• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 15.5°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.6°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.7°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 16.7°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  85%

Αποψη από τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτη δικαστική νίκη

 • A-
 • A+
Αποφαση-κόλαφος για τις κυβερνητικές απειλές από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης που δέχτηκε την αίτηση συντηρητικής αποδείξεως των 316 πολιτών κατά της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και του «Δημ. Κορρέ» ● Αναμένεται τώρα η εκδίκαση της κύριας αγωγής, όπως και η απόφαση του ΣτΕ για την αίτηση αναστολής των εργασιών απόσπασης των αρχαίων.

Yπάρχουν δικαστές στη... Θεσσαλονίκη. Η πρώτη δικαστική νίκη για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που μάχονται δυόμισι χρόνια τώρα να σώσουν τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό της πόλης είναι γεγονός και δρομολογεί νέες εξελίξεις. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την αίτηση συντηρητικής αποδείξεως (πραγματοποίηση ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης) που είχαν ασκήσει οι 316 πολίτες κατά της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και του «Δημ. Κορρέ» και είχε εκδικαστεί στις 25.10.2021.

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Αρχαιολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την προηγούμενη Τρίτη

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η νίκη αυτή των πολιτών έρχεται την κρισιμότερη στιγμή, καθώς έχει ξεκινήσει η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ευθεία απόπειρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης όσων προσφεύγουν στα δικαστήρια με απειλές για αγωγές από πλευράς κυβέρνησης. Τώρα γίνεται κατανοητό το νόημα της έκτακτης μυστικής σύσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό και τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Καραγιάννη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διοχέτευση στον Τύπο των κυβερνητικών απειλών εναντίον των πολιτών οι οποίοι είχαν κινηθεί δικαστικά.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε χθες, είναι κρίσιμη διότι το δικαστήριο δέχτηκε μεν εν μέρει την αίτηση, αλλά είναι κόλαφος καθώς απέρριψε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που είχαν ασκήσει κατά των αιτούντων το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλοι φορείς και επιτρέπει τη συντηρητική απόδειξη με ειδικούς της επιλογής των αιτούντων (των κλάδων της αρχαιολογίας και των κατασκευών) για το αν συντελείται καταστροφή ή όχι των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου.

Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Σοφιαλίδης, αφυπηρετήσας καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και ένας εκ των δικηγόρων των 316 πολιτών, «είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο υποχρέωσε τους καθ’ ων η αίτηση να την ανεχθούν και να μην την εμποδίσουν. Διέταξε δε να διεξαχθεί αυτή μέχρι την 8 Δεκεμβρίου 2021, αφού στις 9 Δεκεμβρίου πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις και τα αποδεικτικά μέσα στο Δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) που θα δικάσει την κύρια αγωγή των 316. Το θέμα της αποδείξεως είναι να εκτιμηθεί αν οι επίδικες εργασίες απόσπασης επιτρέπουν πράγματι την επαναφορά του Μνημείου σε ποσοστό 92% στη θέση του. Αύριο [σ.σ. σήμερα] θα γνωρίζουμε το πλήρες κείμενο της αποφάσεως και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».

Στο θέμα των απειλών και της τρομοκράτησης των πολιτών τοποθετήθηκε χθες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ο οποίος με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Τις πταίει» αναφέρεται σε «πρωτοφανή και επικίνδυνη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» γύρω από την εξέλιξη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης με αφορμή όσα διημείφθησαν στη Βουλή κατά την ενημέρωση της Επιτροπής για την υπογραφή της 4ης Συμπληρωματικής Σύμβασης-Εκτέλεσης Συμπληρωματικών Εργασιών στο Μετρό αλλά και με τις απειλές στους πολίτες. Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως ο νόμος ορίζει», διαφορετικά, «όταν η δημοκρατία εκβιάζεται, τότε η δημοκρατία απειλείται».

Ο ΣΕΑ θυμίζει ότι «η κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό του κόστους και του χρονοδιαγράμματος στο Μετρό Θεσσαλονίκης» που άλλαξε τον Σεπτέμβριο 2019 με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ και ότι «η παράδοση του έργου της βασικής γραμμής στο τέλος του 2023, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό, είναι απίθανη […] η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι έτοιμη πριν από την άνοιξη του 2025».

Για τον ΣΕΑ «Ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού, ο υπουργός Μεταφορών, η διοίκηση της Αττικό Μετρό και όλοι όσοι συνέβαλαν σε αυτό το έγκλημα δεν είναι απλά υπόλογοι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, γιατί επιδίωξαν και επέβαλαν με θεσμικά τερτίπια μια λύση που καταστρέφει τις αρχαιότητες, εκθέτει τη χώρα διεθνώς, καθυστερεί κατά 3 χρόνια το σύνολο του έργου του Μετρό και αυξάνει το κόστος του, με θύματα τους πολίτες, τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και το δημόσιο χρήμα».

Ας σημειωθεί πως βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ επί της αίτησης του ΣΕΑ και άλλων σωματείων και φυσικών προσώπων για την αναστολή των εργασιών απόσπασης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, ενώ η αίτηση ακύρωσης συζητείται στις 10/12/2021. Οπως τονίζει ο ΣΕΑ, «οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, άλλωστε, αποδεικνύουν τους φόβους μας: ότι ο τρόπος του τεμαχισμού και της απόσπασης καταστρέφει την αυθεντικότητα και δεν εγγυάται την επανατοποθέτησή τους». Εννοείται πως τώρα ο ΣΕΑ θα έχει επιπλέον στα χέρια του και την πραγματογνωμοσύνη των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Eπικοινωνιακή καταιγίδα με το βλέμμα στη Βενιζέλου
Δυο ολόκληρα χρόνια μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ξήλωμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) προσπαθούν να εμφανιστούν ως αρχαιολάτρες εφαρμόζοντας...
Eπικοινωνιακή καταιγίδα με το βλέμμα στη Βενιζέλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασφαλιστικά μέτρα και νέες αγωγές για τα αρχαία
Ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Απόστολος Σοφιαλίδης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αιτηθούν και έκδοση προσωρινής δικαστικής διαταγής για άμεση απαγόρευση κάθε εργασίας και...
Ασφαλιστικά μέτρα και νέες αγωγές για τα αρχαία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οκνηρή η απάντηση του ΥΠΠΟ για τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη»
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Τζον Χάλντον, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Βυζαντινών Σπουδών, απευθύνει νέα έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό...
«Οκνηρή η απάντηση του ΥΠΠΟ για τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρία μηνύματα για τα αρχαία στη Βενιζέλου
Hταν από τις πιο ηχηρές –παρά τη σιωπηρή διάστασή της– και η πιο αισιόδοξη –παρά την επιλογή της μαύρης ένδυσης– διαμαρτυρία που έγινε τελευταία στη Θεσσαλονίκη αυτή που συντελέστηκε χθες μπροστά στο δημαρχείο...
Τρία μηνύματα για τα αρχαία στη Βενιζέλου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος
Σαν τον... κλέφτη ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον «τόπο του εγκλήματος», δηλαδή στις αρχαιότητες της οδού Βενιζέλου. Κατάλαβε τώρα άραγε για ποιο «έγκλημα» μιλούν οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί όλου του κόσμου;
Αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα ακούσει κανένας τους ειδικούς;
Ειδική θυρίδα με τις διαμαρτυρίες επιφανών αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο και πνευματικών ανθρώπων της χώρας θα πρέπει να ανοίξουν στο πρωθυπουργικό γραφείο για να τοποθετούν τις επιστολές διαμαρτυρίας προς τον...
Θα ακούσει κανένας τους ειδικούς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας