οχι τα τραγούδια του συχωρεμένου του Μίκη, αλλά όλα τα τραγούδια απαγορεύεται να ακούγονται σε χώρους που μαζεύονται άνθρωποι.
Σιωπητήριο για το καλό μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χρονιά αισιοδοξίας και ανάτασης το 2022»
Με αναφορές στην πανδημία, τον εμβολιασμό, τις ανισότητες, τα εθνικά και τις γυναικοκτονίες το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για το νέο έτος.
«Χρονιά αισιοδοξίας και ανάτασης το 2022»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποχρεωτικότητα με... big brother
Ανατριχιαστικά αναλυτική παρακολούθηση ιατρικών δεδομένων των πολιτών μέσα από τη δημιουργία πλατφόρμας που ανατέθηκε σε εταιρεία πληροφορικής
Υποχρεωτικότητα με... big brother
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στην πανδημία ανεμβολίαστων, υπερασπίζεται το πρόστιμο
Σε συνέντευξή του στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε lockdown», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «μεγάλο λάθος» να «πολιτικοποιήσει» την...
Εμμένει στην πανδημία ανεμβολίαστων, υπερασπίζεται το πρόστιμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας