• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.7°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Θύελλα
  12°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.6°C
  3 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  6 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 12.1°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 6.6°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 7.2°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμία πρόοδος όσο συνεχίζει να απειλεί κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή διαπιστώνει σοβαρή οπισθοδρόμηση στις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την απόδοση δικαιοσύνης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Καμία πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να συντελεστεί όσο συνεχίζει να απειλεί κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση διεύρυνσης της Ευρ. Επιτροπής. Σύμφωνα με το αναλυτικό κείμενο σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα, η Επιτροπή διαπιστώνει σοβαρή οπισθοδρόμηση στις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την απόδοση δικαιοσύνης. Αντίθετα, θετικά σημεία καταγράφονται στο οικονομικό μέτωπο αλλά και στη φιλοξενία προσφύγων.

Το πακέτο εκθέσεων για τη διεύρυνση για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία έφερε στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας, Ολιβερ Βαρχέλι. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ο Ολ. Βαρχέλι υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και έστειλε το μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, τόνισε ότι τα υποκείμενα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας παραμένουν.

Η έκθεση παραθέτει το ιστορικό των ευρωτουρκικών σχέσεων από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η σύνοδος κορυφής είχε παρατείνει τη διάρκεια του υφιστάμενου πλαισίου περιοριστικών μέτρων ως απάντηση «στις μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μειώθηκαν από τις αρχές του 2021, αναφέρεται ωστόσο ότι στις αρχές Οκτωβρίου τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το πλοίο Nautical Geo να πραγματοποιήσει έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ και η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών που θα περιελάμβαναν τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Επιπλέον, η Τουρκία συνέχισε να αναλαμβάνει ενέργειες για την αλλαγή του καθεστώτος της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων με απαράδεκτες μονομερείς αποφάσεις που αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

«Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία περιλαμβάνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών και την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το κεκτημένο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζεται στην έκθεση. «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, αν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Τουρκία απέτυχε να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας και την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις απευθείας συνδέσεις μεταφορών με την Κύπρο.

«Η Τουρκία συνέχισε να υποστηρίζει την εγκυρότητα των τουρκο-λιβυκών συμφωνιών για τη θαλάσσια οριοθέτηση και τις στρατιωτικές συμφωνίες του 2019. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι πρόκειται για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών, η οποία δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής
Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ενημερώνουν σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε ΑΟΖ, Κυπριακό και μεταναστευτικό.
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαραμάδα για Δυτικά Βαλκάνια, «στρογγυλέματα» για Τουρκία
Διεύρυνση της Ε.Ε., αλλά και συντονισμός για πανδημία στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ● Σλοβενική προσπάθεια για έναρξη συναντήσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ακόμα και πριν από τον Δεκέμβριο ●...
Χαραμάδα για Δυτικά Βαλκάνια, «στρογγυλέματα» για Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
Για Δεκέμβριο αφήνει η Ε.Ε. τη συζήτηση για τον τρόπο αντίδρασης τόσο απέναντι στην Τουρκία αναφορικά με τα Βαρώσια, όσο και για την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με χιλιάδες...
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτο βήμα για μέτρα κατά της Τουρκίας
Ενα έγγραφο επιλογών (option paper) με την περιγραφή της κατάστασης, αλλά και τους διαφορετικούς τύπους των μέτρων που θα μπορεί να λάβει η Ε.Ε. σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές και...
Πρώτο βήμα για μέτρα κατά της Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται το μεγάλο ευρωτουρκικό παζάρι
Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε ο επίτροπος Διεύρυνσης. Ο Ούγγρος επίτροπος Ολιβερ Βαρχέλι είχε συναντήσεις -μεταξύ άλλων- με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εσωτερικών,...
Συνεχίζεται το μεγάλο ευρωτουρκικό παζάρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας