• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.6°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  6 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  6 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.0°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  90%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 17.6°C
  4 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  6 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  6 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  6 BF
  84%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 13.8°C / 19.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  96%

Εβελιν Χόιτεμπρουκ, Βούλα Τσέτση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ιστορική ευθύνη της Ε.Ε. να καταστεί πρότυπο για έναν “πράσινο” κόσμο»

 • A-
 • A+
«Είμαστε η τελευταία γενιά πολιτικών που μπορούν ακόμη να κάνουν την πραγματική διαφορά για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής» τονίζουν στην «Εφ.Συν.» η συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Εβελιν Χόιτεμπρουκ, και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και γενική γραμματέας της ευρωομάδας των Πρασίνων/EFA, Βούλα Τσέτση.

Από τη μια έχουμε την κλιματική αλλαγή, για την οποία πολύς λόγος γίνεται αλλά λίγες πράξεις ουσίας, και από την άλλη σε αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αναδύονται ως «μέτοχοι» πράσινα κόμματα, με τελευταίες αυτές της Σκοτίας αλλά και της Γερμανίας, όπως όλα δείχνουν. Ωστόσο στην Ελλάδα οι Οικολόγοι Πράσινοι (αν και είχαν συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία κυβέρνηση) δεν φαίνεται να έχουν ένα ικανό ποσοστό όπως αντίστοιχα κόμματα στο εξωτερικό.

Για όλα αυτά τα ζητήματα συζητήσαμε με τη συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Εβελιν Χόιτεμπρουκ (Evelyne Huytebroeck), και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και γενική γραμματέα της ευρωομάδας των Πρασίνων/EFA, Βούλα Τσέτση. Και οι δύο βρέθηκαν στην Ελλάδα, έκαναν αυτοψία σε πληγείσες περιοχές και συνομίλησαν με τους Οικολόγους Πράσινους.

Και οι δύο κυρίες συμφώνησαν πως οι επιτυχίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο των πράσινων κομμάτων δείχνουν πως «οι αξίες και οι ιδέες μας συνδέονται με τους ανθρώπους και τα σημερινά ζητήματα», αλλά συνδέονται και με τις κατά τόπους ανάγκες: «Σε μια χώρα ή περιοχή όπου υπάρχει μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπουμε ανθρώπους να επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα. Το κοινωνικό πλαίσιο στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία δεν επέτρεψε την ανάπτυξη της συνειδητοποίησης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην ελληνική κοινωνία, γιατί οι άνθρωποι περιμένουν από τις πολιτικές να τους βοηθήσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και αυτό είναι απολύτως κατανοητό» λέει η κ. Χόιτεμπρουκ.

Ωστόσο αυτό είναι και κάπως αντιφατικό, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. «Επίσης οι κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής καταστροφής θα είναι σκληρές για τη χώρα μας, καθώς έχουμε ήδη πληγεί δυσανάλογα από τη χρηματοπιστωτική κρίση» συμπληρώνει η κ. Τσέτση.

«Ως εκ τούτου είναι πλέον καιρός να ενισχυθεί ο νέος “πράσινος” τρόπος μιας πολιτικής προσανατολισμένης στο μέλλον. Μόνο τα οικολογικά πράσινα κόμματα προσφέρουν πολιτικές έννοιες και πρακτικές, που συνδυάζουν την οικολογική και την κοινωνική πρόκληση και υποστηρίζουν απαντήσεις χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κανείς να μένει στο περιθώριο. Μια πολιτική που δεν είναι σχεδιασμένη για τους “έχοντες”, τους οικονομικά ισχυρούς και τους προνομιούχους. Βέβαια αληθεύει και το ότι πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για να διευρυνθεί η πολιτική στήριξη για την πράσινη πολιτική μας προσφορά».

Παγκόσμιο ζήτημα

Οσο για το ζήτημα του κλίματος, αυτό «είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί μια παγκόσμια λύση. Κάθε εκλογή, αλλά και κάθε επιλογή έχει να κάνει με το κλίμα. Η Ε.Ε. μπορεί να ηγηθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι σε θέση να δείξει πώς μοιάζει μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση στον υπόλοιπο κόσμο» δηλώνει η κ. Χόιτεμπρουκ. Οσο για την κ. Τσέτση, η θέση της είναι σαφής: «Είμαστε η τελευταία γενιά πολιτικών που μπορούν ακόμη να κάνουν την πραγματική διαφορά για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η Ε.Ε. πρέπει να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, αλλά και να συμβάλει στην οργάνωση των κοινών ευρωπαϊκών επενδύσεων σε μια κλιματικά ουδέτερη Ε.Ε. του αύριο. Αποτελεί επίσης ιστορική ευθύνη της Ευρώπης να καταστεί πρότυπο για έναν “πράσινο” κόσμο, αναφορικά με την προστασία του κλίματος και την κοινωνική πρόοδο».

Τελικά το κλίμα και η περιβαλλοντική κρίση είναι πολιτικό, οικονομικό ή κοινωνικό ζήτημα; «Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συμπλέει με την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την προώθηση περισσότερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αλληλεγγύης, την παροχή πρόσβασης σε μια αξιοπρεπή ζωή για όλους σε αρμονία με το περιβάλλον τους και γενικότερα για μια καλύτερη ζωή» απαντά η κ. Χόιτεμπρουκ.

Με την κ. Τσέτση να δηλώνει: «Το ζήτημα του κλίματος σήμερα είναι ένα πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, δημόσιας υγείας ή ακόμη και δημογραφικό. Ολα αυτά ταυτόχρονα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη οριζόντια πρόκληση και ευκαιρία μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Γνωρίζουμε ότι η ορθή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μετριάσει τα σημερινά και τα μελλοντικά κοινωνικά προβλήματα.

Σκεφτείτε πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει σήμερα εκατομμύρια Ευρωπαίους. Ωστόσο η πράσινη μετάβαση θα δημιουργήσει επίσης προκλήσεις για ορισμένους. Στο μέλλον νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ενώ άλλοι τομείς θα εξαφανιστούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προωθήσουμε μια πράσινη κοινωνική πολιτική, η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και προστατεύει τις ευκαιρίες ζωής όλων».

Προτεραιότητα

Οσο για το γιατί η Ε.Ε. δεν ακολουθεί μια ορθή πράσινη πολιτική, η κ. Χόιτεμπρουκ επισημαίνει πως «καθώς οι πράσινες πολιτικές θεωρούνται ριζοσπαστικές από ορισμένους λόγω της αλλαγής που απαιτούν, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πολλοί άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να τις αποδεχτούν», με την κ. Τσέτση να δέχεται μεν πως «η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε δημοσίως ότι θα καταστήσει την Πράσινη Συμφωνία, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ως την κορυφαία προτεραιότητά της», ωστόσο «στην πραγματικότητα τομείς όπως η γεωργία ή το εμπόριο εξακολουθούν να λειτουργούν ως επί το πλείστον με τον ίδιο τρόπο όπως και στο παρελθόν.

Η Ε.Ε. δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για την κοινή γεωργική πολιτική, χωρίς να εισαγάγει τους απαραίτητους αυστηρούς όρους, οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι η γεωργία θα συμβάλει στην προστασία του κλίματος, αντί να το βλάπτει. Επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί να υπάρχει ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό “Green Washing” και πολύ μικρή επικέντρωση στις πράσινες επενδύσεις - όλα αυτά είναι απογοητευτικά, ειδικά όταν η Ε.Ε. πολύ συχνά υπερασπίζεται τα παλιά συμφέροντα των συντηρητικών πολιτικών και ομάδων συμφερόντων».

Εν κατακλείδι έγινε σαφές και από τις δύο πως διαθέτουμε τα εργαλεία και τις γνώσεις για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές και βούληση των ίδιων των πολιτών γι’ αυτή την αλλαγή. Το σίγουρο είναι πως η τωρινή συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κι όμως, μετακινείται!
Υπάρχουν αυτοί, εκείνοι και οι άλλοι. Υπάρχουν και οι κάποιοι. Αρκετοί απ’ όλους αυτούς τους δαύτους έχουν πει. Διάφορα. Κάνανε κιόλας, αλλά λέγανε κιόλας. Πολλά. Μερικά, αρκετούτσικα θα έλεγα, μείνανε στην...
Κι όμως, μετακινείται!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπαράσταση στον Ν. Μπογιόπουλο
Η αγωγή δεν στρέφεται μόνο κατά του δημοσιογράφου, στρέφεται εναντίον καθενός και καθεμιάς, αναφέρει το ΚΚΕ ● Η κυβέρνηση να πάρει θέση και μέτρα για τη δίωξη και την προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του...
Συμπαράσταση στον Ν. Μπογιόπουλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ελλάδα θα ταφεί ο Δημήτρης Κιτσίκης
Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός, τουρκολόγος και διεθνολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας και μέλος της καναδικής Ακαδημίας ● Η ταφή του θα γίνει αύριο Τετάρτη στο χωριό Πικουλιάνικα...
Στην Ελλάδα θα ταφεί ο Δημήτρης Κιτσίκης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το Γιαννιό
Και μιλάμε για βουνά βουνά. Να τρυπάει η πέτρα το πέλμα και να γεμίζει το μάτι σου κινούμενη αγριάδα. Αρχαία δάση είναι τριγύρω. Υπεραιωνόβια.
Το Γιαννιό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κρύβετε τις ευθύνες σας πίσω από την κλιματική αλλαγή»
Ενα είναι το κεντρικό μέτωπο της αντιπολίτευσης, και από τη μεριά του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, τώρα: οι πυρκαγιές και το τι θα συμβεί μετά. Και τα δυο κόμματα τονίζουν τόσο την «εγκληματική» κυβερνητική πολιτική...
«Κρύβετε τις ευθύνες σας πίσω από την κλιματική αλλαγή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν είμαστε κόμμα, αλλά χώρος διαλόγου»
Στην πρώτη της -από τις αρκετές που έπονται- δημόσια συζήτηση, η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί άλλη μια πολιτική παράταξη αλλά μια προσπάθεια ζύμωσης και ανασύνταξης του...
«Δεν είμαστε κόμμα, αλλά χώρος διαλόγου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας